Sessiz Sedasız Ay'a Çarpan Uzay Çöpünün Açtığı Krater Aranıyor
Sessiz Sedasız Ay'a Çarpan Uzay Çöpünün Açtığı Krater Aranıyor
7 yıldır uzayda takip edilen roket parçasının 4 Mart'ta Ay'ın karanlık yüzüne çarpmış olması gerektiği, ama bunun gözlerden ırak gerçekleştiği belirtildi. NASA'nın Ay Yörünge Kaşifi, çarpışmanın yarattığı krateri bulmaya çalışacak. Ancak bunun haftalar, hatta aylar alabilecek zorlu bir görev olduğu söylendi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Uzayda 7 yıldır dolaşan kopmuş roket parçasının beklendiği üzere 4 Mart'ta Ay'a çarpmış olması gerektiği, ancak Ay'ın Dünya'ya bakmayan yüzüne düşmesinden ötürü çarpışmanın gözlemlenemediği belirtildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
The Wall Street Journal'a konuşan bir NASA Sözcüsü, "LRO, kameralarını, çarpma bölgesini belirlemeye çalışmak ve bu nesnenin etkisinden kaynaklanan Ay ortamındaki olası değişiklikleri belirlemek için kullanacak" diyerek ekledi: "Çarpma etkisinin yarattığı kraterin aranması haftalar, aylar sürebilecek zorlu bir görev."
Merkür ve Dünya'nın uydusu Ay gibi gezegenlere baktığımızda, milyarlarca yıldır çarpmalarla hırpalanmış yüzeyler görüyoruz. Etki süreci ve arkasındaki fizik hakkında hala bilinmeyen çok şey var.
12 metre uzunluğunda, 4500 kilo ağırlığındaki bir roketin parçası, Ay'a çarptığında, bir şok dalgasının nesnenin uzunluğunu kat edip arka ucu yok ederek her yöne metal döküntüler göndermesi gerekiyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın