Erdoğan 'İstediğimiz Gibi İlerlememesi Üzücü' Dedi: Sinop Nükleer Enerji Santrali Projesi Durdu mu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japon Mitsubishi ile ortak olarak Sinop'a yapılması planlanan ikinci nükleer santral projesine ilişkin olarak istenilen noktada olunmadığı açıklamasında bulundu. Bu açıklama sonrası projenin durdurulduğu yorumları yapıldı.
Erdoğan Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi öncesi Japon Nikkei gazetesine konuştu. Gazeteci Murat Yetkin'in kişisel bloğunda yayınladığı yazısına göre G-20 zirvesinin ev sahibi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması üzerinde konuşması öncesinde Nikkei gazetesinde 27 Haziran'da yaptığı mülakat yayınlandı.
'Anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık'
Yayınlanan mülakatta, projenin başlangıçtaki maliyet tahminlerinin ikiye katlanması üzerine durdurulduğu konusundaki soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:
'Nükleer enerji bizim 2023 hedeflerimizden biri. Bu çerçevede uluslararası partnerlerimiz ile çalışmaya devam ediyoruz. Sinop nükleer santral projesinde istediğimiz noktada değiliz. Japonlar tarafından hazırlanan fizibilite raporu bizim enerji bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız tarafından incelendi. Bunun sonucunda maliyet ve takvim hedeflerimiz ile uyumlu olmayan bir tablo gördük. Sinop nükleer santralinin istediğimiz gibi ilerlememesi üzücü. Fakat Japonlar ile enerji alanındaki işbirliğimizi sadece nükleer enerji ile sınırlamıyoruz. Biz Japonya ile yenilebilir enerji, temiz kömür, Ar-Ge, ulaşım ve insan kaynağı geliştirme alanında çalışabiliriz. Japonya ile enerji alanındaki ilişkimizi derinleştirmek istiyoruz.'
Nükleer enerji santrali projesi 2013 yılında imzalanmıştı
Sinop Nükleer Enerji Santrali Projesi 2013 Mayıs ayında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Abe arasında imzalanmış, Japon Mitsubishi ve Hitachi şirketleri arasındaki ortaklığın (MHI) ve Fransız Areva birlikte Sinop'ta nükleer enerji santrali inşa edip işleteceği belirtilmişti.
2017'de inşaata başlanmasına rağmen, sürecin gecikme nedenleri arasında çevreci örgütler ve Türkiye Mühendis ve Mimar odası (TMMOB) gibi kuruluşların etkili protestolar ve ağırlıklı olarak ekonomik nedenler ne sürülüyordu.
Yorum Yazın
Ozeti su biz ucuza kacmak istedik, Japonlar olmaz insanlari, dogayi, Turkiye’yi dusunmeliyiz dedi bu yuzden istedikleri gibi gitmedi.
Nükleer mi kaldı. Yenilenebilir yeşil enerjiye geçti herkes. Biz de çağın gerisinde saçmalıklarla uğraşıyorlar. Ağaç şeklinde şehir hayatının içinde normal d... Devamını Gör
rüzgarla savaşırsın artık doğa güçlerinide alırsın yanına... :D
nükleer santral'i iptal eder yerine otelciklerini yada gemiciklerine limancıkları dikersin