Görüş Bildir
Haberler
Yemeklerin En Sevilen Parçalarından Biri Olan Kırmızı Eti Yemeyi Bırakırsanız Vücudunuzda Neler Değişir?

Yemeklerin En Sevilen Parçalarından Biri Olan Kırmızı Eti Yemeyi Bırakırsanız Vücudunuzda Neler Değişir?

Her güzel şeyin zararı olduğunu bir kez daha gördük!

Kaynak: https://www.forksoverknives.com/welln...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sofralarımızın olmazsa olmaz parçası haline gelen etin yeri, çoğumuz için bambaşka bir noktada bulunuyor. Peki hayatımızdan eti çıkardığımızda neler olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Sofralarımızın olmazsa olmaz parçası haline gelen etin yeri, çoğumuz için bambaşka bir noktada bulunuyor. Peki hayatımızdan eti çıkardığımızda neler olabileceğini hiç düşündünüz mü?

İsterseniz sizin için şöyle açıklayalım:

1. Vücudunuzdaki iltihaplanma azalır:

1. Vücudunuzdaki iltihaplanma azalır:

Et, peynir ve yüksek oranda işlenmiş yiyecekler yiyorsanız muhtemelen vücudunuzda da yüksek düzeyde iltihaplanma vardır. Ufak yaralanmalar sonucu oluşan iltihaplar normal bir durumken aylarca hatta yıllarca sürenler normal değildir. Kronik iltihaplanma, diğer koşulların yanı sıra ateroskleroz, kalp krizi, felç, diyabet ve otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilir. Bitkilerde ise hayvansal gıdalarda yaygın olarak bulunan bakterilerden salınan toksinler gibi iltihaplanma tetikleyiciler daha düşüktür. Araştırmalar, bitki bazlı diyetleri olan kişilerin vücuttaki iltihaplanmanın bir göstergesi olan C-reaktif protein (CRP) düzeylerinin önemli ölçüde düşük olduğunu göstermiştir.

2. Kolesterol seviyeniz düşer:

2. Kolesterol seviyeniz düşer:

Kırmızı et, kümes hayvanları, peynir ve diğer hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağ, kolesterol seviyelerinin başlıca etkenidir. Araştırmalar ise bitki bazlı diyetlerde kan kolesterol seviyelerinin % 35'e kadar düştüğünü gösteriyor. Kolesterol düşürücü ilaçlara ihtiyaç duyan kişiler, bitki bazlı bir diyet uygulayarak kolesterol seviyelerini ve kardiyovasküler risklerini daha da azaltabilir. Ayrıca, bitki bazlı diyetler lif bakımından zengindir ve bu da kan kolesterol seviyelerini daha da düşürür.

3. Mikrobiyoma yeni bir görüntü kazandırır:

3. Mikrobiyoma yeni bir görüntü kazandırır:

Vücudumuzda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmaya mikrobiyom adı verilir ve sağlığımız için çok önemlidir. Yalnızca yiyeceklerimizi sindirmemize yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kritik besinler üretirler, bağışıklık sistemlerimizi düzenlerler, genleri kontrol ederler, bağırsak dokumuzu sağlıklı tutarlar ve bizi korumaya yardımcı olurlar. Çalışmalar; obezite, diyabet, ateroskleroz, otoimmün hastalık, iltihaplı bağırsak hastalığı ve karaciğer hastalığında rol oynadığını göstermiştir. Bitkisel besinler sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun şekillenmesine de yardımcı olur.

4. Genlerinizin çalışma şekli değişir:

4. Genlerinizin çalışma şekli değişir:

Bilim insanları, çevresel faktörlerin genleri açıp kapatabildiğine dair dikkate değer bir keşif yaptılar. Örneğin; bütün bitki besinlerinden yediğimiz antioksidanlar ve diğer besinler, hücrelerimizin hasarlı DNA'yı nasıl onardığını optimize etmek için gen ekspresyonunu değiştirebilir. Araştırmalar ayrıca, bitki bazlı bir diyet de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerinin düşük riskli prostat kanseri olan erkeklerde kanser genlerinin etkisini azaltabileceğini göstermiştir. Bitki bazlı bir diyetin diğer yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte telomerleri, yani kromozomlarımızın sonundaki DNA'yı stabil tutmaya yardımcı olan kapakları uzatabildiği de görülmüştür. Bu da daha yavaş yaşlanmanıza sebep olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Tip 2 diyabet ihtimalini azaltır:

5. Tip 2 diyabet ihtimalini azaltır:

Amerikalıların tahminen yüzde 38'i tip 2 diyabetin habercisi olan prediyabet hastasıdır. Özellikle kırmızı ve işlenmiş etteki hayvan proteininin, tip 2 diyabet riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Kırmızı et alımını günde yarım porsiyondan fazla artırmak, diyabetin riskinin de %48 oranında arttırır.  

Et neden tip 2 diyabete neden olur? 

-Etteki yağın; hayvansal esaslı demir ve nitrat koruyucularının pankreas hücrelerine zarar verdiği, iltihabı kötüleştirdiği, kilo alımına neden olduğu ve insülin işlevini bozduğu bulunmuştur. Ayrıca, bitki bazlı bir diyet teşhis edilmiş diyabetinizi de iyileştirebilir.

6. Doğru miktarda protein alırsınız:

6. Doğru miktarda protein alırsınız:

Et tüketimi optimal protein miktarının 1.5 katı fazla protein almamıza sebep olur. Popüler algının aksine, bu fazla protein bizi daha güçlü veya daha zayıf yapmaz. Fazla protein yağ olarak depolanır ve hayvansal protein kilo alımı, kalp hastalığı, diyabet, iltihaplanma ve kanserin başlıca nedenidir. Öte yandan bütün bitki besinlerinde bulunan protein bizi birçok kronik hastalıktan korur.

7. Gezegenin daha sağlıklı olmasını sağlarsınız:

7. Gezegenin daha sağlıklı olmasını sağlarsınız:

Hayvancılık, sera gazı emisyonlarına sebep olan büyük kaynaklardan biridir. Fazla su kullanımı, ormansızlaşma, vahşi yaşamın yok edilmesi ve türlerin yok olmasının da önde gelen nedenlerindendir. ABD'de sadece yarım kilo sığır eti üretmek için yaklaşık 7.500 litre suya ihtiyaç vardır. Bazı tahminlere göre, okyanuslar 2048 yılına kadar balıksız kalabilir. Et ve süt üretimine dayanan mevcut gıda sistemi aynı zamanda dünyadaki açlığa da sebep oluyor. Dünya çapında yetiştirilen mahsullerin çoğu, insanları beslemek yerine çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanıyor. Bu da doğal dengenin bozulmasına sebep oluyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
193
72
17
15
14
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Viyol10sel

bir sene vegan yaşayan arkadaşım beni arayıp beni bu dertten kurtar ne yiyorsan bana da tavsiye et, derim dökülüyor derim değişik kokmaya başladı bambaşka bi... Devamını Gör

Viyol10sel

sevmediği için yemeyenlere, alerjisi olanlara, kokusuna dayanamayanlara ve hayvansever olup yemeyenlere zaten eyvallah, domates soğan sarımsak maydanoz çay k... Devamını Gör

Fak Fuk

Olaya sadece tek bir açıdan bakan ve kaynak gösterilmeyen, at gözlükleriyle yazılmış saçma bir içerik olmuş. Et yememenin zararlarını da gösterebilirdiniz.

Veganın biri klavyesiyle terör estirmiş yine:)