onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Varlık Fonu'na Devredilince Milyarlarca Lira Zarar Eden BOTAŞ, İhale Kanunundan Çıkarılıyor

Varlık Fonu'na Devredilince Milyarlarca Lira Zarar Eden BOTAŞ, İhale Kanunundan Çıkarılıyor

TBMM’de görüşülen Elektrik Piyasası Yasa Teklifi'ne göre BOTAŞ doğalgaz alım ihaleleri, Kamu İhale Yasası kapsamının dışına çıkarılacak. BOTAŞ'ın Varlık Fonu'na devrinin ardından milyarlarca TL zarara uğratıldığına dikkat çeken muhalefet, düzenlemeye tepkili. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kamu İhale Yasası’nın 3. maddesinde bazı kamu kurum ve kuruluşlarının belli bir parasal limitin altındaki mal ve hizmet alımları kapsam dışında tutuluyor. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre,Meclis’te görüşmeleri devam eden Elektrik Piyasası Yasa Teklifi’yle BOTAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yurtdışında kurdukları şirketler için bu parasal limit uygulanmayacak. Böylece BOTAŞ’ın alımları Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarılmış olacak.

Varlık Fonu'na devredilince zarar etmeye başladı

Varlık Fonu'na devredilince zarar etmeye başladı

AKP’nin 2017’de Varlık Fonu’na devrettiği BOTAŞ, o tarihten bu yana zarar ediyor. 2017’de 3.3 milyar lira kâr eden BOTAŞ, 2018’i 2.4 milyar lira zararla kapattı. 2019’da ise zarar hızla artarak 5.6 milyar liraya yükseldi. İktidara göre artan zarar “yüksek finansman giderlerinden” kaynaklandı.

"Borcu da katlandı"

"Borcu da katlandı"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teklif ile yeni bir doğalgaz piyasası yaratıldığına dikkat çekerek “Yapılmak istenilen değişiklik BOTAŞ’ın tabutuna çakılan son çividir” dedi ve şöyle devam etti:

“1974’te kurulan ve yakın tarihe kadar en kârlı KİT’lerden biri olan BOTAŞ, AKP sayesinde çöküşün eşiğine geldi. Kullandığımız doğalgaza 2018-2019 arası yüzde 64 zam gelmiş olmasına rağmen sadece zarar değil, borç da katlandı. Varlık Fonu’na devredilmeden önce sadece 10.2 milyar TL borcu olan BOTAŞ’ın, 2019 itibarıyla borcu 45 milyar seviyesini aşmış durumda. Kurum ölüm döşeğinde.”

Avrupa ülkeleri 1000 metreküp doğalgaza 120 dolar öderken Türkiye’nin iki katını ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken Tarhan, “Faturalar vatandaşın cebini yakıyor. Bu başarısızlığın mimarları şimdi ihale kanunundan da kurtulmak istiyor. Bu yetki ile BOTAŞ Türkiye’yi on milyarlarca dolar zarara uğratacak sözleşmeler yapabilecek” dedi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
39
11
4
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cenigz han

Artan zararın nedeni yüksek finansman giderleri değil be islamcı kafalılar. 2017 de kar ederken de aynısı vardı. Zarar etmesinin iki nedeni var. Birincisi a... Devamını Gör

Emre Bektaş

Aynen kanka tamamen islamcı kafalardan sebep, aynen devam et. Zaten islam da diyordu ki kar eden işletmelerin parasını ye zarar ettir. Bende diyordum ki acab... Devamını Gör

Halil Değerli

Botaş bir zamanlar Türkiyenin en büyük beş şirketinden biriydi.... ..... Şimdi beşten leşe çevirdiler.... ..... 🤪😡

oldestCoder

Zaten zarar ediyor diye Katarlara satarlar... Adam dediklerini yapiyor walla, milletin .. koymaya devam...