Siyasetle En Çok İlgilenen Gençlik Türkiye'de
Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı ‘The Millennial Dialogue Report’ ismi altında yaptığı araştırmada dünya gençlerinin siyasete ilgisini ve siyasi çizgisini ortaya çıkardı. Araştırmada Türk gençleri siyasete en ilgili dünya gençliği olarak birinci sıraya yerleşti. Türk gençlerinin yüzde 24’ü siyasetle çok ilgiliyken, Türkiye’yi yüzde 20 ile Almanya, yüzde 19 ile İtalya ve yüzde 18 ile Avusturya izliyor.
Dünya gençlerinin siyasi eğilimlerini, siyasete olan ilgilerini ve siyasetten beklentilerinin araştırıldığı raporda, Türkiye gençleri siyasete en çok ilgi duyan grup olarak ön plana çıktı. Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı (FEPS) Türkiye’de 15 ile 34 yaşları arasında yaklaşık 1000 kişi ile yaptığı görüşmenin sonuçlarını açıkladı.
Film, müzik ve teknolojiyle ilgileniyorlar
Araştırmada Türk gençlerinin yüzde 24’ü siyasete çok ilgi duyduğunu aktarırken, yüzde 38’i orta ölçekte ilgi duyduğunu, yüzde 28’i uzaktan ilgi duyduğunu ve yüzde 10’u da hiç ilgilenmediğini ifade etti. 'En çok neye ilgi duyuyorsunuz?' sorusuna ise gençler yüzde 92 ile filmleri birinci sıraya koyarken, yüzde 91 ile müziği ikinci sıraya, yüzde 89 ile yeni teknolojiyi 3’üncü sıraya koydular. Dine duyulan ilgi ise yüzde 69 ile 67’nci sırada.
Türkiye gençliği her ne kadar siyasete ilgi duyduğunu belirtse de, araştırmaya katılanların büyük bir bölümü siyaseti karışık bulurken, siyasetin bir parçası olmayı da istemiyor. Gençlerin dikkat çektiği diğer bir nokta da kendilerine siyasette yeterince fırsat verilmediği ve cesaretlendirilmedikleri oldu.
Fikirlerini sosyal medyadan paylaşmaktan çekiniyorlar
FEPS’in hazırladığı raporda dikkat çeken diğer bir husus ise gençlerin siyasi görüşlerini sosyal medya üzerinden paylaşmaktan korkuyor olmaları. Araştırmaya katılan gençlerin önemli bir bölümü sosyal medyadaki siyasi paylaşımların kariyerlerini olumsuz etkileyebileceği veya aleyhlerinde yasal işlemleri beraberinde getireceği düşüncesinde.
Araştırmada gençlerin yüzde 14’ü hayatlarında en az 1 kez siyasi bir mitinge katıldıklarını da belirtirken, yüzde 15’i de herhangi bir protesto gösterisinde yer aldıklarını ifade ettiler. Gençlerin yine yüzde 78’i, fikirlerinin siyasiler tarafından dikkate alınmadığını da belirtti. Yine gençlerin yüzde 63’ü siyasilerin gençleri kontrol altına almak istediğini, yüzde 43’ü de gerçekten siyasilerin gençlerin geleceğini düşündüğünü ifade etti.
Gelecekte hayat kalitesini etkileyecek faktörler sorulduğunda ise yüzde 91 ile eğitim birinci sırada yer alırken, Türkiye’nin ekonomik durumu yüzde 91 ile ikinci, savaş tehlikesi yüzde 89 ile üçüncü, dünya ekonomisi ve terör de yüzde 88 ile sonraki sıraları paylaştılar.
Yüzde 10'u siyasetçi olmak istiyor
Kariyer planları sorulduğunda ise gençlerin yüzde 25’i araştırma görevlisi olmak istediğini, yüzde 14’ü şirket sahibi, yüzde 11’i akademisyen ve yüzde 10’u da siyasetçi olmak istediğini aktardı.
Yarın seçim olsa gençlerin yüzde 91’i oy kullanacağını belirtirken, yüzde 33’ü AK Parti’ye, yüzde 23’ü CHP’ye, yüzde 10’u MHP’ye ve yüzde 4’ü de HDP’ye oy vereceğini açıkladı.
Oy vermek istemeyen gençlerin en büyük gerekçesi ise siyasete duyulan güvenin azlığı olarak ifade edildi. Bunun dışında fikirleriyle uyuşan bir partinin olmayışı, herhangi bir siyasi partiye yakın hissetmeme, tüm siyasilerin aynı olması da belirtilen diğer sebepler olarak gösterildi.
CHA
Yorum Yazın
politika ile ilgilenmek güzel , ama bunun oluşmasını sağlayan sebeplerin teknoloji,sanat, bilim ,edebiyat gibi konularla yeteri kadar ilgilenemiyor olmamız ... Devamını Gör
peki bu ilgili olan kesim cidden okuyup araştırıyormu yoksa kulaktan dolma bilgilerle capslerlemi bilgi sahibi oluyor daha doğrusu bilgi sahibi olmadan fikir... Devamını Gör
Niye acaba ? Gelecek kaygısını politikacılar yaşamıyor, Genç olan nufüs yaşıyor ! İlkokul mezunu olamayan milletvekilleri ölene kadar emekli parasını alacak ... Devamını Gör