Görüş Bildir
Haberler
Yasal Düzenleme Yapıldı, Trafikte Yeni Dönem Başladı: Artık Geçiş Üstünlüğü Yayalarda

Yasal Düzenleme Yapıldı, Trafikte Yeni Dönem Başladı: Artık Geçiş Üstünlüğü Yayalarda

Emre Ordu
06.02.2019 - 22:46 Son Güncelleme: 07.02.2019 - 15:31

Trafik kazalarını azaltmak için çabaladıklarını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kanuni düzenlemeyi yaptıklarını ve 'yaya öncelikli trafik dönemini' başlattıklarını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'nın aktardığına göre, İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edilmesinin ardından ülke genelinde 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla bir kampanya başlatıldı.

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla düzenlenen kampanyanın startı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı'nda yapılan etkinlikle verildi.

"Ölen 7 bin 427 kişinin bin 681'i yaya"

"Ölen 7 bin 427 kişinin bin 681'i yaya"

2017 yılında 7 bin 427 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, bunların bin 681'inin yaya olduğunu kaydeden Soylu, trafikte yapılan denetim ve uygulamalar sayesinde son 3 ayda trafik kazalarında meydana gelen ölümlerde yüzde 36,5 oranında azalma meydana geldiğini belirtti.

Soylu, yılın ilk 3 ayında alınan sonuçların yılın tamamına yayılması durumunda trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaş sayısının 2 bin 100 azalacağını ifade etti. 

Trafik kazaları meydana geldiği anda araç içinde hayatını kaybedenlerle hastanede hayatını kaybedenlerin oranının 1'e 1 olduğunu anlatan Soylu, yayalarda bu oranın 1'e 2 olduğunu kaydetti. Yaya öncelikli trafikte başarılı olunması halinde kaza oranlarının Avrupa Birliği seviyesinin altına inilebileceğini belirten Soylu, trafik kazalarının azaltılması amacıyla yaptıkları çalışmalarla düzenledikleri kampanyalara da dikkat çekti.

"Yeni kanun bize öğretilenleri değiştiriyor"

"Yeni kanun bize öğretilenleri değiştiriyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soylu, şunları kaydetti:

'Devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Peki biz nasıl buna adım attık. Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi; ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak.

"Toplumun yaşam ve refah kalitesini artırmada en önemli rol trafikte"

"Toplumun yaşam ve refah kalitesini artırmada en önemli rol trafikte"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da toplumun refah ve yaşam kalitesinin önemine işaret ederek, bunda en büyük rolün trafikte olduğunu belirtti. Ersoy, 'Toplum kalabalıklaştıkça toplumda yaşayabilmek için birbirimize saygılı olmalı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bizim önceliğimiz olması gerekiyor.' dedi.

Ersoy, 'Toplum ve yaşam kalitemizi ne kadar yukarı çekersek hedeflediğimiz turizm kitlesinin kalitesini de o kadar yukarı çekmeyi başarırız. Biz kaliteli bir toplum olamazsak kaliteli bir turist bekleyemeyiz. Turist bizim hedefimiz ama öncelik bizlerin yaşam kalitesi.' ifadesini kullandı.

Yeni kanun ne diyor?

Yeni kanun ne diyor?

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayaya çarpma şeklindeki kazara yönelik önemli bir adım atılarak 'Yaya Öncelikli Trafik' anlayışı yasal bir zemine oturtuldu.

Düzenlemeye göre bundan böyle araç sürücüleri, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Düzenleme sosyal medyanın da gündeminde...

Düzenleme sosyal medyanın da gündeminde...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
38
11
6
5
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ezgi Akturk

Geçiş üstünlüğü zaten yayada değil miydi ya ??

Şu 2 saat yayıla yayıla yürüyen yayalar için geçerli değildir diye bir madde de ekleyelim bence altına. Bakmaya tenezzül etmeden atlıyorlar yola, yetmezmiş g... Devamını Gör

Resho

inşallah kılıf bu olmaz sıkıntılı durumlar olduğunda.

d_fatih_

Sakın ha yok yasa var yok efem geçiş üstünlüğü bende zırttadanak atlamayın yaya geçidinde ezerler canından olursun ölmezsen dayak yersin Türkiye burası