Asla Isınmayıp Sürekli Üşüyen El ve Ayaklarınız Ciddi Rahatsızlıkların Belirtisi Olabilir!
Özellikle şu zamanlarda üşümemesine rağmen el ve ayaklarını bir türlü ısıtamayanlardansanız bu durumun altında farklı nedenler yatıyor olabilir.
Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.
Bazılarımız sıcak bir yerde de olsa her zaman soğuk kalabilen el ve ayaklara sahip.
Elleri, ayakları bazen o kadar soğuk oluyor ki dokundukları her şeyi buza çevirebilirler.
Tamam, biraz abartmış olabiliriz ama bazen üşüyen el ve ayaklarını kesmek istiyorlar, bu bir gerçek.
Çünkü bir kez üşüdüler mi sobaya dayanmadan ısınmıyorlar, mümkün değil.
Bu sürekli üşüme hissi gün içinde rahatsız edici olmanın yanında bazı sağlık sorunlarının habercisi de olabiliyor.
Peki bu rahatsızlıklar neymiş gelin birlikte bakalım:
1. El ve ayak üşümesinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri anemi.
Anemi, normalden daha az sağlıklı ve düzgün çalışan kırmızı kan hücrelerine sahip olduğunuz bir durum. Genellikle demir eksikliğinden kaynaklanıyor ve el ve ayaklarda üşümeye yol açabiliyor. Ancak tek nedeni anemi değil.
Ne yapmalı?
Bir kan testi, kanınızın düşük demir seviyesine sahip olup olmadığını belirleyebilir. Demir açısından zengin (yapraklı yeşillikler gibi) daha fazla besin tüketmek ve demir takviyeleri almak soğuk ellerinizi ve ayaklarınızı rahatlatmaya yardımcı olabilir.
2. Peliferik arter hastalığı
Arterleriniz daralmış veya işlevsiz olduğunda, bacaklarınıza ve ayaklarınıza giden kan akışını azaltır. Birkaç tür arteriyel hastalık vardır.
Egzersiz yaparken bacaklarda ağrı
Bacaklarınızdaki veya ayaklarınızdaki uyuşma
Bacaklarınızda ve ayaklarınızda yavaş iyileşen yaralar
Nefes almada zorluk
Yorgunluk
Baş dönmesi
Semptomlarıyla birlikte yaşadığınız el ve ayak üşümesinin peliferik arter hatalığının sebebi olup olmadığını öğrenmek için doktora danışın. Bu hastalığın erken teşhişi için önemlidir.
3. Diyabet
Kötü kan dolaşımı: Kötü kan dolaşımı, özellikle, ellerinizi ve ayaklarınızı soğuk tutabilen bir diyabet belirtisidir.
Kalp hastalığı: Diyabet ayrıca, soğuk ellere ve ayaklara katkıda bulunabilecek kalp hastalığı ve arterlerin daralma (ateroskleroz nedeniyle) riskini artırır.
Sinir hasarı: Özellikle ayaklarınızdaki sinir hasarı (periferik nöropati) diyabetin bir komplikasyonudur. Uzun bir süre boyunca yüksek kan şekeri seviyelerinden kaynaklanır. Erken belirtilerden biri, ayaklarınızda veya ellerinizde bir “iğnelenme” hissidir.
Ne yapmalı?
Kan şekeri seviyenizi sabit ve mümkün olduğunca normale yakın tutmak önemlidir. Ayrıca, sinir hasarınız varsa, hissetmeyebileceğiniz, ancak enfekte olabileceği yaralar için ayaklarınızı dikkatlice kontrol edin.
4. Hipotroidi
Hipotiroidizm, tiroidinizin az aktif olduğu ve vücudunuzun metabolik fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamak için yeterli tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. El ve ayak üşümesi hipotiroidizmin belirtilerinden biridir. Diğer belirtiler arasında yorgunluk, eklem ağrısı ve sertliği, kuru cilt, saç dökülmesi ve depresyon bulunur.
Ne yapmalı?
Bir doktor kan testi ile hipotiroidizm olup olmadığını belirleyebilir. Ana tedavi, günlük olarak alınan sentetik bir hormon takviyesidir.
5. Raynaud Sendromu
Raynaud sendromu, parmaklarınızı veya bazen vücudunuzun diğer kısımlarını soğuk veya uyuşmuş hissettiren bir durumdur. Elinizde veya ayaklarınızdaki arterlerin daralması sonucu oluşur, bu da kanın normal dolaşımını engeller.
Parmaklarınızın renginin değişmesine, beyaz, mavi veya kırmızıya dönmesine neden olabilir. Kan dolaşımınız normale döndüğünde elleriniz karıncalanabilir, zonklayabilir veya şişebilir.
Ne yapmalı?
Raynaud'a yönelik tedaviler, dolaşımınızı iyileştiren ve kan damarlarınızı genişleten ilaçları içerir. Ancak birçok insanın herhangi bir tedaviye ihtiyacı yoktur.
Bu hastalığın sorunlarını yaşayan bazı kişiler için bir doktorla erektil disfonksiyon ve topikal nitrogliserin kremi gibi ilaçlar hakkında konuşmak faydalı olabilir.
6. B12 eksikliği
B-12 vitamini eksikliği, soğuk el ve ayak hissi, uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik semptomlar verebilir.
B-12 vitamini doğal olarak et ve süt ürünlerinde bulunur ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerini korumak için önemlidir. Vücudunuz B-12 vitamini yapmaz, bu yüzden yediğiniz yiyeceklerden almanız gerekir.
Ne yapmalı?
Bir kan testi, B-12 vitamini eksikliğini gösterebilir. Tedaviler arasında oral takviye almanız, B-12 vitamini enjeksiyonları almanız ve diyetinizde değişiklikler yer alabilir.
7. Sigara içmek
Tütün içmek, vücuttaki kan damarlarınızda yaralanmaya neden olur, bu da daha sonra soğuk el ve ayak parmaklarına katkıda bulunabilir.
Zamanla, sigara içmek kalbinizdeki kan damarlarına zarar verebilir ve kalbinizin vücudunuza kan pompalamasını zorlaştırabilir. Bu özellikle bacaklarınızı ve ayaklarınızı etkiler.
Ne yapmalı?
Sigarayı bırakmak için yardım alın. Kendi ilerlemenizi izlemenize yardımcı olabilecek eğitimli profesyoneller, terapiler ve hatta uygulamalar vardır.
8. Düşük tansiyon
Kan basıncının anormal derecede belirli bir dengenin altına düşmesine hipotansiyon veya düşük tansiyon denir. El, ayak üşümesinin yanında; baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı gibi belirtileri de vardır.
Ne yapmalı?
Bir kalp doktoruna gidip kalp atışı düzensizliklerini tespit edecek test uygulamasını isteyin.
9. Stres veya bazı psikolojik durumlar
Stres ve psikolojik sorunlar da el ve ayaklarda üşümeye yol açabilir.
Ne yapmalı?
Tüm testleri yaptırdıktan sonra sağlık açısından bir sorun olmadığını gördüğünüzde psikolojik sorunların neden olup olmadığını anlamak için bir psikiyatristle görüşün.
10. Yetersiz sıvı tüketimi
Yetersiz sıvı tüketimi kanı koyulaştırarak akış düzenini değiştirir.
Ne yapmalı?
Her gün tüketmeniz gereken sıvı miktarını almak için çabalayın. Gerekirse ilgili uygulamalardan ya da yanınızdaki arkadaşlardan yardım alın.
Yorum Yazın
Ulan internetten sağlık haberi okudukça kendime kanser tespiti yapmaktan bıktım aq. şizofrene bağladık iyice.
aynen katılıyorum
Su içerek başlıyorum. Geçmezse geri kalan 9 hastalığa bakıcam. Onlarda çıkmazsa psikolojik deriz.
Ciddiye almayın yazılanları. Suyunuzu düzenli için hareketsiz kaldıgınız ve havanın soguk oldugu için üşüdüğünüzü bilin yeter.