2014’te Yaşanan En Önemli 10 Sağlık Olayı
2014 yılında sağlıkta birçok dönüm noktası yaşandı. Sosyal medyada farkındalık kampanyaları düzenlendi, daha uzun yaşamın kapıları aralandı, tüm diyetleri unutturan yeni diyet çeşitleri ve hayatımızı kolaylaştıracak yepyeni buluşlar ortaya çıktı. 2014 yılı sağlık açısından oldukça hareketli ve umut verici bir yıl oldu. İşte 2014'te sağlıkta yaşanan en önemli 10 olay:
1) ALS Hastalığı Farkındalık Kampanyası
2) Rahim Naklinden Doğan İlk Bebek
3) Ebola Salgını Tüm Dünyayı Tehdit Etti
4) Felç Hastaları için Yeni Bir Umut Doğdu
5) Google Kansere Savaş Açtı
6) Google Diyabet Hastaları için Akıllı Lens Geliştirdi
7) Kanserin Kök Hücresi Bulundu
8) Gizemli Salgın “Enterovirüs D68”
9) Hepatit C Tedavisinde Sona Yaklaşıldı
10) Akdeniz Diyetinin Bir Çok Faydası Bulundu
Umut Veren Diğer Önemli Gelişmeler;
Kanamayı 20 Saniyede Durduran Jel
Olası bir trafik kazası veya yaralanma durumunda kan kaybı ciddi önem taşıyor, acil yardım ekipleri saniyelerle yarışıyor. Fakat kan kaybını önleyebilecek bir çözüm şimdiye kadar bulunamadı. VetiGel adındaki jel ise bu ihtiyaca karşılık sadece 20 saniyede çok ciddi yaralanmalardaki kan kaybını durdurmayı amaçlıyor. İlk olarak veteriner kliniklerde, sonrasında bir zararı olmadığı kanıtlandığında insanlar üzerinde kullanılmaya başlanılacak olan bitki bazlı bu jel tıp dünyasında müthiş bir buluş olabilir.
Akıllı Bardak Vessyl Geliştirildi
Bir bardak düşünün, içine koyduğunuz sıvının ne olduğu anlıyor ve içtiğiniz bu sıvının kalori miktarını size gösteriyor. İnanması biraz zor ama yapıldı bile. Vessyl, günlük tüketmeniz gereken su miktarı konusunda size yardımcı oluyor, ölçümlemeler yapıyor ve sizi yönlendiriyor. Kablosuz şarj edilebilen bu akıllı bardaklar mobil uygulama aracılığıyla iletişimi sağlıyor.
Parkinson Hastalığı'nda Kök Hücre Buluşu
Parkinson hastalığının tedavisi henüz bulunamadı, fakat bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda; hastalığın beyinde oluşturduğu hasarı kök hücrelerin iyileştirebileceğini söylüyor. Bilim adamları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, beyinin tek bir tarafındaki dopamin üretimini sağlayan nöronların etkinliğini sıfıra indirdiklerini, ardından kök hücreleri nöronlara dönüştürerek dopamin üretimini sağladıklarını söyledi. Araştırma şuan için insanlar üzerinde test edilebilecek seviyede değil, hazır olunabilecek tarih içinse 2017’yi işaret ediyorlar.
Kan Testiyle Depresyon Teşhisi
Çağın hastalığı depresyonu teşhis etmek artık çok daha kolay olacak. Northwestern Medicine isimli ilaç şirketi majör depresyonu sadece kan testi yaparak tespit edebileceklerini duyurdu. Bu test sayesinde terapilerin başarıları ölçülebilecek, depresyon tedavisi gören kişilerin iyileşme süreçleri açık bir şekilde gözlemlenebilecek.