Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Aşılama Hızı Yavaşladı, Uzmanlar Uyardı: 'Süreç Hızlandırılsın, Aşı Çeşitlendirilsin'

Türkiye'de Aşılama Hızı Yavaşladı, Uzmanlar Uyardı: 'Süreç Hızlandırılsın, Aşı Çeşitlendirilsin'

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Prof. Dr. Güner Sönmez ve Prof. Dr. Elif Dağlı, mevcut aşılama hızının salgını kontrol altına almak için yeterli olmadığı görüşünde. Aşı çeşitliliğine de dikkati çeken uzmanlar, 'Tek aşıya bağımlı kalınmamalı' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyeleri ve sağlık çalışanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 milyon 700 bin kişiye ocak ayında koronavirüs aşısının ilk dozu uygulandı.

İki doz üzerinden uygulanan aşılamada yeni sevkiyat kapsamında 6,5 milyon doz Türkiye'ye getirildi.

Ancak tıp dünyasında bu sayının yeterli olmadığı görüşü hakim. Bilim insanları toplumsal bağışıklık için nüfusun yaklaşık yüzde 75'inin aşılanması gerektiğini ifade ediyor. 

Bu oran, Türkiye'de salgının kontrol altına alınabilmesi için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiği anlamına geliyor. 

Koronavirüste aşı uygulamasına geçen ay başlayan Türkiye ise ilk haftalarda yüksek hız ortaya koysa da, son günlerde aşılama hızı inişe geçti.

'7 yıldan önce normale dönüş yok'

'7 yıldan önce normale dönüş yok'

ABD merkezli Bloomberg ajansı ise mevcut aşılama hızları dikkate alındığında dünya genelinin yüzde 75'inin aşılanıp salgının kontrol altına alınmasının 2028'i bulabileceği görüşünü paylaştı.

İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye'nin 2,6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor.

Bu hesaplamayla Türkiye, 3,2 yıl ile Almanya, 3,4 yıl ile Brüksel ve 3,9 yıl ile Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin önünde yer alıyor.

Türkiye'deki aşılama hızını Independent Türkçe'ye değerlendiren Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Prof. Dr. Güner Sönmez ve Prof. Dr. Elif Dağlı, mevcut hızın salgını kontrol altına almak için yeterli olmadığı görüşünü savundu.

'Aşılamayı hızlandırmalı ve çeşitlendirmeliyiz'

'Aşılamayı hızlandırmalı ve çeşitlendirmeliyiz'

Aşı seferberliği ilan edilmesi gerektiğini belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol, şunları söyledi:

'Bu aşılama hızı yeterli değil. Aşılamayı hızlandırmalı ve çeşitlendirmeliyiz. Toplumsal bağışıklık için yüzde 80'inin üzerinde etkili bir aşıyla, her 100 kişiden 70-80'inin aşılanması gerekir. 3-6 ay içinde bu şekilde aşılama yapılırsa salgına etkisi olur. Aksi takdirde salgını kontrol altına almak mümkün olmayacaktır. Bu sadece benim görüşüm de değil, bilimin gösterdiği yol. Acil ihtiyacımız olan şey, etkin aşılama. Aşı seferberliği ilan edilmeli.'

'Nüfusun yüzde 80'ini aşılamak zorundayız'

'Nüfusun yüzde 80'ini aşılamak zorundayız'

Mevcut aşılama hızını yeterli bulmayan bir diğer isim ise Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez. 

Aşılama hızının 10 binlere düştüğünü belirten Sönmez, 11 Şubat'tan itibaren sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılamasının başlayacağı gerekçesiyle yeniden 100 binli rakamların görüleceği görüşünde.

Makul bir aşı stratejisi geliştirmenin şart olduğunu savunan Prof. Dr. Güner Sönmez, yeterli şekilde kitlesel aşılama yapan ülkelerde salgının hızında yavaşlama olmaya başladığını, yeni pozitif vakalarda hastaneye yatış oranında ciddi düşüş görüldüğünü belirtti. 

'Dünyada yaygın aşılama yapılan ülkelerde yeni vaka ve ağır hasta sayısında azalma başladı' diyen Sönmez, 'Toplumun yüzde 60'ını aşılayan İsrail'de hastaneye yatışlarda ve ağır hastalıklarda düşüş başladı. Salgını en başarısız şekilde yöneten ülkelerden biri olarak kabul edilen ABD'de günlük aşılama 2 milyonun üstüne çıkmaya başladı ve yeni vaka sayılarında çoğu eyalette düşüş var. Birleşik Arap Emirlikleri için de aynı durum söz konusu. Aşı sayısı yeterli olması lazım. En doğrusu ve ideali, 3-4 ay içinde nüfusun yüzde 80’ni aşılamalıyız. Bunun için tek aşıya bağımlı olmamalıyız' ifadelerini kullandı.  

Türkiye'de uygulanan inaktif aşı Sinovac-CoronaVac'ın koruyuculuğunun yüzde 50,6 olarak açıklandığına da değinen Güner Sönmez, bu oranın diğer aşılara göre çok düşük kaldığını belirterek, salgındaki virüs üreme katsayısını düşürmek için çok daha fazla kişinin aşılanması gerektiğini anlattı:

'mRNA aşılarından birini, yani yüzde 95 koruyuculuğu olan aşılardan birisini kullansaydık, nüfusun yüzde 60'ını aşılamak yeterli olabilecekti ama Türkiye'de uygulanan aşı hafif enfeksiyonu ve bulaştırıcılığı engellemediğinden, nüfusun yüzde 80'inin aşılamak zorundayız.'

'Aşı uygulamasında yavaşız'

'Aşı uygulamasında yavaşız'

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da Türkiye'nin aşılama hızında yavaş kaldığı görüşünü paylaştı.

Ülkede de görülen Birleşik Krallık tipi mutant virüsün bulaşıcılığı ve ölümleri artırdığını belirten Dağlı, ülkede toplumsal bağışıklık sağlanması için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiğini, mevcut verilere göre ise ancak 2,5 milyonun aşılandığı gerekçesiyle şu an için salgının kontrol altına alınmasının zor görüldüğünü ifade etti.

'Aşı uygulamasında yavaşız' yorumunu yapan Prof. Dr. Elif Dağlı, özellikle okulların yarı yıl tatiline girmesiyle şehirler arası hareketliliğin artması ve bazı otellerde pandemi kurallarına uyulmaması gibi durumlara da dikkat çekti.

Dağlı sözlerini, 'Toplum olarak karantina önlemlerine uymaktan çok, virüsü kandırmaya çalışıyor gibiyiz. Enfeksiyonu bu aşılama hızı ile yakın zamanda kontrol etmemiz zor görülüyor' ifadeleriyle sürdürdü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
11
7
5
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can Arat

Bir de bilim insanları olacaklar. Aynı konulara girmeyeyim ama aklıma gelen başka birşey var, bütün ömrünü sporsuz, egzersizsiz, yiyip yiyip sıçmayarak geçir... Devamını Gör

pazartesi

Nasıl algı operasyonu ki kalp krizi geçireni bile yoğunbakıma alacak yatak yok? Bütün yoğunbakımlar dolu?

Selam Özbakan

millet sandıkta uyarması lazım bunlar bundan anlar

Buğra Kapukaya

Daha 5 maske dağıtamayan adamlar mı hızlı aşılama yapacak :D hahahahhahhahahahahahahahahha