Görüş Bildir
Haberler
Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon Skandalı

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon Skandalı

Onedio Medya
04.05.2015 - 11:09 Son Güncelleme: 04.05.2015 - 18:11
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünya’nın ikinci büyük mozaik sergileme alanı olan yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki mozaiklerin, yeni müzeye taşınma sırasında bir restorasyon skandalına kurban gittiği ortaya çıktı. Bakanlık devam eden restorasyonları durdurarak, bir kurul kurarak inceleme başlattı.

Solda eski orijinal hali, sağda yeni hali görülüyor. fotoğraf: Ayhan Kara

Eşsiz Roma dönemi mozaiklerinin sergilendiği müze, Başbakan Davutoğlu’nın da katıldığı bir törenle açılmıştı. 55.000 metrekare alan üzerine kurulu, 52 milyon TL maliyetli müzede 1700 eserin sergileneceği bildirilmişti. Müzenin en gözde eseri olarak ise Tell Tayinat’ta bulunan Şuppiluliuma heykeli kabul ediliyor.

Fakat Antakya Gazetesi’nin, yerel mozaik ustası Mehmet Daşkapan’ın açıklamalarıyla yaptığı haber mozaiklerin eski müzedeki ve yeni müzedeki halleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı. Birçok eserin yanlış restore edildiği fark edildi.

Daşkapan: “Roma Dönemi’nin görkemli zamanlarını resmeden mozaikleri resmen karikatür haline getirmişler, hele ki bazıları orijinal halinden çok şey kaybetmiş, değerinden çok şey yitirmiş” açıklamalarını yapmıştı.

Solda eski orijinal hali, sağda yeni hali görülüyor

Turizm Bakanlığı İnceleme Başlattı

arkeofili.com’un haberine göre Turizm Bakanlığı bir komisyon kurdu ve araştırma başlattı. Yapılan ilk incelemelerin ardından da, Antakya Gazetesi’nin 16 Nisan tarihli haberine göre müzede devam eden restorasyonlar tamamen iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir’İn yazılı açıklaması şöyle:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Solda eski orijinal hali, sağda yeni hali görülüyor. fotoğraf: Ayhan Kara

Hatay Yeni Arkeoloji Müzesi’nde yer alan bazı Roma Dönemi mozaiklerinde yaşanan restorasyon hataları olduğunu iddia edilen gazete haberleri üzerine, söz konusu Müzede restorasyon yapılarak sergilenen mozaik çalışmalarını incelemek üzere, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce, mozaik konusunda uzmanlardan oluşan bir Komisyon kurulmuştur. Kamuoyunca herhangi bir yanlış algılamaya mahal verilmemek açısından, Komisyon tarafından gerekli araştırma ve inceleme çalışmaları tamamlandıktan sonra, konuyla ilgili bilgilendirme ayrıca yapılacaktır.”

En azından durum ülkemize özgü değil

En azından durum ülkemize özgü değil
www.ntv.com.tr

Biraz hafızamızı tazelediğimizde, benzer bir olay Ağustos 2014'te İspanya'da meydana gelmişti. 120 yıllık İsa Freski, onarıldıktan sonra tanınmaz hale geldi. Olayın sorumlusu 80 yaşındaki Cecilia Gimenez adlı kadın, freskin yıprandığını görerek onarmak için rahipten izin istemiş, sonrasında ortaya çıkan skandal sonrasında durumu yetkililere itiraf etmişti.

Bu olay da Avrupa'da uzun bir süre mizah malzemesi olmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bizim ülkemizde yaşanan bu skandalın ardından ise sosyal medyada şu tarz tepkiler oluştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
4
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam