Görüş Bildir
Haberler
Vize Muafiyeti İçin 'El Freni' Önerisine AB Komisyonu'ndan Ret

Vize Muafiyeti İçin 'El Freni' Önerisine AB Komisyonu'ndan Ret

ATKN
28.04.2016 - 16:41

Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vize serbestisi sağlanmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Almanya ve Fransa’nın gündeme getirdiği ‘el freni’ önerisi AB Komisyonu tarafından reddedildi.  Almanya ve Fransa'nın söz konusu öneriyle Türk vatandaşlarına tanınacak olan vize serbestisine dair yeni şartlar getirmek istediği belirtiliyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Birliği (AB) konularında haber yapan Brüksel merkezli Politico internet sitesi, Almanya ve Fransa'nın öncülüğüyle hazırlanan 27 Nisan tarihli bir taslak metne ulaştığını ve metinde Türkiye'ye tanınacak vize serbestisini anında geri alabilecek bir 'el freni' sistemi önerildiğini aktarmıştı.

Mevcut düzenlemelerle Schengen Bölgesi için uygulanan vize muafiyetini, bir kez verildikten sonra geri çekmenin yaklaşık 9 ayı bulan bir süreç gerektirdiği, Türkiye için bu süreyi kısaltacak bir mekanizma oluşturulabileceği belirtiliyordu.

Taslak metinde, 'Vize muafiyetinin tanındığı ülkeler kriterlere uymaz, ya da turizm amaçlı gelip geri dönmeyen Türkler hukuk dışı olarak AB üyesi ülkede kalmaya devam ederse, buna maruz kalan üye ülke, durumu Komisyon’a bildirebilir' ifadesi yer alıyordu. Ayrıca, 'Türkiye'nin göçmenleri geri kabul işlemini durdurması' durumunda da vize serbestisinin askıya alınacağı belirtiliyordu.

AB Komisyonu Almanya ve Fransa'nın önerisine karşı çıktı

Brüksel'deki AB Komisyonu sözcüsü, 2014'den beri acil durumlarda vize serbestisinin kaldırılmasını öngören bir düzenlemenin zaten var olduğunu vurguladı. 

Komisyon sözcüsü, 'AB Komisyonu şu anda var olan askı mekanizması üzerinde yeniden çalışma önerisini ele alma niyetinde değil' diye konuştu.

El freninin çekilmesini gerektirebilecek şartlar şöyle sıralanmıştı

El freninin çekilmesini gerektirebilecek şartlar şöyle sıralanmıştı
  • Turist olarak gelip AB ülkelerinde yasa dışı biçimde yaşayanların sayısında ciddi artış yaşanması

  • Vize muafiyeti tanınan ülkeden gelen iltica başvurularında önemli artış yaşanması

  • Vize muafiyeti tanınan ülkenin geri kabul taleplerini reddetmeye başlaması

Bozkır: 'Kriterler Pazartesi bitiyor'

Bozkır: 'Kriterler Pazartesi bitiyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de ise AB Bakanı Volkan Bozkır NTV haber kanalında yaptığı son açıklamalarda, AB'nin Türkiye'den talep ettiği 72 kriterin tümünü, gelecek hafta Pazartesi'ye kadar tamamlayacaklarını söyledi.

Bozkır, 'Bizim bakımımızdan tamamlanmış olarak bakıyoruz' diye konuştu.

Türkiye'nin kriterleri tamamlamasından sonra AB üyesi ülkeler ile Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye vize muafiyeti hakkını onaylaması gerekiyor.

Üye ülkelerin oybirliğiyle karar alması gerekmiyor. Nitelikli çoğunluk, yani üçte iki oy çoğunluğu, Türkiye'ye vizenin kaldırılması kararı için yeterli olacak.

BBC Türkçe, VOA ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
67
28
10
8
5
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sithlordu

Vize falan istemiyoruz, verin suriyeleri kendi ülkemizde turist olmıyalım artık.

Andy Dufresne

salın suriyelileri

Ramazan Sağır

Batının kanında vardır, bu kanı bozukluk!