Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Muhalefet Partileri ve Çok Partili Hayata Geçiş Denemeleri
Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Muhalefet Partileri ve Çok Partili Hayata Geçiş Denemeleri
Türk demokrasisinin ilk adımları 1876'da çıkartılan Kanun-i Esasi ve hatta ondan daha da geriye dayandırılmaktadır. Demokrasinin günümüz şeklini alması ise uzun süreçler ve etkenler sonucunda mümkün olmuştur. Biz burada yalnız Cumhuriyetin ilk yıllarındaki çok partili demokrasi denemelerinden bahsedeceğiz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cumhuriyetin 1945'lere kadar tek partiyle idare edildiği genel bir görüş ise de aslında TBMM kurulduğu ilk günden beri içerisinde muhalefeti barındırmaktaydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cumhuriyetin ilanından hemen sonra ise hareket tek bir parti yani Halk Fırkası çatısı altında birleştirildi.
17 Kasım 1924'te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası aslında Halk Fırkası içerisindeki görüş ayrılıklarının resmi olarak ortaya koyulmasıydı. Bu ayrılıkların örneklerine ilerleyen yıllarda da sıkça rastlanacaktı.
Yeni parti ekonomi politikası olarak hükumetin devletçilik politikasının tersine liberalizmi savunuyordu. Tek dereceli seçim sistemi, reisicumhur seçilen kişinin milletvekilliğinin düşmesi ve her türlü inkılap ve anayasa değişikliklerinin halka danışarak yapılması gibi yeni politikalar ileri sürülmekteydi.
Mustafa Kemal Paşa bu yeni muhalefet partisini olumlu karşıladı. Times'a verdiği yazılı beyanatta şöyle diyordu:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yeni parti kuruluşundan çok kısa bir süre sonra Halk Fırkasından istifa edip parti değiştiren vekillerle birlikte mecliste 28 kişilik temsile ulaşmıştı.
1925'in ilk aylarında patlak veren Şeyh Sait İsyanı genç Cumhuriyeti büyük bir krizin içerisine sokuvermişti.
Bu talihsiz olayların ardından ikinci deneme ise 1930'da bizzat Atatürk'ün emriyle gerçekleşecekti.
Yeni parti bizzat Atatürk'ün himaye ve teşvikiyle ve onun çok eski arkadaşları tarafından kuruluyordu. Öyle ki Atatürk kız kardeşi Makbule Hanımı bile bu yeni partiye üye yaptırmıştı.
5 yıl önce hezimete uğrayan denemenin ardından yeni bir çok parti tecrübesi halk tarafından coşkuyla karşılandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Parti Atatürk tarafından kurdurulmasına rağmen kısa süre içerisinde doğal bir seyir olarak kendine özel bir görüntü aldı.
Serbest Fırka'dan geriye kalan Aydın teşkilatı sorumlusu bir genç ise tam 20 yıl sonra Başbakan olacaktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yanlış hatırlamıyorsam Şeyh Sait İsyanı'na Ruslar destek vermemişti. Zaten Moskova Antlaşması ile müttefik olmuştu SSCB ile Türkiye. Rusların isyana destek v... Devamını Gör
Kardeşim gavurun dostluğu böyledir. İşlerine gelmesine göre bu işler böyle yürür Cumhuriyet zayıflasın diye herşeyi yapar bu itler
Şeyh Sait isyanı Musul u almak için diye biliyorum ben Ve ingilizler tarafından desteklenmişti sömürge yapmak için ve Şeyh Sait le uğraşırken Musul elimizden... Devamını Gör