Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
YHT Güzergahı Değişti, Köprü Ayakları Boşta Kaldı: 'Zarar 10 Milyon Lira'
Sivas hızlı tren hattının Sivas bölümünde yapılan güzergah değişikliği, kentte tartışmalara neden oldu. Kızılırmak üzerine yapılan hızlı tren köprüsü ayakları mevcut güzergahın değişmesiyle boşta kaldı. Türk Ulaşım-Sen Sivas Şubesi Başkanı Nurullah Albayrak ayakların yapımı ve kamulaştırma bedeliyle birlikte milyonlarca liranın heba edildiğini ileri sürdü. Sivas Belediyesi ise, bu ayakların üzerine grup köylere ulaşmak için karayolu köprüsü yapılacağını açıkladı.
Doğu Anadolu ve Sivas’ın İstanbul ve Ankara gibi büyük illere daha hızlı ulaşımlarını sağlamak amacıyla yatırım programına alınan 405 kilometrelik Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinin çalışmaları sürüyor. Projenin Sivas kısmında istasyonun mevcut tren garının yanına yapılması planlandı. Ancak, bu durumun şehir estetiğine zarar verebileceği düşüncesi ile güzergahın değiştirilmesi için girişimler başlatıldı. Sivas Belediye Başkanı AK Partili Sami Aydın’ın girişimleri ile proje güzergahında değişikliğe gidildi.
Yaklaşık 10 milyon liraya mal oldu
Yapılan görüşmelerin sonunda proje revizyonuyla YHT istasyonunun, Cumhuriyet Üniversitesi Kampusu’nun içine alınması kararlaştırıldı. Değişen güzergah nedeniyle Kızılırmak üzerine yapılan YHT köprü ayaklarındaki çalışmalar durdu. Kamulaştırmayla birlikte yaklaşık 10 milyon liraya mal olduğu öne sürülen köprü ayakları boşta kalarak kaderine terk edildi.
"78 milyonun parası çöpe gitti"
Köprü ayaklarının bulunduğu alana giderek inceleme yapan ve konunun ülke meselesi olduğunu söyleyen Türk Ulaşım-Sen Sivas Şubesi Başkanı Nurullah Albayrak, Hızlı Tren Projesi’nin 2005 yılında planlandığını hatırlatırken şöyle dedi:
'O günki 2023 Sivas vizyonunda hızlı trenin 2010 yılında kente gelmesi planlanıyordu. Ama gördüğünüz gibi her gelen yerel yönetimler ve keyfi uygulamalar veya yönetimdeki gücü ele geçiren insanlar sürekli keyfi uygulamalarla zikzaklar çizdirerek, planlananın dışına çıkıldı. Mevcut 1930’larda Sivas’ta kurulan TCDD gar binasının yan tarafına yeni gar planlanmıştı. Buraya baktığımız zaman, çalışan teknik personel, demiryolcu ve Türk Ulaşım-Sen olarak bu projenin en sağlıklı yer olan mevcut tren garının yanı olması gerektiğine inanıyorduk ve doğrusu da buydu. Türkiye’de örneklerine baktığımız zaman hızlı trenin gittiği Konya, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’da mevcut tren garının yanıdır. Dünyadaki örneklerine baktığımızda da mevcut tren yanında hızlı treni götürmüşlerdir, ama ne hikmetse Sivas’a geldiği zaman siyasi irade ve yerel yönetimlerin de desteğiyle maalesef sündür sündür zikzaklar çizdi. Bunlar 78 milyonun malıdır. Kimse benim 1 kuruş paramı çöpe atamaz. Bunlar heba edilemez. 78 milyonun parası çöpe gitmiştir.'
Kendilerinin ulaştığı bilgiler doğrultusunda köprü ayaklarının 4.5 milyon liraya mal olduğu ifade eden Albayrak, bir o kadar da kamulaştırma bedeli ödendiğini belirterek şunları söyledi:
'Bunların TCDD Genel Müdürlüğü bütçesinden çıktığı söyleniyor. Bunların tamamı çöpe atılıyor; ’Olmadı haydi biz başka yerden planlıyoruz.’ Yarın bir tanesi daha gelecek ’Yok olmadı ben de buradan planlıyorum’ diyecek. Devlette devamlılık esastır. Alınan kararlara uyulması gerekiyor.'
Terk edilen köprü ayaklarının farklı şekilde kullanılacağı şeklinde yorumlar yapıldığını ifade eden Albayrak, şöyle konuştu:
'Burası dağın başında, herhangi bir imar yok. Bu planlama hızlı tren için hazırlanmıştı, o maksatla kullanılacaktı. Sadece hamasi laflarla burası farklı kullanılacak deniyor. Demirler çürümeye terk edilmiş, kendi haline bırakılmış. Bu para tamamen çöpe gitti. Bu 78 milyonun tamamen dişinden tırnağından artırdığı vergilerinden verdiği paralardır. Kime devredilirse devredilsin, belediyenin de birşey yapacağını sanmıyorum. Çünkü yakında gidebileceği imar yok. Günü kurtarma maksatıyla kamuoyunu biraz yumuşatmak, arkasından olayı sürükleyip 4 gün sonra bunları tamamen terk edilip çürümesine imkan sağlayacaktır.'
'Hızlı trenin Sivas'a geleceği muammadır'
Sivaslı olan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız ve Sivas milletvekillerine seslendiklerini söyleyen Albayrak, '2010 yılında bitmesi planlanan hızlı trenin Sivas’a geleceği muammadır. Buradaki amaç mevcut tren garının, bölgedeki güzergahın veya oradaki fabrikaların ileride kaldırılmasına sebep olacaktır. Kesinlikle bu güzergahın planlandığı şekilde mevcut tren garının yanına yapılması gerektiğine inanıyoruz' dedi.
"Karayolu köprüsü olacak"
Öte yandan boşta kalan köprü ayaklarının Sivas Belediyesi’ne devredileceğini kaydeden imardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Özgan, söz konusu yeri bölgedeki köylere ulaşımı sağlayacak karayolu köprüsüne dönüştüreceklerini belirterek şunları söyledi:
'Çöken’e Sivas tarafına dönüşte Kızılırmak’ta bir köprü vardı. O bölgede hem köylerimiz var hem de Çöken ciddi bir alandır. Orası da planlı. Bu köprü bizim mücavir alanımızda, yetki bizde. Zaten bizim o bölgeye ulaşım biraz sıkıntılıydı. Bu köprünün maliyetini biz üstleneceğiz ve o bölgeye en kısa yoldan ulaşım sağlayacağız. Hem devletin kaybı olmayacak hem de bizim işimize gelecek. Uygun şartlarda devrini alacağız. Daha önce kamulaştırmayı yapmışlardı, yine TCDD yapacak. Parasını almak kaydıyla kamulaştırılan alanlar ya vatandaşa geri verilecek ya da daha sonra bir kısmı da değerlendirilecek. Herhangi bir kayıp söz konusu değil. Köprü de atıl kalmayacak. O bölgede köylere ulaşımı en kısa yoldan sağlayacak. O açıdan çok da isabetli bir proje haline geldi.'
TCDD Genel Müdürlüğü, söz konusu alanda köprü ayakları ve etrafındaki kamulaştırma için harcanan para miktarı konusunda açıklama yapmadı.
DHA