Üniversitelerde 290 Bin Kontenjan Boş Kaldı: 'Süreç İyi Yönetilemedi'
Eğitim uzmanı Turgay Polat, yeni üniversite sisteminin öğrencilere yeteri kadar anlatılamaması ve puanlamada yapılan hatalar sonucu üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında 290 bin kişilik boş kontenjan olduğunu belirtti.
Bu seneki ek yerleştirmelerin geçmiş yıllardaki ek yerleştirmelerden farklı olduğunu ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, “Geçmiş yıllarda ek yerleştirme dediğimizde kontenjanın yüzde 10-15’i açık kalırdı ve çok az bir öğrencinin faydalandığı bir sistem olurdu. Bu sene ise hem sınav sisteminin değişmesinden hem tercihlerde yapılan hatalı puan hesaplamalarından kaynaklanan bir durum oldu. Birçok öğrenci aslında yerleşebilecekken yerleşemedi. Dolayısıyla hem üniversitelerde ciddi boşluklar hem de açıkta kalan çok öğrenci oldu” ifadelerini kullandı.
"Tıp ve diş hekimliği hariç bütün bölümlerde boş kontenjan var"
Lisans programlarında 110 bini devlet, 30 bini vakıf olmak üzere 140 bin kişilik boşluk bulunduğunu aktaran Polat, 'Yani 450 bin lisans kontenjanının neredeyse 140 bini öğrencilerin gelmesini bekliyor.' dedi. Polat, ön lisans programlarında da da 150 bin kişilik açık bulunduğunu ifade ederek toplamda 290 bin kişilik kontenjan boşluğu olduğunu kaydetti.
Tercih yapmayanlarla birlikte yaklaşık 1 milyon öğrencinin ek yerleştirmeden yararlanabileceğini ifade eden Polat, öğrencilere ek yerleştirme kılavuzunu indirip iyice incelemeleri tavsiyesinde bulundu. Polat, 'Hemen hemen tıp fakültesi ve diş hekimliği hariç bütün bölümlerde boş kontenjan var. Geçmiş yıllardan farklı düşünsünler. Geçen yıllardaki gibi artan kontenjan olarak değil de, ikinci bir yerleştirme yapıyor gibiyiz. Mutlaka tercih yapmaya çalışsınlar” şeklinde konuştu.
"Üniversitedeki kapasitelerin üçte birinin kullanılamıyor olması büyük israf"
Devletin, öğrencileri üniversiteye girmek için teşvik etmesi gerektiğini dile getiren Polat, “Üniversitedeki kapasitelerin üçte birinin kullanılamıyor olması Türkiye için büyük bir israf. Bu kontenjanlara yazık. Çünkü sonuçta o üniversiteler açık, o masraflar yapılıyor, öğretmenler maaş alıyor. Bu öğrencilerin tekrar tekrar sınava girmesi yerine desteklenip üniversiteye yerleştirilmesinde fayda var” dedi.
"Oyunu kuralına göre oynadığınız zaman hata yapmazsınız"
“Bir sınav sistemi değişikliği sırasında, herkesin doğru hareket etmesi lazım” diyen Polat, “YÖK’ün sistemi öğrencilere doğru anlatması, ÖSYM’nin doğru verileri sunması lazım. Hele ki öğrencilere yardımcı olacak uzmanların daha doğru verilerle çocuklara yardım etmesi lazım. Dolayısıyla doğru yönetilmesi gereken bir süreci iyi yönetemediğimiz için şu anda bu durumları yaşıyoruz, yoksa başka bir sorun olduğunu zannetmiyorum. Oyunu kuralına göre oynadığınız zaman hata yapmazsınız. Bu sene oyun farklı olduğu için bu hatalar yapıldı. Dolayısıyla önümüzdeki sene bu sıkıntıların yaşanacağını düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.
Yorum Yazın
Başaramadık diyeceksiniz şerefsizler yüzbinlerce gencin umutlarına sıçtınız yazıklar olsun
Hee derler bekle mk ülkenin %50'si bunlara oy veriyor. Daha çok beklersin. Güney Kore falan mı sandın sen burayı mk?
" Süreç iyi yönetilemedi. " Ne zaman iyi yönetilebildi ki ?
ne oyunu kurallarına göre ya dogru düzgun bir klavuz bile yayınlanmadı