'Tüketiciler Son 7 Yılda Bankalara 180 Milyar Faiz Ödedi'
CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, tüketicilerin artık sadece bankalara çalıştığını belirterek, “Son yedi yılda vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartları için bankalara ödediği toplam faiz miktarı 180,7 milyar liraya ulaştı” dedi.
CHP’li Aygün, bankaların verdiği her 100 liralık kredinin 29 lirasını tüketicilerin kullandığını, buna karşılık her 100 liralık faiz gelirinin ise 35 lirasını tüketicilerden aldığını vurguladı. Bu durumun bankaların vatandaşlara, diğer kredi kullananlara göre daha yüksek oranda faiz uygulamasından kaynaklandığını ifade etti.
CHP’li Sinan Aygün, bankaların tüketicilerde elde ettiği gelir hakkında yazılı açıklama yaptı.
181 MİLYAR LİRA FAİZ
“Birçok vatandaş artık neredeyse bankalara çalışır hale geldi” diyen CHP’li Aygün “Son yedi yılda vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartları için bankalara ödediği toplam faiz miktarı 180,7 milyar liraya ulaştı” ifadelerini kullandı.
Aygün tüketicilerin faiz ödemelerinin arttığına dikkat çekerek, “Örneğin, 2008 yılında 13,1 milyar lira olan vatandaşın bir yıl içerisinde tüketici kredileri için ödediği faiz 2014 yılında 30,4 milyar liraya, 5,8 milyar lira olan kredi kartları için ödediği faiz de 7 milyar liraya yükseldi” dedi.
Maaş ve ücretlerin enflasyon kadar bile artmadığı son yıllarda vatandaşların bankalara ödediği faizin katlanarak büyüdüğünü belirten Aygün, bankaların tüketicilerden aldığı faizin 2008-2014 yılları arasında yüzde 100’e yakın arttığını ifade etti.
TÜKETİCİ KREDİSİ FAİZİNE DE ÜST SINIR KONULMALI
Bankaların kredi kartlarına uyguladığı vergiyi de eleştiren Sinan Aygün şunları söyledi:
“Enflasyonun yüzde 7-9 bandına indiği bir dönemde, bankalar hem de devlet eliyle kredi kartlarına yıllık bazda yüzde 24’ün üzerinde faiz uyguluyor. Devlet eliyle diyorum çünkü bankaların kredi kartlarına uygulayabileceği faizin tavanını Merkez Bankası belirliyor. Merkez bankasının yüzde 7-7,5 faiz oranını yüksek bulanlar, konu vatandaş olduğu zaman nedense susuyorlar.
Yine bu ortamda bankalar tüketici kredilerine enflasyonun neredeyse üç katına ulaşan yıllık faiz uyguluyorlar. Yaşamak için borca ihtiyacı olan vatandaşlar bankalar karşısında eziliyor. Tüketicilerin hakkını korumak bir kamu hizmetidir ve sorumluluk da devlete ve hükümetlere düşer. Bu nedenle, tüketici kredilerinde de Merkez Bankası veya BDDK ya da benzeri bir kamu otoritesi kredi kartlarında olduğu gibi faiz için üst sınır belirlemelidir. Ancak bu üst sınır da yine kredi kartlarında olduğu gibi tefeci faizi olmamalı gerçekçi olmalıdır.”
- Hülya Karabağlı / ZETE
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!