Görüş Bildir
Haberler
Rahim Sarkması Nedir, Neden Olur? Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Sarkması Nedir, Neden Olur? Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Sunay Korkmaz
16.07.2021 - 10:46

Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Her yaş kadında görülebildiği gibi, ileri yaş ya da fazla doğum sayısı gibi faktörlerle görülme sıklığı artış göstermektedir. Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde, zayıfladığında ve artık rahim için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.  Sonuç olarak, rahim vajinaya kayar veya vajinadan dışarı çıkar. Peki, rahim sarkması nedir, nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rahim sarkması, birden fazla sayıda gebelik, östrojen eksikliği, normal doğum, iri bebek doğurmak, ağır kaldırmak, sürekli öksürmek, kronik kabızlık ve fazla ıkınmak, şişmanlık, bazı akciğer hastalıkları nedeniyle karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun fazla gerilmiş olması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Peki, rahim sarkması nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

Rahim Sarkması Nedir, Neden Olur?

Rahim Sarkması Nedir, Neden Olur?
  • Rahim ya da tıp dilinde ki adıyla uterus, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğünde ve sınırlı hareket yeteneğine sahip bir üreme organına verilen isimdir. Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde, zayıfladığında ve artık rahim için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. 

  • Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. 

  • Sarkmanın şiddetine göre belirtiler değişiklik göstermektedir. Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır. 

  • Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından uygun tedavi planı şekillenir. Rahim sarkması, 55 yaş üstü kadınların histerektomi geçirmesinin en etkili sebebidir.

  • Gebelik

  • İleri yaş

  • Çok sayıda doğum yapmış olmak

  • Çoğul gebelik

  • Doğum esnasında veya doğum sonrası yaşanan travma

  • İri bebek dünyaya getirmek

  • Aşırı kilolu ya da obez olmak

  • Menopoz sonrası zayıflama ve doku tonu kaybı

  • Doğal östrojen seviyesinde azalma

  • Kronik öksürük

  • Kronik kabızlık

  • Pelvik tümörler

  • Geçirilmiş pelvis operasyonları

  • Sigara içmek

  • Aile öyküsü

Rahim Sarkması Hakkında

Rahim Sarkması Hakkında

Rahim sarkması (uterus prolapsusu), pelvik taban kasları ve ligamanları gerip zayıfladığında ve rahim için artık yeterli destek sağlamadığında ortaya çıkar. Genital bölge organları, bulundukları yerde kendilerini sabit tutan bağlar sebebiyle sınırlı hareket yeteneğine sahiptirler. Yaş ilerlemesi, doğum sayısı ve şekli gibi nedenlerle bu bağlar işlevlerini kaybedebilirler. Bağların gevşemesiyle genital organların vajina içine sarkması olağandır. Rahim sarkması da, bazı etmenler sonucunda rahimin vajina içerisinde aşağı kaymasıdır. Pelvik kas ve dokuların zayıflaması nedenleri arasında şunlar vardır:

– Gebelik

– Birden fazla sayıda doğum

– Doğum sırasında zorlanma (aşırı ıkınma) veya travma

– Normalden daha büyük bir bebek doğurmak

– Fazla kilolu veya obez olmak

– Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesi

– Bağırsak hareketleriyle kronik kabızlık veya gerilme

– Kronik öksürük veya bronşit

– Şişmanlık (obezite)

– Tekrarlanan ağır kaldırma

RAHİM SARKMASI NEDENLERİ

Rahim sarkması pelvik kasların ve destekleyici dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Zayıflatılmış pelvik kasların ve dokuların nedenleri şunlardır:

– Gebelik

– Doğum sırasında zorlanma ya da travma

– İri bir bebek doğurmak

– Aşırı kilolu veya obez olmak

– Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesi

– Kronik kabızlık veya bağırsak hareketlerinde problem

– Kronik öksürük veya bronşit

– Tekrarlanan ağır kaldırmalar

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim Sarkması Belirtileri

Hafif rahim sarkması genellikle belirti ve semptomlara neden olmaz. Orta ve şiddetli rahim sarkması belirtileri şunlardır:

– Pelviste ağırlık ve çekilme hissi

– Vajinadan çıkan doku

– İdrar kaçırma veya idrar retansiyonu gibi idrar problemleri

– Bağırsak hareketlerinde sorun

– Küçük bir topun üzerinde oturuyormuşsunuz ya da bir şey vajinanızdan çıkacakmış gibi hissetmek

– Belin aşağı kısımlarında ağrı

– Vajinal dokuda gevşeklik hissi ve cinsel ilişki sırasında ağrı

– Tekrarlayan idrar torbası iltihapları

Vajina kanaması

– Vajina akıntılarında artış

Çoğu zaman, semptomlar sabahları daha az rahatsız edici ve gün geçtikçe daha da kötüleşir.

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, rahim sarkmasının şiddetine bağlıdır. Rahim sarkması şiddetli değilse ve bir şikayetiniz yoksa genellikle bir tedavi gerekmez. Ancak, pelvis tabanı tonusunu kaybetmeye devam edebilir, zamanla rahim sarkması ilerleyebilir ve şikayetler ortaya çıkabilir.

Laser Uygulamaları

Vajinal kas ve destek dokularının tonusunu ve gücünü artırır, gevşekliği azaltır ve hafif sarkmalarda şikayetlerin azalmasını sağlar.

Vajinal Pesser

Bu plastik veya silikon bir halkadır. Bu alet vajinanızın içine yerleştirilir ve rahminizi yerinde tutar. Pesserler, düzenli olarak çıkartılıp temizlenmelidir. Bazı pesserleri akşam çıkarıp sabah takabilirsiniz ama bazı pesserler  takıldığı yerde uzun süre kalabilmektedir. Geçici bir tedavidir, sadece kullanıldığı süre işe yarar. Pesserler vajinal dokuyu yaralayabilir ve cinsel ilişkiyi engelleyebilir.

Cerrahi

Şiddetli sarkmalarda ve şikayetin çok olduğu durumlarda kalıcı bir tedavi olarak anatominin restorasyonu için cerrahi uygulanır. Minimal invaziv yöntemler  (laparoskopik ve robotik), vajinal veya açık cerrahi kullanılabilir. BU onarım sırasında bazen zayıf dokuları desteklemek için sentetik materyaller kullanılabilir. Rahim sarkması için yapılaN cerrahi tedavide bazı şartlarda rahmin  alınması anlamına gelen histerektomi ameliyatı yapılabilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın