'Bizim Ne Eksiğimiz Var' Diyerek 50 Yıl Önce Uzaya Roket Fırlatan Bir Grup Liseli Gencin Başarı Öyküsü: Bandırma Füze Kulübü
'Bizim Ne Eksiğimiz Var' Diyerek 50 Yıl Önce Uzaya Roket Fırlatan Bir Grup Liseli Gencin Başarı Öyküsü: Bandırma Füze Kulübü
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kendilerine "Bandırma Füze Kulübü" adını veren bu parlak zekâlı gençlerin hikâyesini anlatmaya başlamadan önce, onları bu denli şevklendiren olayların perde arkasına bir göz atalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tabii, bu iki ülkenin arasındaki uzay yarışı tüm dünya tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmekteydi. Onları merakla izleyenlerin içinde Bandırma’da ikamet eden bir grup liseli genç de vardı...
İşler bununla da kalmadı! Dernek üyelerinin ilk işi, dünya çapındaki tüm uzay ve astronomiyle alakalı organizasyonlara üye olup onlarla karşılıklı etkileşim içine girmek oldu.
Maddi imkansızlıklar ve insanların kendileriyle alay etmesi zavallı gençleri zorlasa da yıldırmaya yetmiyordu. Kolları sıvayıp bu sefer de otomatik ateşleme sistemine sahip iki katlı bir roket yaptılar.
Dernek üyeleri aynı yıl içerisinde biri 150 metre diğeri 300 metreye kadar çıkan ve paraşütle yere inebilen roketler yapıp fırlattılar. Tam o sıralarda derneğe İTÜ Makine Mühendisliği bölümünde görevli bir akademisyen de üye oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Marmara II, 822 metreye kadar çıkmış ve toplamda 15 kilometre yol kat etmişti. Ekibin başarısı büyük ses getirdi, öyle ki dönemin cumhurbaşkanı ve genel kurmay başkanı ekiple görüşerek onlara destek sözü verdi.
Kirkor ve ekibinin yeni hedefi “Aktrüs” projesiyle uzaya bir canlı gönderebilmekti. Bundan 50 yıl önce uzaya bir canlı göndermek için çalıştığımıza ve neredeyse başarılı olacağımıza inanabiliyor musunuz?
Kirkor'un ömrünü adadığı çalışmalar sebebi belirsiz bir yangının ardından bir avuç kül yığınına dönüşünce o da hayata küsmüştü. Nasıl küsmesin ki?
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın