onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tamamı Elmas Olan Gezegen

Tamamı Elmas Olan Gezegen

avantajix
09.04.2015 - 16:51 Son Güncelleme: 09.04.2015 - 19:32

Hayatta gördüğünüz en büyük elmas Topkapı Sarayı’ndaki Kaşıkçı Elması diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onun trilyonlarca kez daha büyüğünü her gece gökyüzünde görüyorsunuz. Çünkü bilim adamları çıplak gözle de görülebilen bir gezegen keşfettiler ve bu gezegenin bir özelliği var: Gezegen tamamen elmastan.

Gezegenin adı 55_Cancri_E ve an itibarıyla Dünya’ya uzaklığı yaklaşık 400 Trilyon Km. Yani Taksim’den dolmuşa binip 40 yıl boyunca ışık hızında dümdüz uzaya doğru dikine giderseniz varılacak uzaklıkta. Büyüklük olarak da Dünya’nın 2 katı büyüklüğünde bir gezegen bu.

Evet uzayda dolaşan ve Dünya’nın 2 katı büyüklüğünde olan bir elmas kütlesinden bahsediyoruz. Peki bu miktarda bir elmas kaç para eder diye sorarsanız, rakam her hesap makinasının ekranına sığamayabilecek büyüklükte bir rakam ediyor: 26,9 Nonilyon Dolar. Yani bugünkü para ile yaklaşık 70 Nonilyon TL.

Peki “Nonilyon” nedir diye sorarsanız onu da şöyle açıklayalım: Milyon’da 6 sıfır, Milyar’da 9 sıfır, Trilyon’da 12 sıfır, Katrilyon’da 15 sıfır var. Nonilyonda 30 sıfır var. 1 Nonilyon demek “1 Katrilyon tane 1 Katrilyon” demek. Nonilyon gibi böylesine iri bir sayıyı daha iyi betimleyebilmek için isterseniz şu örneği verelim:

Dünya Bankası’nın rakamlarına göre Dünya’daki tüm ülkelerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının toplamı 70 Trilyon dolar. Dolayısıyla Dünya gibi 384 Katrilyon tane daha Dünya olsa, bu Elmas Gezegen bu 384 Katrilyon tane Dünya kadar değerli.

Başka bir hesapla bu gezegenin %0,0′küsürü Dünya ülkelerinin toplam borcu olan yaklaşık 50 Trilyon doları ödemeye yetiyor.

Tabii ki bu hesapları yaparken o kadar elması Dünya’ya getirirsek Dünya’da o kadar elması satın alabilecek kadar para var mı; veya o kadar elması kaç tane uzay gemisiyle Dünya’ya taşırız şeklindeki parametreleri dikkate almadık. Uzayın malı züğürdün çenesini yoruyor. Ama yine de konu alabildiğine enteresan ve haklı olarak merakımıza şayan. Çocuğu büyütüp astronot yapanlar ileride bu matematiği muhtemelen çok daha yakından inceleyebilecekler.

Kaynak: http://blog.avantajix.com/tamami-elma...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam