Görüş Bildir
Haberler
Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Sunay Korkmaz
05.07.2021 - 14:43

Yeni doğum yapan annelerin en sık merak ettikleri sorunun, doğum sonrası ne zaman adet görecekleri olduğunu söyleyen Jinekologlar adet kanamalarının emzirme ile ilişkilisine değiniyor. Gebelikte, emzirme periyodunda ve menopoz durumlarında adet kanaması olmaz. Bu dönemlerde yumurtlama olmadığı için adet görülmez. Doğum sonrası eğer anne bebeğini emzirmiyorsa, adet kanaması ilk iki hafta içinde bile izlenebilmektedir. Ancak düzenli adet kanamaları, gebeliğin etkisi ile oluşan hormonal değişikliklerin normale dönmesi ile başlayacak yumurtlamaya bağlıdır. Peki, doğumdan sonra ilk adet ne zaman olunur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adet döngüsü; son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. 

Bir adet döngüsü ortalama 28 gündür ancak bu süre kişilere göre değişkenlik gösterebilir. Hamilelik süresince, emzirme döneminde ve menopoz döneminde, kadınlar adet kanaması yaşamazlar. Bu durumun sebebi ise yumurtlama olmamasıdır. Peki, doğumdan sonra ilk adet ne zaman olunur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

Adet (Regl) Nedir?

Adet (Regl) Nedir?

Menstrüasyon veya adet dönemi, bir kadının aylık döngüsünün bir parçası olarak ortaya çıkan normal vajinal kanamadır. Her ay vücut hamilelik için hazırlanır. 

Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla başlayan süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. 

Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar.

Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Doğumdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olunur?

Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle ilişkilidir. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlamaktadır.

Doğum yaptıktan sonra ortalama 6 hafta sonra ilk yumurtlama,  8 – 14 gün sonra ise ilk regl dönemi başlar. Ancak, kanama emzirmeye devam ediliyorsa genellikle gecikir. Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, ilk 6 ayda adetlerin başlaması veya başladıktan sonrasında düzenli olması beklenmez. Bazen 18 aya kadar adet başlamayabilir. 

Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar.

Bu dönemdeki adet düzensizliğinin birçok farklı sebebi vardır. Bunlar: Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediğidir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın