Görüş Bildir
Haberler
Tüp Bağlatmak (Tüp Ligasyonu) Kimler İçin Uygundur?

Tüp Bağlatmak (Tüp Ligasyonu) Kimler İçin Uygundur?

Tüp Bağlatmak (Tüp Ligasyonu) Kimler İçin Uygundur?

Tüp Bağlatmak Kimler İçin Uygundur?

Tüp bağlatma yöntemi doğum kontrol yöntemleri arasında hem en güvenli doğum kontrol yöntemidir. Hem de güvenli bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp bağlatmak etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak bu doğum kontrol yönteminin avantajı olduğu kadar dezavantajı da bulunmaktadır. Tüp bağlatmak geri dönüşü olmayan bir doğum kontrolüdür. Bunun için de özellikle genç çiftlere tüp bağlatarak doğumlarını kontrol altına almaları önerilmez. Genç çiftlerin daha çok prezervatifle ya da doğum kontrol haplarıyla korunmaları önerilmektedir. Bunların yanı sıra spiral de başarılı bir doğum kontrol yöntemidir. Genç çiftler tüp bağlatmak yerine spirali tercih edebilirler.

Genç çiftlere tüp bağlatmanın tavsiye edilmemesinin en temel sebebi gençlerin daha sonradan fikirlerini değiştirme ihtimalidir. Bunun yanı sıra bir çocuğu olan anne ve babalara da tüp bağlatmak tavsiye edilmemektedir.Bunun için de özellikle yaşı ileri olan ve en az 2 – 3 çocuğu olan kişilere tüp bağlatmak tavsiye edilmektedir.

Tüpler Kaç Yaşında Bağlatılabilir?

Tüp bağlatma yöntemi için bir yaş sınırı söylemek mümkün değildir. Ancak tüp bağlatmak için erken olan yaşlar bulunmaktadır. Mesela 18 – 20 yaş tüp bağlatmak için çok erken bir yaştır. Bunun için de bu kadar genç olan kişilerin tüplerini bağlatmaması en doğru olanıdır. Ancak çift ısrarla tüplerini bağlatmak isterse bu durumda doktor tüp bağlatmanın doğurduğu sonuçları içinde barındıran belgeyi imzalatarak tüplerini bağlamaktadır.

Erken yaşta tüp bağlatmanın vücuda her hangi bir yan etkisi yoktur. Ancak erken yaşta tüp bağlatan gençler gün geçtikçe bu fikirlerini değiştirebilirler. Çocukları var diye tüplerini bağlatmak isteyenlerin ise bir çocuğu varsa ilerleyen zamanda çocuklarının kaza geçirme hasta olma riski oluşabilir. Bu durumlara karşı tüplerin bağlatılmaması önerilmektedir. Tüpler bağlatıldıktan sonra da böyle bir durumla karşılaşılırsa hasta pişman olmaktadır.

Tüplerin bağlatılması bazı durumlarda şart olmaktadır. Özellikle spiral korunma yöntemi etkili olmayan kişiler tüp bağlatma yoluna başvurmaktadır. Vajinası çok geniş olan kadınların vajinasında spiral duramaz. Bu durumda spiralin düşmesine ya da kaymasına sebep olabilir. Bunun dışında bazı kadınlarda adet düzensizliği vardır. Adet düzensizliği olan kadınların da spiral kullanması mümkün olmamaktadır. Bunun için tüp bağlatma yöntemine başvurulabilir.

Kimler İçin Tüp Bağlatmak Uygundur?

Tüplerin bağlanması her kadının vücuduna uygundur. Tüplerin bağlanması kadına her hangi bir zararı olmadığı gibi her hangi bir vücut tipine uygulanamaz gibi bir durumda söz konusu değildir. Burada önemli olan tüpler bağlandıktan sonra anne ve baba bir daha çocuk sahibi olamayacaklarını bilmesi gerekmektedir. Çünkü tüpler bağlandıktan sonra açılsa dahi yeniden çocuk sahibi olabilmek %50 oranında düşmektedir. Bu durum ise oldukça ciddi bir orandır.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Anne rahminde bulunan sağ ve sol tüplerin ortadan kesilerek birbirine bağlanması işlemine tüp bağlatma denilmektedir. Tüplerin bağlı olmasından dolayı spermler yumurtaya ulaşamamaktadır. Bunun için ise iki tip tüp bağlatma işlemi yapılmaktadır. Bir tanesi laparoskopik ameliyattır. Diğeri ise açık ameliyattır.

Laparoskopi (Kapalı) Yöntemiyle Tüp Bağlatma

Laparoskopi yönteminde karından ve göbekten kabera ve aletler sokulmaktadır. İşlemlerde yalnızca bu şekilde yapılmaktadır. Karın bölgesinde sezaryen kesisi şeklinde büyük bir kesi yapılmamaktadır. Yalnızca karına delikler açılarak ve bu deliklerden aletleri yerleştirilerek yapılmaktadır. Sezaryende olduğu gibi ç ok büyük kesi açılmadığı ve çok derin dikişler olmadığı ve işlem yalnızca birkaç delikten ibaret olduğu için ameliyat sonrası ağrılar yaşanmamaktadır. Hafif ağrılar yaşamak normaldir ancak iyileşme süresi çok kısadır ve kesinlikle sezaryen gibi şiddetli ve uzun ağrılar söz konusu değildir.

Açık Ameliyatla Tüp Ligasyonu

Açık ameliyatla tüp bağlama yönteminde ise sezaryende olduğu gibi karından kesi yapılmakta ve tüpler bu şekilde bağlanmaktadır. Açık ameliyatta sezaryende olduğu gibi kesi yapılmaktadır. Ancak yapılan kesi sezaryen kesisi kadar geniş ve derin olmamaktadır. Tüp bağlatma ameliyatı yapıldıktan sonra hasta 1 gün sonra taburcu edilmekte ve kesi küçük olduğu için hastanın ağrıları çok şiddetli olmamaktadır. Ayrıca hastanın ağrıları bir yana dursun iyileşme süresi de oldukça hızlı olmaktadır.

Tüp bağlama ameliyatı hangi şekilde yapılırsa yapılsın gösterdiği koruma etkisi değişmemektedir. Tüp bağlama ameliyatı laparoskopi yöntemiyle de yapılsa, açık ameliyatla da yapılsa gebelikten korunmayı çok yüksek oranda sağlamaktadır.

Sezaryen Diğer Ameliyatlar Esnasında Tüp Bağlama Yöntemi

Sezaryen ve diğer ameliyatlar esnasında da tüp bağlama ameliyatı yapılabilir. Tüp bağlamak için illa ki ayrıca bir ameliyata gerek yoktur. Mesela sezaryen doğum yapan bir kadın bir daha kesin olarak çocuk istemiyorsa sezaryen ameliyatla birlikte tüp bağlatma ameliyatını yaptırmak isteyebilir. Tüp bağlatma ameliyatının sezaryenle birlikte yapılması durumunda ek olarak kesi yapılmamakta ve sezaryen kesisinden tüpler bağlanmaktadır. Bu işlem sezaryenin yalnızca birkaç dakika fazla uzun sürmesine neden olmaktadır.

Sezaryen haricinde yumurtalık kisti ve myom ameliyatı gibi ameliyatlarda da tüp bağlama işlemi yapılabilir. Bu ameliyatlar esnasında tüp bağlatma işleminin yapılabilmesi sayesinde ameliyata ek bir acı hissetmezsiniz ya da ayrıca bir ağrı hissetmez, iyileşme süreci yaşamazsınız.

Normal Doğumdan Hemen Sonra Tüp Bağlatma Yöntemi

Normal doğumdan sonra yapılan tüp bağlatma yönteminde göbek altından bir kesi açılarak tüp bağlanmaktadır. Normal doğumdan sonra tüp bağlanırken karın bölgesine kesi açılmaz. Çünkü normal doğum esnasında rahim aşağı sarkmaktadır ve rahimle birlikte tüplerde aşağı sarkmaktadır. Bunun için de göbeğin altından yapılan kesi ile birlikte tüp bağlatma işlemi gerçekleştirilebilir. Çok geniş kesi açılmaz ve tüp bağlatma işleminden sonra hastanın iyileşme süresi uzun sürmemektedir.

Kaynak: http://www.saglikveyasam.com/tup-bagl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın