62 Sene Önce Bugün Kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Koalisyon Hükümeti'nin Hikayesini Mutlaka Okumalısınız
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
62 Sene Önce Bugün Kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Koalisyon Hükümeti'nin Hikayesini Mutlaka Okumalısınız
27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi sonrası Türkiye'nin demokrasiye dönüp dönmeyeceği tartışmaları ülkenin en önemli gündemiydi.
Ülkenin uzun yıllar askeri yönetim ile idare edilmesini savunan subaylar yoğunluktaydı.
Böyle bir dönemde gerçekleşen 1961 Seçimleri ise Türkiye için hayati bir öneme sahipti.
Seçim sonuçlarından memnun olmayan askerler, devleti sivillere teslim etmek istemediler.
Bu içeriğimizde, tüm zorlu koşullara rağmen demokraside ısrar eden siyasetçilerin kurdukları tarihimizin ilk koalisyon hükümetini anlatacağız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi sonrası demokrasiye yeniden geçiş dönemini anlamak Türkiye'nin demokrasiyi hazmetmek için verdiği mücadeleyi de anlamak demektir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İsmet Paşa, darbenin hemen ertesi günü ihtilal lideri Cemal Gürsel ile görüşmüş kendisine iki önemli tavsiye vermişti. 1-) Ordu'nun birliğini muhafaza et. 2-) Bir an evvel seçimlere gidip yönetimi sivillere teslim et, demokrasiye tekrar geçişi sağla..
DP'nin mirasçısı olarak kurulan AP ise 1961 seçimleri öncesi çekingen bir kampanya yürüttü. Hapisteki DP'lilerin yakınları bu partiyi kurmuştu. Birçok milletvekili adayı, meydanlarda şu sözleri söylüyordu: "Gözlerime bakın, size kimi hatırlattığını göreceksiniz"
Türkiye'yi 10 yıl yönetmiş başbakan ve iki bakanı artık yoktu. İnfazlar Ankara'da şaşırtıcı bir sessizlikle karşılandı. Hiçbir gösteri, protesto, nümayiş olmadı. Halk gerçek protesto için 15 Ekim'i bekliyordu.
27 Mayıs'ın üstünden 16 ay geçmişti. 16 ay boyunca evlerinde oturup susan, sokağa çıkmayan, yumruklarını sıkan insanlar sandıkta varlıklarını gösterdiler. Demokrat Parti geri dönmüştü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Subaylar müdahaleden ve arzu ettikleri gibi seçimleri iptal edeceklerinden emindiler. Ancak bir kişiyi hesaba katmadılar. O kişinin adı İsmet İnönü'ydü. Paşa, çok net konuştu:
25 Ekim 1961 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Milli Birlik Komitesi tarihe karıştı. Cumhurbaşkanı seçilen Cemal Gürsel, beklendiği üzere hükümeti kurma görevini İsmet İnönü'ye verdi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
ülke kimlerin elinde kalmış cemal İnönü Ecevit hepsi birbirinden beter.. Allah birdaha fırsat vermesin bu zihniyete...
ABD başkanın önün pençe duran boynunu büken Ecevit ülkeyi peşkeş cekmedi de menderes mi çekti. inonu de ecevit de ülkenin ırzına geçti. ama solcu diye dinsiz... Devamını Gör
Bu ülkenin çoğunluğunun siyasi ideolojisi hep sağ oldu ve sağ olacak. Chp ülkeyi dünyanın en zengini de yapsa üç kıtaya da yaysa bu görüşten dolayı seçilemey... Devamını Gör
şimdi bunu yazarken lütfen düşünün biraz 22 senedir yöneten sağ parti ama suçlusu CHP hadi oradan buna siz SAL-AK lar hariç herkes güler.Çünkü sizin zihniyet... Devamını Gör