Görüş Bildir
Haberler
Tırnak Yeme Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Tırnak Yeme Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
28.01.2022 - 10:00

Pek çok kişide görülen tırnak yeme hastalığı, dürtü kontrol bozuklukları arasında yer alır. Tıpta onikofji olarak adlandırılan bu durum, genellikle 3- 4 yaşlarından sonra başlar. Ancak dişlerin çıkmaya başladığı erken dönemlerde de tırnak yeme hastalığı görülebilmektedir. Ergenlik döneminde ise tırnak yeme alışkanlıklarında artış yaşanır. Bunun nedeni de kaygı, öfke, korku gibi problemlerin ergenlik dönemlerinde daha sık yaşanmasıdır. Psikolojik rahatsızlıkların birçoğu tırnak yeme alışkanlığını tetikler. Eğer bu durum tedavi edilmezse ciddi boyutlara kadar ulaşabilir. Bu nedenle tırnak yemeye yol açan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Peki, tırnak yeme hastalığına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişinin hem günlük yaşamını hem de sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyen problemlerden biri tırnak yeme hastalığıdır. Birçok insan tarafından bu durum basit olarak algılanır. Ancak tırnak yeme kolayca bırakılabilecek bir alışkanlık değildir. Sadece tırnakları yeme durumu görülmez. Aynı zamanda el tırnaklarının çevresindeki deriyi yeme, kemirme ve ayak tırnaklarını yeme gibi durumlarda yaşanabilir. Bu hareketler, tırnaklarda ciddi bozukluklara yol açar. Ayrıca çeşitli cilt enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları, dişte yapısal problemler ve çene eklemlerinde bazı hasarlar oluşabilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemleri ile tırnak yeme alışkanlıkları değiştirilebilir. Tırnak yeme hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Tırnak Yeme Hastalığının Nedenleri

Tırnak Yeme Hastalığının Nedenleri

Kişilerde, tırnak yeme hastalığının oluşumunda etkili olan pek çok faktör bulunmaktadır. Tırnak yeme hastalığının nedenleri ise şunlardır:

  • Anksiyete:  Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete, tırnak yeme hastalığı ile oldukça ilişkilidir. Aşırı derece endişe ve kaygı hissini yaşayan kişilerde tırnak yeme durumu görülür.

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Odaklanma problemleri ve dürtüsel davranışlar ile kendini gösteren bu hastalık tırnak yeme hastalığına sebep olur.

  • Depresyon: Uzun süreli kronikleşmiş depresyon, hastalarda pek çok etkiye yol açar. Sadece ruhsal değil, tırnak yeme gibi birçok fiziksel duruma da neden olabilir.

  • Obsesif kompulsif bozukluk: Bu hastalık, rahatsız edici düşüncelerin sürekli tekrarlanması ve aynı zamanda tekrarlayıcı hareketler ile kendini gösterir. Tekrarlayıcı davranışlar içerisinde tırnak yeme de görülür

Tırnak Yeme Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Tırnak Yeme Hastalığına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Tırnak yeme hastalığı ile hem özel hem devlet hastanelerinde bulunan psikiyatri bölümleri ilgilenmektedir. Uzman doktor, tırnak yeme durumuna sebep olan psikolojik problemleri tespit etmeye çalışır. İlk başta bu sorunlara yönelik tedaviler uygulanır. Bazı durumlar ilaç tedavisi de önerilebilmektedir. Ancak en sık kullanılan tedavi, bilişsel terapi yöntemidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın