Görüş Bildir
Haberler
Yeni iPhoneların Diğer Telefonlardan Farkını Gösteren Özellikler

Yeni iPhoneların Diğer Telefonlardan Farkını Gösteren Özellikler

Matthew Hercules
24.09.2014 - 18:20 Son Güncelleme: 25.09.2014 - 00:53

Yeni iPhoneların farkı ne?

Alacak olsun ya da olmasın insanların yeni iPhone lar hakkında kafalarında bir çok soru bulunuyor:Renkler daha parlak veya daha canlı mı?  A8 gerçekten daha mı hızlı? Grafik performansı ne kadar artmış? …

Ayrıca IOS’un Android dünyasındaki en büyük rakibi olan Samsung S5 ile olan performans karşılaştırmasını da görmek istiyorsunuz.  Aşağıdaki grafiklerde İphone 5s ile birlikte Samsung S5’i yeni iPhonelarla merak ettiğiniz birçok yönden kıyaslayacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1.Ekran

1.Ekran

Parlaklık (1 nit = 1 cd/m2)

Kesin olan bir şey varsa o da gelmiş geçmiş en parlak iPhoneların  yeni iPhone’lar olduğudur.

Renk Gamı

Parlaklık önemli ama bazılarımız asıl önemli olan renk gamının tamamını görmenin daha önemli olduğunu düşünüyor. Adil olmak gerekirse en iyi renk gamı İphone 5s e ait. Ama yine de aradaki farkı gözlerimizin fark edeceğini düşünmeyin.

Samsung, kullandığı süper-amoled ekran teknolojisi sonucunda renk gamında bulunan renklerin üstüne çıkıyor. Bu da demektir ki gerçekte olmayan renkleri gösteriyor. Renk gamı 100 renkten oluşuyorsa Samsung S5 bize 158 renk gösteriyor. Gördüğümüz görüntü daha güzel mi değil mi tartışılabilir fakat S5'in ekranında gördüğümüz şeylerin gerçek renkler olmadığı kesin.

iPhone 5s gelmiş geçmiş tüm cep telefonları modelleri arasında en yüksek renk doğruluğu oranına sahip. Yeni iPhonelar onun bu rekoruna yaklaşamıyor fakat yine de ortalamanın üzerinde bir renk doğruluğu sunuyorlar.

2.Performans

2.Performans

İşlemci

Geekbench 3, tek çekirdekli ve çok çekirdekli işlemci performansını; gerçek hayatta kullandığımız uygulamaları ve yeni iş yüklerini ayıran yeni bir puanlama sistemi ile işlemci performansını ölçen kriteridir. İşlemci hızı konusunda yeni iPhoneların işlemcilerinde Apple’ın savunduğu kadar büyük bir performans farkı göremesek de Samsung Galaxy S5 de kullanılan 2.5-GHz Snapdragon 801 işlemci ile aynı seviyelere geldiğini görüyoruz.

Java

Java oyunlar oynamanıza, fotoğraflar yüklemenize, çevrimiçi sohbet etmenize, çevrimiçi eğitim, çevrimiçi bankacılık ve etkileşimli haritalar gibi hizmetleri kullanmanıza olanak sağlayan yazılımın adıdır.

Sunspider ise java kullanan bir uygulamanın açıldığında kullandığımız mobil

aletin performansını ölçmekte kullanılır. Sunspider'ın verdiği rakamlara göre

uygulamayı açtığımızda bekleyeceğimiz süre (tepkime süresi) aşağıdaki grafikte

gösterilmiştir. iPhone 6 da açtığımız java uygulaması için 358,2 ms beklememiz

gerekirken Samsung S5’te 407,5ms, iPhone 5S te ise 431ms beklememiz gerekiyor.( 1 saniye 1000 milisaniyeye eşittir. )

İçeriğin Devamı Aşağıda

Grafik

Yüksek çözünürlüklü oyunlar oynamak ve videolar oynamak için gerekli olan grafik performansıdır.

3D Mark Ice Storm Unlimited, dikey senkronizasyon , ekran çözünürlüğü ölçekleme ve işletim sistemi faktörleri olmadan sadece işlemci ve ekran kartının karşılaştırılması yapılan testtir.  Aşağıdaki grafik 3D Mark Ice Storm Unlimited kullanılarak alınmış test sonuçlarını gösterir.

İşletim sistemlerini hesaba katmadan sadece donanımları göz önüne aldığımızda Samsung S5 in aslında ne kadar iyi bir donanıma sahip olduğunu görebiliriz.

OpenGL (İngilizce: Open __Graphics Library, Türkçe: Açık Grafik Kütüphanesi),

gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS, Android gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler ekran kartlarında OpenGL desteği sunarlar.

GFXBench 3.0  Manhattan grafik testi, OpenGL kullanan mobil cihazların (son yıllarda çıkan bütün akıllı mobil cihazlar OenGL kullanırlar) GPU performansını

ölçmek için kullanılan yazılımların en güncel sürümüdür. Cihazların sadece donanımlarını değil bu donanımları kullanan cihazları bir bütün olarak karşılaştırır. 

Yani kullanılan işletim sisteminin akıcılığı etkilidir. Günlük hayatta kullandığımız

mobil cihazların işletim sistemini değiştirme imkanımızın olmadığı

düşünüldüğünde GFX Benchmark sonuçlarının daha etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Sonuçlar FPS (frame per second) cinsinden verilmiştir. (bir saniye içinde bir ekranda ardışık gösterilebilen frekans sayısı)

3. Pil Ömrü ve Tarayıcı

3. Pil Ömrü ve Tarayıcı

Mobilike & Wonk firmasının yaptığı araştırmaya göre; 2011 yılından günümüze Türkiye’de mobil internet kullanıcı adedinin önemli seviyede arttığı görülüyor. 2011'de 1 milyon862 bin olan kullanıcı adedi 2014'te 26 milyon 444 bin seviyesine ulaştı. 

Son yapılan bu ve benzer araştırmaların gösterdiği üzere akıllı telefon sahibi insanların telefonlarıyla geçirdikleri vaktin büyük kısmını internete girmek oluşturuyor. Bu nedenle araştırmamın bu bölümünde tarayıcı hızına ve internette gezinirken ne kadar şarj harcadığımıza değinmek gerektiğini düşündüm.

Grafikte gösterilen süreler için Tom’s Hardware sitesinin hazırladığı aynı uygulama ve aynı GSM operatörü (T-Mobile) kullanıldı. Bu uygulama her dakikada bir değişen şekilde en çok ziyaret edilen ilk 50 internet sitesine girip çıkıyordu. Sınamayı çalıştırmadan önce, pilin tamamen şarj olduğundan emin olundu ve Wi - Fi , Bluetooth , bildirimler ve GPS kapatılarak ekran 150 nit  parlaklığını ayarlandı .Ayrıca eklemek gerekirki iFixit den alınan verilere göre Galaxy S5 - 2800, iPhone 6 – 1810 ve iPhone 6 plus 2915 mAh pile sahip.

Konu tarayıcı hızına geldiğinde ise Peacekeeper bir tarayıcının hızını ölçen en iyi tarayıcı testidir. Aşağıdaki grafikte verilen puanlar Peacekeeper testi sonucunda tarayıcının bize ne kadar sürede tepki verdiğini belirtir. Daha yüksek puan daha hızlı tepki verir.

iPhone modellerinde safari tarayıcısı, Samsung S5’te Chrome tarayıcısı kullanılan bu testte gördüğümüm beni şaşırtmadı ve her iPhone modeli gibi yenileride safari kullandığımızda internet sayfalarında daha hızlı dolaşmamıza imkan veriyor.

Bu testlerin ışığında internette daha uzun ve daha hızlı gezinmek için donanımın değil yazılımın daha önemli olduğu bir kez daha ispatlanmış oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni iPhone’ların farkı ne?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sıcak Kahve

Bunun test kategorisinde olması oldukça saçma bir de kullanıcı Onedio olunca daha değişik oluyor lütfen bunu buradan kaldırın!