Görüş Bildir
Haberler
TSH Hormonu Yükselten Yiyecekler Nelerdir?

TSH Hormonu Yükselten Yiyecekler Nelerdir?

Müge Kakşi
08.10.2021 - 09:00

TSH hormonu vücudumuzdaki trioidi etkileyen bir hormon olarak bilinmektedir. TSH vücutta tiroid bezlerinin hormon üretimini uyarır ve vücutta daha fazla salgılanıp kana karışmasını sağlamaktadır. Tiroid Stimule Edici Hormon veya Tiroid Uyarıcı Hormon olarak adlandırılan TSH hipofiz bezinin ön lobunda üretilerek salgılanmaktadır. Peptit yapıda olan TSH hormonunun yüksek veya düşük olduğu durumlarda vücutta bazı olumsuz belirtiler oluşabilir. Bu gibi durumlarda bir doktora giderek gerekli tetkikler yapılır ve TSH hormonu değerlerine bakılır. Anormal bir durum olması durumunda doktor uygun bir tedaviye başlarken sizin de tedaviye destek olarak beslenme düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Peki TSH yüksekliğinde nasıl beslenilmeli? TSH hormonu yükselten yiyecekler nelerdir? Sorularının cevabını haberimizin içeriğinde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tiroit stimülan hormon veya bilinen adıyla TSH hormonu hipofiz bezi tarafından salgılanan peptid yapıda bir hormondur. Kan dolaşımıyla tiroit bezine gelerek uyarıda bulunan TSH ardından tiroit hormonlarının salgılanmasına ve vücuda dağılarak görevlerini yapmasına neden olur. Bazı durumlarda TSH hormonu vücutta yüksek veya düşük çıkabiliyor. Bu orantısızlığın altında vücutta bazı şeylerin ters gitmesi ve farklı hastalıklar yatabiliyor. Bu gibi durumlarda hekim eşliğinde hemen uygun bir tedaviye başlanır. TSH hormonunun yüksekliğinde tedavi hariç beslenme düzenine de dikkat etmemiz gerekiyor. İnsanlar TSH yüksekliğinde neler yemesi gerektiğini merak ediyor. TSH hormonu yüksekliğinde yenmesi gereken besinlere haberimizin içeriğinde ulaşabilirsiniz...

TSH Hormonu Yüksekliğinde Ne Tüketilmeli?

TSH Hormonu Yüksekliğinde Ne Tüketilmeli?

TSH hormonu vücutta bazı olumsuz durumlardan dolayı yüksek veya düşük olabilirken aynı zamanda gün içerisinde de sağlıklı bir insanda değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin sağlıklı bir insan vücudunda TSH hormonu uyku saatine yakın yükselmeye başlarken sabahın erken saatlerinde ise maksimum seviyeye ulaşmaktadır. İlerleyen saatlerde ise gittikçe düşen TSH hormonu öğlen saatlerinde en düşük seviyeye gelmektedir. Çeşitli sağlık durumlarından dolayı yüksek olan TSH hormonunda doktor tedavisinin yanında beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. İşte TSH hormonu yüksekliğinde yenmesi gerekenler;

  • Buğday, tam tahıllar, ceviz, sarımsak, soğan, mantar ve ıspanak gibi besinler yüksek oranda selenyum içerdiğinden TSH yüksekliğinde tüketilmesi gerekmektedir. 

  • Vücutta iyot eksikliği bulunuyorsa balık, süt ve yumurta gibi iyot bakımından zengin besinler tüketilmeli ayrıca yemeklere iyotlu sofra tuzu katılarak tüketilmelidir.

  • Antioksidan bakımından zengin besinler TSH hormonu bozukluklarında büyük önem taşıyor. Bu yüzden antioksidan bakımından zengin mevsiminde, taze meyve ve sebze tüketmek oldukça önemlidir.

  • Kahverengi pirinç, kepekli ekmek, kinoa, kepekli makarna gibi kepekli tahılların yanında yeşil fasulye, ıspanak ve pazı gibi sebzelerde B vitamini açısından zengin olduğu için TSH hormonu yüksekliğinde tüketilmesi önerilmektedir.

  • TSH yüksekliği olan hastalarda ödem oldukça fazla görülmektedir. Bundan dolayı TSH hormonu yüksekliğinde kişilerin su tüketimine önem vermesi ve günde en az 2-2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın