Süper Güçler Kılıçları Çekti: ABD'nin Ardından Rusya da Nükleer Füze Anlaşmasından Çekildi
ABD ile Rusya arasında 1987 yılında imzalanan ve orta menzilli nükleer füzeleri yasaklayan INF anlaşmasından her iki taraf da çekildiğini açıkladı. Taraflar uzun süredir birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçlarken, çekilme kararını ilk bildiren taraf ABD olmuştu. Bugün de Rusya Devlet Başkanı Putin kameraların karşısına geçip, 'Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz' dedi.
Putin, ABD'nin INF anlaşmasından çekildiğini duyurmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla bir araya geldi.
Görüşmede, ABD'nin INF anlaşmasından çekildiğini anımsatan Putin, 'Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz. Çeşitli AR-GE ve dizayn çalışmaları yürüttüklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız.' diye konuştu.
"ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok"
Putin, ABD'nin çeşitli bahanelerle Rusya'nın silahsızlanma konusundaki önerilerini reddettiğini savunarak, 'ABD, Avrupa'ya konuşlandırdığı füzelerle anlaşmayı doğrudan ihlal etti. Bu konuya ilişkin ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok' ifadelerini kullandı.
Rusya'nın aynı zamanda pahalı bir silahlanma yarışına girmemesi gerektiğine işaret eden Putin, 'Savunma Bakanlığı ile orta menzilli süpersonik füze üretimine başlanması gerektiği konusunda anlaştık. Ayrıca uzaydaki silahlanma tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan hazırlanacak' şeklinde konuştu.
"Rusya anlaşmayı uzun zamandır ihlal ediyor ve cezasız kalıyordu"
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'ndan çekilmesini, 'Rusya'nın uzun zamandır süren ihlallerine' bağlayarak Moskova'yı suçlamıştı.
Donald Trump, ABD'nin INF anlaşmasından çekilmesine ilişkin açıklamasında, 'Müttefiklerimize ve dışarıdaki birliklerimize doğrudan tehdit teşkil eden füze sistemlerini gizlice geliştiren Rusya, çok uzun zamandır Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ediyor ve bu durum cezasız kalıyordu' değerlendirmesinde bulunmuştu.
"6 ay sonunda tamamen ayrılmış olacağız"
"Kendi askeri seçeneklerimizi geliştireceğiz"
Trump, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
'Bu anlaşmayla ya da diğer anlaşmalarla bağlı dünyadaki tek ülke olamayız. Kendi askeri seçeneklerimizi geliştirmek üzere ilerleyeceğiz ve Rusya'nın, kanunsuz uygulamalarından herhangi bir askeri avantaj sağlamasına karşı çıkmak için NATO'daki ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.'
NATO üyeleri ABD'ye desteğini bildirmişti
NATO'nun 29 üyesi, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) tek taraflı olarak çekilme kararını destekleyerek, Rusya'yı anlaşmayı ihlal etmekle suçlamıştı. NATO Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, ittifak üyelerinin aralık ayında Rusya'nın 9M729 isimli füze sisteminin INF Anlaşması'nı ihlal ettiği, bu durumun Avro-Atlantik güvenliğini tehdit ettiği kaydedilmişti.
INF Anlaşması neden önemli?
ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1987 yılında imzalanan anlaşma, karadan havaya atılabilen ve 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında orta menzilli nükleer füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.
INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyordu. Anlaşmanın ana amacı, Doğu ve Batı Almanya'daki kamplaşma döneminde Avrupa'da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında, 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edilmişti.
ABD'nin füzelerini yeniden Avrupa'ya yerleştirmesi bekleniyor
Tarafların anlaşmadan çekilmesi üzerine ABD'nin, NATO müttefiklerini zorlayacağı ve şubat ayından sonra füzelerini yeniden Avrupa topraklarına konuşlandıracağı ihtimali üzerinde duruluyor.Bu bağlamda, yeni füze yapımı zaman alacağından ABD cephaneliğindeki mevcut ve karadan fırlatmaya daha hızlı uyarlanabilecek orta menzilli silahların kullanılacağı belirtiliyor.
ABD yönetimi, Rusya'nın, Rusya yönetimi ise ABD'nin INF Anlaşması'nı ihlal ettiğini savunuyordu.
ABD yönetimi, NATO tarafından SSC-8 olarak adlandırılan Rusya'nın yeni orta menzilli Novator 9M729 füzesinin anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürerken, Moskova yönetimi de ABD'yi, Romanya ve Polonya'da Aegis füze savunma sistemi konuşlandırarak, INF Anlaşması'nı ihlal etmekle suçluyordu.
Kaynak: Ajanslar
Yorum Yazın
Bizimkilerde ekran başında diriliş izlerken kılıç ve mehter marşı eşliğinde çoşuyor
nükleer füzeler genelde savaş için değil diğer ülkelere göz dağı vermek içindir. Bir ülke savaşta nükleer kullanırsa tüm dünya ülkelerini karşısına alır ki ... Devamını Gör
Filler tepişiyor çimler eziliyor.