Görüş Bildir
Haberler
Yaşam Kalitesi Endeksi'ne Göre Dünyanın En Yaşanılmaz Durumdaki 29 Şehri

etiket Yaşam Kalitesi Endeksi'ne Göre Dünyanın En Yaşanılmaz Durumdaki 29 Şehri

Dünyanın en büyük insan kaynakları danışmanlığı firmalarından Mercer'in yılda bir kez çıkardığı 'Yaşam Kalitesi Endeksi', kendi alanındaki en kapsamlı araştırma olarak kabul ediliyor. Endeks esasen, çok uluslu firmalar çalışanlarını yurt dışında uzun süreli bir göreve gönderecekleri zaman, adil ve çalışanlar için güvenli seçimler yapabilmeleri için yayınlanıyor. Öte yandan, ihracat için yeni pazar arayışında olan şirketlere de ipuçları verir nitelikte.

Endeksin en altında yer alan, dünyanın yaşam kalitesi en kötü 29 şehrine bakalım.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/mercer...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle, 230 ülkeden 450 şehrin incelendiği araştırmada baz alınan kriterler şunlar:

Öncelikle, 230 ülkeden 450 şehrin incelendiği araştırmada baz alınan kriterler şunlar:
  • Politik ve toplumsal ortam: Siyasi istikrar, suç oranı, yasaların uygulanabilirliği 

  • Ekonomik ortam: Borsa ve para birimleri hukuku, bankacılık hizmetleri 

  • Sosyokültürel ortam: Medyaya erişim olanakları ve sansür, kişisel hak ve özgürlüklerdeki kısıtlamalar

  • Halk sağlığı ve sağlık hizmetleri: Tıbbi hizmetlere erişim, salgın hastalıklar, kanalizasyon, atık yönetimi ve hava kirliliği 

  • Okullar ve eğitim: Okulların standartları, uluslararası eğitim veren okul olanakları 

  • Kamu hizmetleri ve ulaşım: Elektrik, su, toplu taşıma, trafik yoğunluğu

  • Eğlence ve dinlence: Restoran, tiyatro, sinema ve spor salonları ile diğer boş zaman aktiviteleri

  • Tüketici ürünleri: Gıda ve günlük tüketim mamullerine, özel otomobillere erişim olanakları

  • Barınma: Konut kiralama, elektrikli ev aletleri, mobilya, bakım ve onarım hizmetlerine erişim 

  • Doğal yaşam: İklim, doğal felaketler sicili

Şimdi de sıralamayı inceleyelim:

29. Karaçi, Pakistan

29. Karaçi, Pakistan

Pakistan'ın en büyük ve en kalabalık metropolü olan, gece hayatının canlılığı yüzünden Işıklar Şehri de denilen Karaçi'nin insan kaçırma, şiddet suçları ve gasp konularında notu endekse göre oldukça kötü.

28. Tahran, İran

28. Tahran, İran

Ülkenin üzerindeki ambargo yeni kalkmışken, Tahran'da ciddi oranda yoksulluk, sosyal istikrarsızlık ve cinayet vakası var. Yine insan kaçırma, hırsızlık, dolandırıcılık, kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı ise neredeyse sıradan, gündelik suçlar haline gelmiş durumda.

27. Lomé, Togo

27. Lomé, Togo

Endekse göre Togo'nun en büyük şehrinde işsizlik oranları korkunç boyutlarda. Altyapı hizmetleri bozuk ve yetersiz, çöpler neredeyse hiç toplanmıyor; ve bu haliyle Lomé Afrika kıtasında diğer ülkelerin insan sağlığını da tehdit ediyor.

26. Taşkent, Özbekistan

26. Taşkent, Özbekistan

Özbekistan'ın başkenti son bir yıl içerisinde adeta İslami terörizmin yuvası haline geldi. Geçtiğimiz sene ABD büyükelçiliğinin de saldırıya uğradığı Taşkent'te hükümet terörizmdeki bu yükselişi durdurmakta çok zorlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Abidjan, Fildişi Sahili

25. Abidjan, Fildişi Sahili

Terörizmin en çok tehdit oluşturduğu bir başka şehir Abidjan için yakın zamanda buradaki İngiliz Konsolosluğu, 'Çok mecbur değilseniz gelmeyin.' çağrısı yapmıştı. Endekste, Fildişi Sahili'nin ekonomi başkenti Abidjan'da şiddet suçlarının oranının epey yüksek olduğu belirtiliyor.

24. Addis Ababa, Etiyopya

24. Addis Ababa, Etiyopya

Etiyopya'nın başkentinde inşaat sektöründe yaşanmakta olan patlama bir yana, halkın büyük çoğunluğu ciddi şekilde yoksullukla boğuşuyor. Buna ek olarak Addis Ababa halkının hükümetle de arası epey açık; özellikle de inşaatların yapımı sırasında çok sayıda öğrenci ve çiftçi öldüğü için çıkan ayaklanma ve protestolar yüzünden.

23. Aşkabat, Türkmenistan

23. Aşkabat, Türkmenistan

Şehir geniş oranda devlet kontrolü altında; istihdamın da büyük kısmı kamu iktisadi teşekküllerinden. Fakat devletin yanlış politikaları sonucunda şehir kronik su kesintileriyle boğuşuyor. Bu da 2015 yılında en yüksek sıcaklığın 47.2 ℃ olarak ölçüldüğü Aşkabat için katlanılmaz bir sıkıntı oluyor.

22. Harare, Zimbabve

22. Harare, Zimbabve

Robert Mugabe hükümetinin ileri derecede baskıcı tavırları tüm ülkeyi olduğu gibi Harare'yi de bezdirmiş halde. Bunun yanında, tarımdan %75 oranında mahsul alınamayan şehirde halk ileri derecede yoksulluk ve açlıkla pençeleşiyor.

21. Bişkek, Kırgızistan

21. Bişkek, Kırgızistan

Endekse göre ülke ekonomisinin kalbi olan başkentte yoksulluk had safhada. Bunun yanı sıra hükümet bir yandan IŞİD'e karşı giriştiği mücadelede çok zorlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Lagos, Nijerya

20. Lagos, Nijerya

Bir çok doğal afetle boğuşan Lagos halkı için aynı zamanda yaşam da pek çok anlamda güvenli değil. Halklar arası şiddetin yoğun yaşandığı şehirde örneğin çocuk kaçırmalar ve cinayet olayları rutinleşmiş vaziyette.

19. Abuja, Nijerya

19. Abuja, Nijerya

Aynen Lagos gibi, Abuja da halklar arası şiddete bağlı yüksek suç oranlarıyla mücadele ediyor. Burada bulunan İngiliz Konsolosluğu vatandaşlarına her an kaçırılabilecekleri uyarısını yapmıştı.

18. Duşanbe, Tacikistan

18. Duşanbe, Tacikistan

Yoksulluk ve elektrik kesintileri hem ülkede, hem de şehirde çok büyük problem haline geldi. Duşanbe, Dünya Bankası'nın iş yapmanın pek doğru olmayacağı konusunda uyarıda bulunduğu şehirlerden biri oldu.

17. Dakka, Bangladeş

17. Dakka, Bangladeş

Bangladeş'in başkenti ve dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Dakka'yı, tekstil ihracatı çekip çeviriyor. Ancak çalışma koşulları ve insan haklarına baktığınızda ve yoksulluk oranı göz önüne alındığında, 2015'te dünya yardım kuruluşlarının dikkatini en çok çeken şehirlerden biri.

16. Ouagadougou, Burkina Faso

16. Ouagadougou, Burkina Faso

Bitmek bilmeyen terör eylemlerinden sağ çıkmaya çalışan başkent halkı, özellikle El Kaide saldırılarında sık sık yüksek kayıplar veriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Trablus, Libya

15. Trablus, Libya

Yıllardır savaşla mücadele eden Libya'da en son geçtiğimiz yıl ülkenin birincil hava limanı bombalanarak kullanılmaz hale geldi; ve önemli büyükelçiliklerin de tamamı kapandı. Göçmen ve mülteciler de bir yandan, Avrupa'ya yakınlığı sebebiyle ülkeye akın etmekte.

14. Niamey, Nijer

14. Niamey, Nijer

Hükümet yolsuzluklarına tepki olarak gerçekleşen protestoların her seferinde sancılı geçmesi bir yana, şehir ciddi şekilde yoksulluğun pençesinde bulunuyor.

13. Antananarivo, Madagaskar

13. Antananarivo, Madagaskar

Kısaca Tana olarak bilinen başkentin temel geçim kaynağı, ülkenin geri kalanında da olduğu gibi, tarım. Ancak siyasi istikrarsızlık öyle bir boyutta ki tüm kalkınmanın önü tıkanmış durumda; şehir endeksteki en yoksul şehirlerden biri.

12. Bamako, Mali

12. Bamako, Mali

Mali'nin başkenti Bamako, geçtiğimiz yıl İslami terör Radisson Blu Hotel'de rehin aldığı 170 kişiden 20 tanesini katlettikten sonra dünyanın gündemine oturmuştu.

11. Nuakşot, Moritanya

11. Nuakşot, Moritanya

1958'e kadar kendi halinde bir kasaba olan Nuakşot, aniden yakaladığı büyüme ivmesiyle dikkatleri çekti; ancak büyümeden kaynaklı nüfus artışının ihtiyaçlarını karşılayamadı. Ciddi kuraklıkla mücadele eden şehir, baktığınızda bir gecekondu mahallesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Konakri, Gine

10. Konakri, Gine

Şiddet suçları, protestolar ve grevler Gine'nin bu liman şehrini kesintisiz olarak kasıp kavurmakta.

9. Kinşasa, Kongo Cumhuriyeti

9. Kinşasa, Kongo Cumhuriyeti

Ulusalcı etnik ayrılıklardan kaynaklı şiddet eylemleri şehri öyle dağıtmış halde ki dünyadaki pek çok yardım kuruluşu şehre (ve ülkenin geneline) para ve gıda yardımı yapmaya çalışıyor.

8. Brazzaville, Kongo Cumhuriyeti

8. Brazzaville, Kongo Cumhuriyeti

Hükümetin yaptığı yolsuzluklar sınır tanımadığı için, şehirde mütemadiyen büyük ayaklanmalar patlak veriyor; ve pek çok insan polis saldırılarında yaşamını yitiriyor.

7. Şam, Suriye

7. Şam, Suriye

Yakından aşina olduğumuz gibi, bitmeyen savaş, terör ve şiddet yüzünden yerle bir edilmiş şehirde yaşamak neredeyse tamamen imkansız halde.

6. N'Djamena, Çad

6. N'Djamena, Çad

İslami örgüt Boko Haram'ın ellerine düşmüş Çad'ın başkenti N'Djamena şu an dünyadaki en yoksul şehirlerden biri. Ayrıca örgüt şehirde devamlı olarak intihar bombası eylemleri düzenliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Hartum, Sudan

5. Hartum, Sudan

IŞİD'in en kilit merkezlerinden biri olan başkent Hartum'da halkın elbette endeksin oluşturulma kriterlerine çok büyük oranda erişimi bulunmamakta.

4. Port-Au-Prince, Haiti

4. Port-Au-Prince, Haiti

Endekste ele alınan şehirler içinde şiddet suçunun en fazla işlendiği Port-Au-Prince, tecavüz ve soygun vakalarında da korkunç notlar sergiliyor. Zorbalık ile, kendi kanunlarını koyup bunlara göre infazlar yapmak da gündelik hayatın bir parçası olmuş durumda.

3. Sana'a, Yemen

3. Sana'a, Yemen

Yemen'in en büyük şehri, İran ve Suudi Arabistan arasında devam eden savaşın arasında, Suudi Arabistan hava saldırıları nedeniyle harabeye dönmüş vaziyette ve yüksek oranda yaşanılamaz olduğu görülüyor.

2. Bangui, Orta Afrika Cumhuriyeti

2. Bangui, Orta Afrika Cumhuriyeti

Endekse göre ülkenin başkenti inanılamaz derecede yoksul; ve halkın tamamına yakını ancak yardımlarla hayatta kalabiliyor. Diğer yandan şehir, mezhep çatışmaları yüzünden de yaşanılmaz halde.

1. Bağdat, Irak

1. Bağdat, Irak

Pek çok savaşın neticesinde şehirde altyapı denen bir şey kalmamış olduğu gibi, yer üstü tahribatının da ardı arkası gelmedi. Kesintisiz olarak IŞİD tehlikesiyle de boğuşan Bağdat'ta, bu endeksin hazırlanmasında kriter kabul edilen hususların hemen hemen tümü işlemez halde. Bu şekliyle Bağdat, şu an dünyanın hayatta kalması en zor şehri.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
302
89
36
11
7
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ozgurozcanozkan

Asırlardır İslam'ın önemli ticaret, ilim, bilim, tarih, kültür merkezi olan Bağdat şimdi Dünya'nın en yaşanılmaz şehirlerinin başını çekiyor. Ne kadar acı...

The Joker

Şimdi onları sömürüp yaşanılmaz hale getiren ülkeleri gösteren bir araştırma daha yapsınlar.Ama yapmazlar işte...

Heisenberg

Bu ülkelerin bugün bu durumda olmalarının iki temel sebebi var. 1-Avrupa ve Amerika'nın sömürgesi konumunda olmaları. 2- Yozlaşmış İslami düşünce akımı.

İsmail Uçar

Aynısını niye Doğu için söylemiyorunuz.türkün söürgesi başka mı