Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Havası En Kirli Şehri Afyonkarahisar

Türkiye'nin Havası En Kirli Şehri Afyonkarahisar

Onedio Medya
09.11.2015 - 11:58 Son Güncelleme: 09.11.2015 - 21:47

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son verilerine göre Türkiye'nin havası en kirli şehri Afyonkarahisar. Marmara Bölgesi'nde Keşan, İstanbul'da ise Esenyurt'un havası oldukça kirli. En temiz havaya sahip il ise Eskişehir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kış ayları yaklaşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da hava kirliliği ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırdı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk’ün anlattığı sisteme göre, il çevre müdürleri internetten de yayımlanan verileri anlık olarak görüp kirlilik kaynağını ortadan kaldırmak için harekete geçiyor.

En kirli şehir Afyonkarahisar

En kirli şehir Afyonkarahisar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son verilerine göre havası en kirli şehir Afyonkarahisar.

Hava kalitesi değerleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın havaizleme.gov.tr adresinden de yayınlanıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Marmara Bölgesi'nde Keşan ve İnegöl havası en kirli ilçeler. İstanbul'da hava kirliliği en yoğun olan ilçe Esenyurt.

En temiz hava Eskişehir'de

En temiz hava Eskişehir'de

Şile İstanbul'un, Eskişehir ise Türkiye'nin en temiz havasına sahip. Iğdır, Osmaniye, Gaziantep, Bitlis ve Siirt'in havası da Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıksız.

Kömür gibi fosil yakıtlar hava kirliliğini yüzde 50'i, trafik ise yüzde 30 etkiliyor.

Kirlilik uyarıları yapıyor

Kirlilik uyarıları yapıyor

Geçen yıl yayına başlayan havaizleme.gov.tr sitesinde de paylaşılan, Cuma günü akşam itibarıyla verilere göre İstanbul Ümraniye “orta”, Beşiktaş “iyi”, Kandilli “orta”, Kadıköy “iyi”, Sarıyer “iyi” hava kalitesinde görünüyor. Başakşehir, Eserler ve Aksaray’dan ise, “teknik arıza” nedeniyle veri alınamıyor. 

Ankara 'hassas'

Ankara ise hava kalitesi bakımından “hassas” bölgeleriyle dikkat çekiyor. Demetevler, Keçiören, Kayaş, dikmen, Sıhhiye ve Cebeci, Ankara’nın bazı “hassas” bölgeleri. Ankara’nın en temiz yeri ise Mogan Gölü civarı. 

İzmir'de en temiz Karşıyaka

İzmir’de ise Şirinyer ve Alsancak “hassas”, Güzelyalı ve Alsancak “orta” hava kalitesine sahip yerler. Karşıyaka ise temiz bir tavaya sahip.

Sistemle, belli bölgedeki bir ölçüm istasyonundan aylık ya da yıllık veri de alınabiliyor, saatlik olarak havadaki zararlı madde oranları tespit edilebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yılda 3.5 milyon kişi ölüyor'

'Yılda 3.5 milyon kişi ölüyor'

Öztürk, sistemle ilgili şunları söyledi:

“Merkezden bütün bu bilgileri, Türkiye’nin hava kalitesini anında görüyoruz. İnsanların nasıl içme suyu en demokratik hakkıysa, yaşam hakkı nasıl en demokratik hakkıysa, soluduğu havanın da temiz olması ve onu bilmesi en demokratik hakkıdır. Soluduğu havayla ilgili sorunları da çözmek zorundayız diyoruz. Bu bilgileri anlık ona veriyoruz ki vatandaş da bunu takip etsin. Burada hiçbir filtrasyon yok. Anında bütün değerleri kamuoyu ve illerimizde paylaşıyoruz. O illerle ilgili ‘kötü’, ‘tehlikeli’ alana geçince onu idarecimiz de kolay değerlendirsin. Onun için orayla ilgili değeri il müdürüm de alıyor. Ona göre gerekli çalışmasını yapmak zorunda. Burada herkes müdahale edebilir. Bunu böyle yayımlamamızın bir tane amacı var. Herkes bu konuda katkı vermeli. Yılda 3.5 milyon insan dış hava kirliliğinden dünyada ölüyor.”

‘Ciğerlerimize kadar giriyor’

Hava kirliliği konusundaki sınırdaki kentlere dikkati çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, “Mesela Afyonkarahisar’daki değer, partikül madde bakımından sınırın ötesinde. Karşıma Edirne Keşan geliyor. 

Keşan değerinde de partikül değil bu sefer kükürtdioksitten sınır değerinin üzerinde. Keşan’da partikül madde 119 mikrogram/metreküp. Partikül 2.5 (PM 2.5) dediğimiz madde solunum yoluyla ciğerlerimize kadar giriyor” dedi.

Öztürk, “Türkiye’nin havası şu anda 1-2 nokta hariç iyi. İnşallah bu kış da böyle gider. Herkes bu sistemi bilsin kullansın. Eleştirilerini, yorumlarını yapalım ve birlikte daha temiz hava soluyalım” diye konuştu.

Milliyet (Mithat Yurdakul) ve Radikal

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
46
22
13
10
7
7