Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ülkemizi Sık Sık Etkisi Altına Alan Lodosun İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkilerini Biliyor musunuz?
Güneybatıdan esen rüzgarları ifade eden lodos, ülkemizde genellikle kış mevsiminde, en çok da Aralık ayında görülmektedir. Daha çok Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'i etkileyen bu rüzgarlar, aynı zamanda burada yaşayan insanların psikolojisi ve fiziksel enerjisi üzerinde de bir takım değişikliklere sebep olmaktadır.
Lodos, güneybatıda bulunan Sahra Çölü'nün tozunu ülkemize taşımaktadır.
Peki taşınan bu tozun insan psikolojisini etkilemesinin sebebi nedir?
Tozla birlikte taşınan pozitif iyonlar atmosferde elektriklenmeye sebep olarak yalnızca doğayı değil, insan psikolojisini ve ruh hâlini de etkilemektedir. Rüzgarların insanlar üzerindeki etkileri New York Üniversitesi'nden bir ekip tarafından araştırılmış, taşınan iyonların atmosfer, hava kirliliği, yüksek voltaj bölgeleri ve radyoaktivite gibi önemli etmenler üzerinde değişim yarattığı, böylece soluduğumuz havanın içeriğini dâhi belirlediği ortaya koyulmuştur.
Peki pozitif yüklü iyonların atmosferi elektriklendirmesi ne demektir?
Havada bulunan oksijen, nitrojen ve diğer tüm elementler, sahip oldukları belirli elektron sayısıyla elektriksel olarak nötr hâldedir. Ancak bazı durumlarda sahip olduğu elektron ya da elektronlar atomdan ayrılarak, bu atomun pozitif yüklü hâle gelmesine sebep olur ve bu da pozitif iyon oluşturur. Ayrılan elektronlar ise daha sonra nötr hâldeki başka bir atoma bağlanarak negatif iyon oluşmasını sağlar.
Pozitif iyonların üzerimizde yaygın olarak rastlanan etkileri bulunmaktadır.
Gerginlik, sinirlilik, geç tepki verme, migren, bulantı, bulanık görüş, solunum problemleri, yorgunluk ve uykusuzluk bunlardan birkaçıdır. Ayrıca bu tip rüzgarların dünyanın farklı bölgelerinde suç oranlarında, intihar vakalarında ve kazalarda artışa sebep olmak gibi ilginç etkileri bulunmaktadır.
Üstelik lodos, serotonin seviyelerimizde de radikal değişikliklere sebep olmaktadır.
Yüksek seviyede pozitif iyona maruz kalmak, ruh hâli ve davranışlarımız üzerinde büyük etkisi bulunan serotonin seviyelerini azaltmaktadır. Depresif ve intihar eğilimli insanlar üzerinde yapılan beyin taramaları, bu kişilerde serotonin nörotransmiterinin düşük düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu bilgiler ışığında, lodosun depresif hisleri ve mod düşüklüğünü de arttırdığı anlaşılmaktadır.
Ülkemizin bu rüzgarın etkisi altında olduğu günler, migreni olanlar için en zorlu günlerdir.
Hava şartlarının büyük ölçüde etkilediği migren ağrısı, lodosun etkisi altında olduğumuz günlerde çoğu kişi için zirve noktasına ulaşmaktadır. Bu rüzgarın ortaya çıkardığı bir başka durum ise uyku bozukluklarıdır. Bu etki kimi insanlar için yataktan çıkmayı dâhi zorlaştırmakta, kimileri içinse uykuya dalmakta güçlüğe sebep olmaktadır.
İş yapma isteğiniz mi azaldı? Sebebi lodos olabilir!
Lodosun bir başka yaygın etkisi ise insanın fiziksel enerjisinde yarattığı düşüştür. Pek çok insan lodosun etkin olduğu zamanlarda basit gündelik aktiviteleri gerçekleştirmek dâhi istememekte, çalışma performansı düşmekte ve odaklanma problemi yaşamaktadır. Bu sebeple lodos zamanında genel olarak işten alınan verim ve yaratıcılık önemli ölçüde azalmaktadır. Sonuç olarak bir bahanemiz daha oldu: Depresif, yorgun, halsiz ve tembel olmamızın bizimle hiçbir alakası yok sevgili dostlar; hepsi lodos yüzünden... 👹
Yorum Yazın