Oxford Üniversitesi Pskiyatri Profesörü Guy Goodwin, araştırmayla ilgili olarak, 'Dar kapsamlı bir araştırma ve psilosibinin ağır depresyonda daha iyi bir tedavi yöntemi olduğunu kanıtlamıyor. Ancak olabileceği yönünde umut veren ipuçları sunuyor' dedi.
Bu son araştırma, psikedeliklerin, depresyon, kaygı bozukluğu, madde kullanımı ve diğer sık görülen rahatsızlıkların tedavisinde bir alternatif olabileceği yönündeki artan kanıtların sonuncusu.
Prozac, citalopram, escitalopram ve sertaline gibi SSRI ilaçlar, doktorların kaygı bozukluğu ve depresyon tedavisinde ilk başvurdukları yöntemler.
Çalışmayı yapan uzmanlardan Dr Robin Carhart Harris Beynin bu ilaçlrın beynin stres sistemi üzerinde çalışıp, tepkileri körelttiğini ve acı veren duygulara katlanmayı kolaylaştırdığını söyledi.
Ancak Harris, bu ilaçların insanların 'iyi hissetmesine' katkı yapmayabildiğini, bazı ilaçların ise hem olumlu hem de olumsuz, tüm duyguları körelttiğini vurguladı.
Duygusal körelme, istenmeyen bir yat etki olabiliyor.
Öte yandan psilosibinin ise, düşünce yapımızı belirleyen beyindeki reseptörler üzerinde çalıştığı kaydediliyor.
Dr. Harris, psikedelik tedavi alan katılımcıların 'yeniden kurulmuş, yıllardır olmadığı kadar yaşamdan keyif aldıklarını' söylediklerini bildirdi.
Psilosibin alan deneklerin, SSRI'lara kıyasla baş dönmesi, cinsel işlev kaybı ve ağız kuruması gibi yan etkileri daha az hissettikleri de belirtiliyor.
Ancak denekler ilacın alındığı gün, baş ağrısı gibi yan etkilerden şikayet etmişlerdi.
Yorum Yazın
Türkiye'de o da pahalı olur. Ona o fiyatı verirsek zaten yine depresyona gireriz.
Şahin yine Özgürün buzdolabına dalmış, içerik yapmış.
Kafayı çek çek yakalanınca da araştırma yapıyoruz.. Bilim adamı olmak varmış biz desek araştırma yapıyoruz diye yemez..