Görüş Bildir
Haberler
Rumlar Yunan mı? Rumlar Hangi Ülkenin Vatandaşı?

Rumlar Yunan mı? Rumlar Hangi Ülkenin Vatandaşı?

Elif Ateş
01.02.2022 - 11:34

Tarihte Rum adı ile kurulmuş pek çok devlet bulunmaktadır. Bu devletlerden biri olan Doğu Roma İmparatorluğu'nun içerisinde yaşamış olan kişilere ise Rum denilmekteydi. Rum ismi, aynı zamanda kiliselerin ve cemiyetlerin adlarında da oldukça sık kullanılmıştır. Bu adlandırma, zaman içinde pek çok değişikliğe uğramıştır. Siyasi, ekonomik ve kültürel olarak anlam değişikliğine uğrayarak, başka anlamlara gelen kavramları açıklamak için kullanılmıştır. Peki, Rumlar Yunan mı? Rumlar hangi ülkenin vatandaşıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Roma İmparatorluğu'nda yaşayan kimse anlamına gelen Rum, Romalı kelimesinden gelmektedir. Anadolu bölgesine, Eski Türkçede Rum anlamına gelen Roma ülkesi denilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nu fethedince bölgeye Rumeli ismini vermiştir. Bu isim Anadolu, Balkanlar ve Avrupa'nın pek çok bölgesi için kullanılmıştır. Mezhepleri aynı olan farklı milletler de zaman zaman Rum ismi ile anılmışlardır. Günümüzde Batı Anadolu, Kıbrıs ve çeşitli adalarda, Rumeli Yarımadası'nda oldukça fazla Rum yaşamaktadır. Rumlar hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Rumlar Yunan mı? Rumlar Hangi Ülkenin Vatandaşı...

Rumlar Yunan mı? Rumlar Hangi Ülkenin Vatandaşı...

Rum kelimesi, Romalı anlamına gelen Romeos kelimesinin bozulması ile günümüze kadar ulaşmış bir terimdir. Bu kelime tarihte Doğu Romalı, Yunanca konuşan Romalı ya da Greko- Roman kavramını ifade etmek amacıyla kullanılmıştır. Bizans olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu içerisinde yaşayan Slavlar, Bulgarlar, Ermeniler ve Ruslar içinde Rum adlandırması yapılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri döneminde coğrafi bölgeyi belirtmek için de bu isim kullanılmıştır. 

Bizans İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra, Osmanlı Devleti'nin yönetimine giren Rumların yaşam hakları korunmuştur. Osmanlı Devleti, Rumların inançlarını, kültürlerini devam ettirmesine izin vermiştir. Dönemin padişahı II. Mehmet, İstanbul'da bulunan Ortodoks Patrikhanesi için pek çok çalışma yapmıştır.

1829 yılında Yunanistan'ın bağımsızlığını ilan edip bir devlet kurması, Rumların hayatlarında önemli gelişmelere yol açmıştır. Devletin kurulduğu döneme kadar Osmanlı'nın altında yaşayan Rumlar, Yunan Devleti'nin bir kolu olarak anılmaya başlanmıştır. Osmanlı Devleti'nde Yunanca konuşan Hristiyan Ortodoks mezhebine bağlı kişiler, Rum olarak görülmeye devam etmiştir. Bu durum uzun yıllar boyunca sürmüştür.

Anadolu'da bulunan yerli halk ile Yunanlıların karışması sonucunda Rumlar meydana gelmiştir. Rumlar pek çok ırkın karışımı ile oluşmuş olsalar da ortak Yunan dili ve kültürünü sahiptiler. Cumhuriyet döneminde ise Rumlar, Yunan kabul edildikleri için Yunanistan'da yaşayan Türk nüfusu ile mübadele edilmiştir. Rumlar Yunanistan'a gittikten sonra, orada yaşayan Yunan halkı tarafından da Anadolu'dan geldikleri gerekçesi ile dışlanmışlardır. Günümüzde Anadolu'nun birçok yerinde Müslüman Rumlar yaşamaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
3
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın