Görüş Bildir
Haberler
Schiaparelli Mars Atmosferine Girdikten Sonra Kayboldu

Schiaparelli Mars Atmosferine Girdikten Sonra Kayboldu

Deniz Gök
19.10.2016 - 23:16 Son Güncelleme: 21.10.2016 - 01:28

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı’nın Mars’ın keşfi için birlikte yürüttüğü ExoMars projesinde ilk aşama istendiği gibi gitmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı'nın (Roskosmos) ortak misyonuyla Mars'a gönderilen Trace Gas Orbiter (TGO) uzay aracı, başarıyla Mars yörüngesine oturdu. 

Ancak TGO'nun taşıdığı Schiaparelli test modülünden, Mars atmosferine girdikten sonra bir daha sinyal alınamadı.

Projenin yetkililerinin Almanya’nın Darmstadt kentindeki kontrol merkezinin bulunduğu binada düzenlediği basın toplantısında, uzay aracından ayrılan Schiaparelli’nin iniş aşamasının son kısmında bazı sorunlar yaşandığı açıklandı.

Yetkililer basın toplantısında Schiaparelli’nin birebir kopyasının arkasında gözüküyor.

Paraşüt sisteminin ve yüksek hızla atmosfere giren kapsülü koruyan ısı kalkanının çalıştığını belirten ESA’nın Uzay Operasyonları Direktörü Andrea Acommazzo, “Topladığımız verilerden donanımdan anlamlı veriler geldiğini görebiliriz. Şimdi olay topladığımız verileri Mars ortamına koyduğumuzda neden uzay aracının beklendiği gibi hareket etmediğini analiz etme meselesidir” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Öte yandan Schiaparelli modülünün iniş öncesi ayrıldığı Gaz İzleme Uydusu’nun (Trace Gas Orbiter, TGO) ise çok başarılı bir şekilde Mars yörüngesine oturduğu ve bilimsel çalışmalara hazır olduğu söyleyen Acommazzo “TGO’ya kaydedilen bütün parametreler kesinlikle nominal. Yani bu 13 yıl önceki Mars Express’den sonra Mars yörüngesine başarılı bir şekilde ikinci kez yerleşme oldu” şeklinde konuştu.

Paraşüt ve roketlerle ilgili olası senaryolar

Paraşüt ve roketlerle ilgili olası senaryolar

Schiaparelli sondasının Mars’ın yüzeyine inmiş halini gösteren bir canlandırma

Toplantıda sorulara cevap veren Acommazzo olası senaryolara da değindi. 

Üzerinde durdukları ihtimallerden birinin paraşütün olması gerekenden daha erken serbest bırakıldığı, diğerinin ise geri itici roketlerin planlanandan daha önce ateşlenmiş olabileceğini kaydetti.

Schiaparelli’nin paraşütü açık ve ısı kalkına sahip kapsülü takılıyken görülen maketi

Gelecek projeler açısında kilit öneme sahip kesin bilgilere ise yapılacak analizlerin ardından ulaşılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Beagle 2'nin kaderini mi paylaşacak?

Beagle 2'nin kaderini mi paylaşacak?

Eğer araçtan bir daha hiçbir sinyal alınamazsa, bu Avrupa'nın Mars yüzeyine araç gönderilmesi konusunda ikinci başarısızlığı olacak.

Daha önce de İngiliz yapımı Beagle 2 robotu, 2003 yılında ana gemisi Mars Express'ten ayrıldıktan sonra ortadan kaybolmuştu. Robotun kalıntıları geçen yıl NASA tarafından çekilen fotoğraflarda ortaya çıkmıştı.

496 milyon kilometrelik yolculuk

496 milyon kilometrelik yolculuk

Schiaparelli, 7 ay süren yolculuk boyunca 496 milyon kilometre yol kat etti.

Misyon kapsamında, Mars’taki jeolojik süreç ve kum fırtınaları hakkında da daha fazla bilgi edinilmesi bekleniyordu. Modül yaşam izlerini de araştıracaktı.

Aynı zamanda Schiaparelli’nin Mars’a inişi, ExoMars misyonunun 2020’de başlayacak ikinci aşaması ExoMars Rover için bir test niteliği taşıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Modül, teleskopuyla Mars'ta yaptığı incelemelerde gezegende kanallar bulunduğu açıklamasıyla tanınan İtalyan gökbilimci Giovanni Schiaparelli'nin (1835-1910) adını taşıyor.

Modül, teleskopuyla Mars'ta yaptığı incelemelerde gezegende kanallar bulunduğu açıklamasıyla tanınan İtalyan gökbilimci Giovanni Schiaparelli'nin (1835-1910) adını taşıyor.

Giovanni Schiaparelli

O dönem çoğu kişi Mars'ta gözlemlenen çizgilerin akıllı canlılarca inşa edilmiş sulama kanalları olduğuna inanmıştı. Mars'ta akıllı canlılar bulunduğu inancı H.G. Wells'in 'Dünyalar Savaşı” adını taşıyan klasiğini yazmasına yol açmıştı.

Ancak 20'nci yüzyılda daha gelişmiş teleskoplarla yapılan incelemeler, Mars'ta akıllı canlılar bulunduğu yönündeki efsaneleri öldürmüştü.

Bilim insanları Mars'ta bir dönem –yaşam için ana koşul sayılan- sıvı halde su bulunduğuna inanıyor. 

Şu anda Mars yüzeyi çok kuru, soğuk ve radyasyona maruz kalmış olsa da 3,5 milyar yıl önce çok daha farklı göründüğüne inanılıyor.

EuroNewsDW Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
36
23
14
9
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
queen of the alaska

robot bile dünyayı terk edip güzel bir gezegen bulunca artık sinyal vermiyo aq

KOVALA NEJDET

Ben size diyim mars'ta hayat var ve bu yolladığımız bütün cihazları söküp satıyorlar mk ^_^

M

Dünya’dan Mars’a yolculuk zamanı, fırlatmanın hızına göre 150-300 gün kadar. Mars’ın 55 milyon km uzakta olduğu dikkate alırsak ve mekiğin saatte 20.000 km ... Devamını Gör