onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
2017’yi 365 Gün Dolu Dolu ve Sağlıklı Yaşamanız İçin İşte Size 17 Muhteşem Öneri

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

2017’yi 365 Gün Dolu Dolu ve Sağlıklı Yaşamanız İçin İşte Size 17 Muhteşem Öneri

365gün.com
30.12.2016 - 16:40

2017'yi daha iyi ve daha zinde geçirmek mi istiyorsunuz? Öyleyse bu önerileri hemen hayatınıza geçirmeye başlamalısınız. Dolu dolu geçecek bir 2017 için buyurun içeriğimize... ☺️

1. Egzersize vakit ayırın.

Hava şartları izin verdiği sürece açık hava yürüyüşleri sizin için en kolayı olabilir. Günde 10 bin adımı hedefleyin. Aktif olmak ve egzersiz yapmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamanıza yardımcı olur.

2. İçtiğiniz sıvıları gözden geçirin.

Kilosuna dikkat eden ve kalori hesabı yapan bireyler için “sıvı kaloriler” terimi korkutucu olabilir ancak içecekler dünyasını çok iyi tanımıyorsanız kilo vermek isterken kilo alma riski ile de karşılaşabilirsiniz. Çaylarınızı ve kahvelerinizi kremasız ve şekersiz tüketmeye özen gösterin. Kahve tüketimini günde 3 fincanla sınırlayın, bitki çayları ve maden suyuna da beslenmenizde yer verin.

3. Dengeli yağ tüketin.

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Ömrü uzatıyor, kalp damar hastalıklarına iyi geliyor, doğal bir anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisi yapıyor. Ama sonuçta  her şeyin olduğu gibi zeytinyağının fazlası da sıkıntı doğurabilir. Yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz), tereyağ, Hindistan cevizi yağı, avokado gibi diğer yağ kaynaklarına da beslenmenizde ölçülü bir şekilde yer verin.

4. Hayatınızdan kahkahayı eksik etmeyin.

En güzel makyajın gülümsemek olduğunu hatırlayın. Her gün kendinizi mutlu edecek bir şey bulmaya çalışın. Bu; sevdiğiniz bir arkadaşınızı aramak, sevdiğiniz müzikleri dinlemek, gözlerinizi kapatıp tatili hayal etmek, yoga veya meditasyon yapmak ya da kendinize bir kahve ısmarlamak bile olabilir.

5. Yüksek tansiyon, kolestrol ve diyabete dikkat edin.

Kronik hastalığınız varsa kontrollerinizi sakın ihmal etmeyin. Ve hastalığınızla yaşamanın ipuçlarını mutlaka doktorunuzdan öğrenin.

6. Güneşlenirken dikkatli olun.

Güneşin ısı verme, D vitamini yapımı, insan psikolojisine olumlu etkisi gibi pek çok faydası vardır. Fakat son yıllarda ozon  tabakasında oluşan incelme nedeniyle güneş ışınları yeryüzünü daha çok etkiliyor. Buna bağlı olarak güneş yanıkları, deri kanseri oluşumu, ışığa bağlı alerjik hastalıklar ve ışığa bağlı cilt yaşlanması riski artırıyor. 

Yazın ve hatta kışın  bile güneş kremi kullanarak cildinizi daha iyi koruyabilirsiniz.

7. “Hayır” demeyi öğrenin.

Hayatınızda stresle baş etmenin yolu, bu kaynağı mümkünse ortadan kaldırmaktır. Hayır demeyi öğrenmek stresle baş etmenin en önemli yollarından biridir.

8. Yeterli su için.

Gün içerisinde 8-10 bardak su içtiğinizden emin olun. Açlık ve susuzluk çoğu  zaman birbiriyle karışabilir. Susuzluğunuzu yemek yiyerek bastırmaya çalışmayın. Gün içinde  su için. İdrar renginizin açık sarı ve berrak olmasını sağlayın. Unutmayın vücudunuzun %60’ı sudan oluşmaktadır.

9. Uyku düzenine önem verin.

Sağlıklı yaşamın önemli kurallarından biri de kaliteli uykudur. Ortalama günde 8 saat uyumak  gerekir. 6-8 saatten daha az uyuyanlar, gün içinde yorgunluk ve tükenmişlik sendromuyla birlikte fazladan kalori alabiliyorlar.

10. Geç saatlerde yenen yemeklere dikkat edin.

Gece atıştırmalarının sebebi gün içindeki yanlış beslenme veya duygusal açlık olabilir. Gece geç yenen yemekler kilo almanın önemli sebeplerinden biridir. Günlük beslenmenizi gözden geçirin, doktorunuz ile görüşün. Bu atıştırmaların fizyolojik veya psikolojik bir sebebi yoksa seçimlerinizde enerjisi düşük ve bol lif  içeren çeri domates, salatalık, havuç, kereviz sapı gibi besinleri tercih edin. Tarçınlı bitki çayını da deneyebilirsiniz.

11. Öğün atlamayın.

Günlük olarak tüketeceğiniz miktarları 3 ana öğün, 1-2 ara öğün olacak şekilde düzenlemeye çalışarak az ve sık beslenin. Atladığınız her öğün bir sonraki öğünde besin alımınızı artırabilir. Düzenli öğün tüketimi kan şekerinizi dengeleyerek kaçamakları önler ve kilo vermenize yardımcı olur. Ancak bireysel ihtiyaçlar gerektirmiyorsa ara öğün yapmadan üç düzenli ana öğün ile de beslenebilirsiniz.

12. Lifli beslenmeye özen gösterin.

Lifli besinler sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sağlığına iyi gelir. Birçok hastalığa karşı koruyucudur ve daha uzun süre tok tutma özelliğiyle kilo vermeye de yardımcıdır. Gün içinde 25-30 gram lif alımına özen gösterin. Taze sebze ve  meyveler, tam tahıllılar, kuru baklagiller lifin iyi kaynaklarındandır.

13. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

Yağ alımını sınırlamak için kızartma ya da kavurma yerine ızgara, buğulama, haşlama ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Beyaz ekmek, pirinç yerine, tam tahıllı ürünleri ve bulguru tüketmeye özen gösterin. Antioksidan ve vitamin-mineral ihtiyacınızı karşılamak için farklı renklerde 5 porsiyona kadar meyve ve sebze tüketin.

14. Tuz tüketimini sınırlayın.

Maalesef ülkemizde tuz tüketimi ortalama 18 gram. Bu da böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor. Tuz tüketiminin, önerilen miktar olan günde 5 - 6 grama düşürülmesi kan basıncının dengelenmesi ve kardiyovasküler hastalıkların oluşum riskinin azalmasında önemli rol oynamaktadır.

Yediklerinizin tadına bakmadan tuz ilave etmeyin. Gün içinde fazla miktarda ilave tuz tüketiminden kaçının ve guatr gibi iyot alımınıza engel bir hastalığınız yoksa mutlaka kullanırken iyotlu tuzları tercih edin.

15. Güne kahvaltıyla başlayın.

Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden birisidir. Güne kahvaltı ile başlamak gün içinde kan şekerinizi kontrol altına alarak daha az kalori almanızı sağlar. Güne kahvaltıyla başlayanların beden kitle indeksleri daha düşük ve gün içinde daha mutlu hissediyorlar.

16. Etiket okumayı öğrenin.

Doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin ve porsiyon ölçülerini gözden geçirin. Etiket okumayı alışkanlık haline getirin.

17. Yaşam biçiminizi ve düşünce şeklinizi yenileyin.

Dengeli beslenme ve iyi yaşamı kısa süreli bir yarış gibi değil, uzun süreli bir maraton gibi düşünün. Küçük değişimleri önemseyin. Küçük değişimler hayatınızda büyük farklar yaratabilir. Her zaman iyiye odaklanın ve bakış açınızı pozitife çevirin. 

Ve şu her zaman hatırlayın; Sizi yıpratan önünüzdeki dağ değil, ayakkabınızın içindeki kum tanesi olabilir...

Bu sene sen de 365 gün boyunca sağlıklı yaşamak istiyorsan hemen 365gun.com'u tıkla ve yeni yıl kararlarını seç, sağlıklı bir yaşama adımını at.

Bu sene sen de 365 gün boyunca sağlıklı yaşamak istiyorsan hemen 365gun.com'u tıkla ve yeni yıl kararlarını seç, sağlıklı bir yaşama adımını at.

Sağlıklı Yaşam Hareketi Derneği

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın