onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uykusuzluktan ya da Kalitesiz Uykudan Şikayetçiyseniz Bu 7 Sebepten Kaynaklanıyor Olabilir!

Uykusuzluktan ya da Kalitesiz Uykudan Şikayetçiyseniz Bu 7 Sebepten Kaynaklanıyor Olabilir!

Doktor Jose Colon'a göre her gece, yaklaşık 4-6 kez uyanmak ortalama bir insan için normal kabul edilir. Bu, aslında mağaralarda yaşadığımız dönemlere kadar giden bir alışkanlıktır çünkü insan gece boyunca ara ara kalkıp güvende olduğunu kontrol etmek ister. 

Ancak bazılarımız bu kısa uyanmalardan sonra tekrar uykuya dalmakta zorlanıyoruz. Gece uykularımız bize zehir oluyor, bir uyandığımızda tekrar uyuyamıyorsak, sağlık bir gece uykusu çekemiyorsak bunun birtakım sebepleri olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Yanlış pozisyonda uyumak

1. Yanlış pozisyonda uyumak

Kronik yorgunluk, baş ağrısı, mide yanması, boyun veya sırt ağrısı gibi belirtiler yanlış bir pozisyonda uyumaktan kaynaklanabilir. Aynı zamanda yatağınıza da dikkat etmelisiniz - yatağınız çok sert ya çok yumuşak olmamalı. Yastığınız boynunuzu ve başınızı tam olarak desteklemelidir.

Dr. John Douillard'a göre, sol tarafınıza yatarak uyumak, sindiriminizi ve kan dolaşımınızı, zihinsel sağlığı geliştirebilir, lenfatik sisteminizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilir ve kalp rahatsızlıklarını önleyebilir.

Uyku alışkanlıklarınızı tamamen değiştirmek size zor geliyorsa, bazı basit tüyoları uygulayabilirsiniz:

  • Sırt üstü uyuyorsanız, sırtınızın üzerindeki yükü hafifletmek için dizlerinizin altına bir yastık koyun.

  • Eğer yan yatarak uyuyorsanız, omurgayı hizalamak için koltuk altınıza ve bacaklarınız arasında birer yastık koyun.

  • Eğer yüz üstü uyuyorsanız, ince bir yastık tercih edin ya da hiç yastık kullanmayın.

2. Fazla gürültülü bir ortamda uyumak

2. Fazla gürültülü bir ortamda uyumak

Eğer büyük bir metropol şehirde yaşıyorsanız, gece ve gündüz boyunca çeşitli gürültülere maruz kalıyor olmanız çok normaldir.

Birlikte uyuduğunuz kişinin alarmı, her sabah radyo dinleyen bir komşu, bir otobüs ya da bir metro, sokakta oynayan çocuklar ya da yüksek ses çıkaran evcil hayvanlar - tüm bu sesler uykunuzun kalitesini önemli ölçüde bozabilir.

Peki ne yapabilirsiniz? Uyurken kulak tıkacı kullanın, ya da yatak odanıza ses yalıtımı yaptırabilirsiniz.

3. Uyku apneniz olabilir.

3. Uyku apneniz olabilir.

Uyku apnesi, solunum yollarının kısmen veya tamamen bloke olduğu anlamına gelir ve bu da gece boyunca defalarca kez nefes almanızı engelleyebilir. 

Bu durumda, kanda bulunan oksijen seviyesinde bir düşüş olduğu için kişi uyanır. Diğer apne semptomlarının yanında, baş ağrısı, ağız kuruluğu, göğüs ağrısı, aşırı uyku hali ve duygusal gelgitler yaşayabilirsiniz.

Ne yapabilirsinz? Eğer doktorunuz size uyku apnesi tanısı koyarsa, bunun için bir cihaz almanız gerekebilir.

Bazı durumlarda, ortognatik cerrahi, dilinizin ve çenenizin pozisyonunu düzelterek nefes sürecini kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir.

4. Huzursuz bacak sendromunuz olabilir

4. Huzursuz bacak sendromunuz olabilir

Bacaklarınızı hareket ettirmeye çabalarken uykunuzdan uyanıyorsanız, muhtemelen huzursuz bacak sendromunuz (RLS) olabilir. 

Bu nörolojik rahatsızlık, bacaklarınızda kaşıntıya, deri altında sürünen bir şeyin varlığı hissine neden olabilir. Bazen, alt bacaklarınızda ağrı veya sızlama hissedebilirsiniz.

Bacak masajları, orta seviye egzersiz ve ılık banyolar HBS semptomlarını hafifletebilir. Eğer önemli bir uyku yoksunluğundan muzdaripseniz, gün içinde uyuyarak uyku düzeninizi değiştirebilirsiniz.

5. Yatak odanızın çok sıcak ya da çok soğuk olması

5. Yatak odanızın çok sıcak ya da çok soğuk olması

Gece yarısı uyanıp çok üşüyor ya da çok sıcaklıyorsanız, odanızın ısısında bir sorun var demektir. Genel kural, uykuya rahat dalabilmek için vücut sıcaklığınızın biraz düşmesi gerektiğidir. 

Ulusal Uyku Vakfı'na göre, iyi bir gece uykusu için ideal oda sıcaklığı yetişkinler için 15 ve 20 derece arasındadır.

Ayrıca yatmadan önce sıcak bir duş yaparsanız öncelikle, vücut sıcaklığınızı yükseltir ve ardından, “uyku” sinyalini beyninize gönderecek bir ısı düşüşü yaşarsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Uyumaya yakın alınan fazla alkol uyku kalitenizi bozar.

6. Uyumaya yakın alınan fazla alkol uyku kalitenizi bozar.

Her ne kadar alkolün insanı rahat ve çok uyutan yatıştırıcı bir etkisi olsa da, aslında gecelerinizi huzursuz bir hale de getirebilir. Gece boyunca sık sık uyanmanıza sebep olduğu için uykunuzu alamazsınız. 

Yatmadan en az bir saat önce alkol almaktan kaçının. Bunun yerine, bir bardak papatya çayı içerseniz sakinleştirici özelliği ile daha iyi uyumanıza yardımcı olacaktır.

7. Teknolojik cihazlar ve ışık

7. Teknolojik cihazlar ve ışık

Twitter'da gezinmek veya Facebook'ta chat yapmak, aslında uyku kalitesine ciddi zararlar verebilir. Bazı araştırmaların da açıkça ortaya koyduğu gibi, akşamları gözlerin mavi ışığa maruz kalması vücudunuzun uyku hormonu melatonini üretmesini önler.

Uykuya dalmayı planladığınız saatten en az 2 saat önce tüm elektronik cihazları kapatın. Eğer iş için cihazınızı kullanmaya mecbursanız, telefonunuzun veya tabletinizin ışığını azaltın ve yüzünüzden 30cm uzakta tutun.

En önemlisi de, eğer uyku ile ilgili sorununuz sizi etkiliyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Sağlıklı uykular!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
17
16
5
4
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sema_selime

Ben uyurken burundan nefes almakta zorlanıyorum. Bunun için ameliyat oldum ama yine de geçmedi. Yine her sabah dayak yemiş gibi uyanıyom