onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Sunay Korkmaz
06.07.2021 - 14:20

Rahim ya da tıp dilinde ki adıyla uterus, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğünde ve sınırlı hareket yeteneğine sahip bir üreme organına verilen isimdir. Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Her yaş kadında görülebildiği gibi, ileri yaş ya da fazla doğum sayısı gibi faktörlerle görülme sıklığı artış göstermektedir. İleri yaş, menopoz sonrasında östrojen miktarındaki azalma, birden fazla doğum yapmak, çoğul gebelik, iri bebek doğurmuş olmak, doğumsal travmalar, geçirilmiş pelvis operasyonları, aşırı kilo ya da obezite, ağır kaldırmak ve kronik kabızlık gibi nedenlerle ortaya çıkan rahim sarkması belirtileri nelerdir? Peki, Rahim sarkması nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rahim sarkması, pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının zayıflaması ve artık uterus (rahim) için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. Rahim sarkması herhangi bir yaş grubundaki kadınlarda ortaya çıkabilir. Peki, rahim sarkması belirtileri nelerdir? Rahim sarkması nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik...

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim, pelvis kaslarının ve ligament adı verilen bağ dokularının zayıflamasına bağlı olarak yeterli desteği alamaz ve aşağı doğru kayar. Rahim sarkması olarak adlandırılan bu durumda kas ve bağ dokularının rahmi yeteri kadar destekleyememesine bağlı olarak rahim aşağı doğru kayar. İleri vakalarda vajina dışına kadar çıkabilir.

Bir kadın yaşlandıkça ve östrojen seviyeleri azaldıkça, sarkan bir rahime sahip olma riski artar. Östrojen, pelvik kasların güçlü kalmasına yardımcı olan hormondur. Hamilelik ve doğum sırasında pelvik kaslara ve dokulardaki hasar da sarkmaya neden olabilir. Birden fazla vajinal doğum yapmış veya postmenopozal kadınlar rahim sarkmasında en yüksek risk altındadır. Pelvik kaslara baskı yapan herhangi bir aktivite rahim sarkması riskinizi artırabilir. Rahim sarkmasına neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

- Şişmanlık

- Kronik öksürük

- Kronik kabızlık

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim Sarkması Belirtileri

- İdrar yapamama

- İdrar kaçırma

- Bağırsak hareketlerinde problemler

- Belin alt kısmında ağrı

- Vajinal kanama

- Vajinal akıntı miktarında artış

- Cinsel ilişki sırasında ağrı

- Vajinadan bir şey çıkacakmış gibi hissetmek

- Vajinadan dışarı doku çıkması

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durum için tedavi her zaman gerekli değildir. Tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşı, genel sağlık durumu, çocuk sahibi olma planları, şikayetleri ve hastalığın evresi belirleyici olur.  Hafif şiddette olan rahim sarkmaları çoğunlukla tedavi gerektirmez. Rahim sarkması şiddetli ise, hangi tedavi seçeneğinin sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır.

Cerrahi olmayan tedaviler şunları içerir:

- Pelvik yapılardaki yükü hafifletmek için kilo vermek

- Ağır kaldırmadan kaçınmak

- Vajinal kasları güçlendirmeye yardımcı olan Kegel egzersizleri yapmak

- Rahim ve serviksin yukarı itilmesine ve stabilize edilmesine yardımcı olan vajinaya yerleştirilen peser adı verilen destekleyici bir cihaz kullanmak.

Bir diğer tedavi yöntemi de genellikle ileri derecedeki rahim sarkması için tercih edilen ve  halk arasında rahim sarkması ameliyatı olarak bilinen cerrahi operasyondur. hastalığın şiddetine bağlı olarak kişinin önüne iki farklı seçenek sunulabilir. Pelvik dokuların onarımı için sentetik doku  ya da kişinin farklı bir yerinden alınan doku ile zayıflayan dokular değiştirilir. Bir diğer cerrahi seçenek ise şiddetli rahim sarkmalarında uygulanan histerektomidir. Açık ya da laparoskopik cerrahi ile yapılabilen histerektomi, rahmin tamamen alınmasıdır. Genellikle vajinal yoldan uygulanan bir ameliyattır. Diğer yöntemlerle çözülemeyen rahim sarkmalarında, son tercih olarak düşünülmektedir.

Aşağıdaki Haber De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın