Vize Muafiyeti İçin 'El Freni' Önerisine AB Komisyonu'ndan Ret
Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vize serbestisi sağlanmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Almanya ve Fransa’nın gündeme getirdiği ‘el freni’ önerisi AB Komisyonu tarafından reddedildi. Almanya ve Fransa'nın söz konusu öneriyle Türk vatandaşlarına tanınacak olan vize serbestisine dair yeni şartlar getirmek istediği belirtiliyordu.
Avrupa Birliği (AB) konularında haber yapan Brüksel merkezli Politico internet sitesi, Almanya ve Fransa'nın öncülüğüyle hazırlanan 27 Nisan tarihli bir taslak metne ulaştığını ve metinde Türkiye'ye tanınacak vize serbestisini anında geri alabilecek bir 'el freni' sistemi önerildiğini aktarmıştı.
Mevcut düzenlemelerle Schengen Bölgesi için uygulanan vize muafiyetini, bir kez verildikten sonra geri çekmenin yaklaşık 9 ayı bulan bir süreç gerektirdiği, Türkiye için bu süreyi kısaltacak bir mekanizma oluşturulabileceği belirtiliyordu.
Taslak metinde, 'Vize muafiyetinin tanındığı ülkeler kriterlere uymaz, ya da turizm amaçlı gelip geri dönmeyen Türkler hukuk dışı olarak AB üyesi ülkede kalmaya devam ederse, buna maruz kalan üye ülke, durumu Komisyon’a bildirebilir' ifadesi yer alıyordu. Ayrıca, 'Türkiye'nin göçmenleri geri kabul işlemini durdurması' durumunda da vize serbestisinin askıya alınacağı belirtiliyordu.
AB Komisyonu Almanya ve Fransa'nın önerisine karşı çıktı
Brüksel'deki AB Komisyonu sözcüsü, 2014'den beri acil durumlarda vize serbestisinin kaldırılmasını öngören bir düzenlemenin zaten var olduğunu vurguladı.
Komisyon sözcüsü, 'AB Komisyonu şu anda var olan askı mekanizması üzerinde yeniden çalışma önerisini ele alma niyetinde değil' diye konuştu.
El freninin çekilmesini gerektirebilecek şartlar şöyle sıralanmıştı
Bozkır: 'Kriterler Pazartesi bitiyor'
Türkiye'de ise AB Bakanı Volkan Bozkır NTV haber kanalında yaptığı son açıklamalarda, AB'nin Türkiye'den talep ettiği 72 kriterin tümünü, gelecek hafta Pazartesi'ye kadar tamamlayacaklarını söyledi.
Bozkır, 'Bizim bakımımızdan tamamlanmış olarak bakıyoruz' diye konuştu.
Türkiye'nin kriterleri tamamlamasından sonra AB üyesi ülkeler ile Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye vize muafiyeti hakkını onaylaması gerekiyor.
Üye ülkelerin oybirliğiyle karar alması gerekmiyor. Nitelikli çoğunluk, yani üçte iki oy çoğunluğu, Türkiye'ye vizenin kaldırılması kararı için yeterli olacak.
BBC Türkçe, VOA ve DW
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın