onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şeker Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
27.08.2021 - 07:33

Şeker hastalığı (diabetes mellitus) vücudun kandaki şekerin kullanımına etkisi bulunan bir rahatsızlıktır. Dünyada görülme sıklığı yüksektir. Farklı tiplere sahip olan diyabet hastalığında ortak problem kandaki şekerin hücre içine giremeyişidir. Normalden fazla idrara çıkma, ağızda kuruluk, yemek yeme ve doyamamama gibi semptomlar hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alır. Kan şekerini kontrol altında tutmak diyabet hastaları için son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen yüksek kan şekeri vücutta pek çok organın hasar görmesine neden olabilir. Peki, şeker hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Diyabet hastalığı dünyanın en önemli sağlık problemlerinin başında geliyor. Ülkemizde ve dünyada birçok vatandaş şeker hastalığı teşhisi ile karşılaşıyor ya da şeker hastalığının varlığından habersiz olarak yaşamını sürdürüyor. Farklı çeşitleri bulunan diyabet rahatsızlığının en sık görüleni 35-40 yaş üzeri kişilerde gelişen tip 2 diyabettir. Pek çok hastalığın meydana gelmesine neden olan Tip 2 diyabetin tedavisi hayati önem taşıyor. Peki, diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte bu gibi sorularınızın yanıtları…

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?

Sağlıklı bireylerde açlık kan glikoz düzeyi 70-100 mg/dl arasında olmalıdır, ancak kandaki şeker oranının bu düzeyin üzerinde seyretmesi diyabet rahatsızlığına işaret etmektedir. Kanda glikoz seviyesinin olması gereken düzeyin üzerinde çıkması aynı zamanda idrarda şeker ile karşılaşılması durumunda şeker hastalığının varlığı söz konusudur. Şeker hastalığının çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir;

TİP 1 DİYABET: Diyabetli kişilerin neredeyse %10’unun sahip olduğu Tip 1 diyabet, pankreasta insülin üretiminin eksik olması ya da hiç olmaması sonucu gelişir. Genellikle çocuklarda görülür ve dışarıdan insülin alınması gerekir.

TİP 2 DİYABET: Kanda şekerin birikmesi ya da insüline dirençli hale gelindiğinde gelişir. 

LATENT AUTOİMMUNE DİABETES: Bağışıklık sisteminde çalışma problemlerine bağlı olarak vücudun kendine zarar vermesi sonucu gelişir.

GESTASYONEL DİYABET: Gebelik esnasında yükselen kan şekeridir. Plesenta tarafından üretilen insülin bloke edici hormonlar bu diyabetin gelişmesine neden olur.

MATURİTY ONSET DİABETES: Tip 2 diyabet benzeridir. Erken yaşlarda görülmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kan şekerinin yükselmesinden dolayı ortaya çıkan şeker hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir;

• Artan su içme isteği

• Normalden fazla yemek yeme ve doyamama hissi

• Yaraların geç iyileşmesi

• Bulanık görme

• Geceleri idrara fazla çıkma

Uyku esnasında terleme ve terle uyanmak

• Çabuk yorulma

ŞEKER HASTALIĞININ TANISI NASIL KONUR?

Kalıtımsal ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan şeker hastalığının tanısı için uzman doktor şeker yükleme testi ve kan şekeri ölçümü ile hastalığın varlığının olup olmadığını ortaya koyar. Açlık kan şekeri 126 mg/Dl’nin üzerinde seyrettiğinde diyabetin teşhisi rahatlıkla konabilir. Açlık şekeri 100-126 arasında seyrettiğinde ve tokluğun normal olduğu durumlarda gizli şeker varlığı söz konusudur. Sınırda görülen kan şekerine karşı bir an önce önlem almak gelecekte diyabet hastalığını önlemeye yardımcı olur.

ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Birçok hastalıkta olduğu gibi şeker hastalığında da beslenme tedavinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Tip 1 diyabette beslenme tedavisine paralel olarak insülin tedavisi uygulanır. Tip 2 diyabette de beslenmenin önemli olduğu kadar insülin hormonun arttırmak için antidiyabetik ilaçların kullanılması gerekir. Şeker hastalarının yaşam tarzı ve beslenmeleri konusundaki değişiklikler doktor tarafından belirlenir. Hastalığın tipine göre genellikle şeker ilacı ya da insülin başlangıcı yapılabilir.

Kan şekerinin yüksekliğinin vücutta uzun dönem varlığı söz konusu olduğunda gelişebilecek komplikasyonlar da bir o kadar ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Sinirler başta olmak üzere pek çok doku zarar görebilir. Böbrek yetmezliği, göz hastalıkları, kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalık tedavi edilmeyen şeker hastalığı nedeniyle gelişebilir. Bu nedenle şeker hastaları doktorlarının önerilerinden dışarı çıkmamalı ve doktor kontrollerine önem vermelidirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın