Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Pişmanlığın Kimseye Faydası Yok! İnsanlara Büyük Birer Pişmanlık Kaynağı Olmuş 10 İcat
Mucit olmak kulağa inanılmaz bir kariyer planı gibi gelse de icatlarınızın sonradan nelere alet edildiğini görmek içinizde birtakım 'keşke'lerin doğmasına sebep olabilir. Bu icatlar da mucitlerinin aynı bu şekilde hissetmesine, hatta buluşlarından pişmanlık duymalarına sebep olmuş. İşte, bu insanlara 'Keşke yapmasaydım!' dedirten 10 icat...
1. Atom Bombası
Mayıs 1945'te atom bombasının yaydığı parlak ışıktan söz ederken hala hevesini koruyordu.
2. Uçak
Başarılarından yalnızca 9 yıl sonra Wilbur Wright tifodan hayatını kaybetmiş olsa da kardeşler bu ilgileri sayesinde bir şöhrete kavuştu.
3. Facebook
Parker, Facebook sayesinde milyarder olmuş olsa bile 2017'de site ve sitenin başarısıyla ilgili şüphelerini dile getirdi.
4. Pop-Up Reklamlar
2014'te "The Atlantic"te yazdığı bir makalede, icadının şirketler tarafından bugün kullanıldığı şekilde kullanılmasından dolayı üzgün olduğunu ifade etti.
Söylediğine göre baştaki niyeti iyiydi. Her gün milyonlarca internet kullanıcısını rahatsız eden bu tür reklamlarla başa çıkmanın en etkili yoluysa Zuckerman'a göre internette kesin olarak mahremiyet sağlayan paralı hizmetlere başvurmak. Bu konuda özür dilemek için biraz geç olsa da en azından bir videonun ortasında belirmediğine sevinebiliriz(!).
5. Anneler Günü
Ne zaman annemize bir hediye vermeyi ya da hazırlamayı unutsak bu günün icat edilmiş olmasından rahatsız oluruz. Emin olun kimse, Anneler Günü'nün Amerikan versiyonunu icat eden Anna Jarvis kadar şikayetçi olamaz. Jarvis, Anneler Günü'nü 1908 yılında annesinin İç Savaş sonrası uzlaşmayı desteklemek için 'Annelerin Dostluk Günü' fikrinden ilham alarak ortaya çıkardı. Bu fikir hızla bütün Amerika'ya yalnızca beş yıl içinde yayıldı ve 1914 yılında resmi bir gün haline geldi.
Bu kadar hızla yayılan bir coşkunun Jarvis'in hoşuna gideceğini düşünürdük ama durum öyle olmadı.
Fikrinin ulusal olarak kabul edilmesi hoşuna gitse de bunun ne anlama geldiğini anlaması uzun sürmedi. Bu kadar yaygın olarak kutlanan bir gün şirketleri bundan faydalanması anlamına geliyordu. 1920 yılına gelmeden Jarvis Anneler Günü'ne düşman oldu ve insanlara bugüne özel hediyeler veya kartlar almamasını söyledi.
Hayatının kalan 30 yılı bu duruma karşı uzun ve umutsuz bir mücadeleye dönüştü.
Günün ismini izinsiz olarak kullanan şahıs ve şirketlere meydan okudu ve mahkemeye taşıdı. 1948'de bir sağlık evinde öldüğünde beş kuruş parası yoktu.
6. Dinamit
Dinamit, belki de başka bir şeyle anılmayı tercih edecek olan Albert Nobel tarafından icat edildi. 1833 yılında Stockholm'da doğan Albert patlayıcılara karşı ilgisini mucit babasından aldı. Babası tarafından Paris'e gönderildiğinde nitrogliserinin mucidi ve İtalyan bir kimyacı olan Ascanio Sobrero'yla tanıştı. Son derece patlayıcı olan bu maddeden etkilenen genç Nobel, kullanılabilir olması için onu muhafaza edecek bir yöntem gerektiğini düşündü. Bunu son derece patlayıcı olan nitrogliserini bir tür kille karıştırarak sağladı ve dinamitin patentini 1867'de aldı.
Bu icadı Nobel'e tarihte bir yer kazandırdı.
Kendisi dinamitin madencilik endüstrisinde kullanılmasını hedeflemiş olsa da savaşlardaki kullanımını görünce arkadaşı Bertha Von Suttner'a dinamitin silah olarak kullanılması yerine en azından caydırıcı olmasını tercih edebileceğini söyledi. Mucit için asıl kırılma noktasıysa kardeşi Ludvig'in 1888'deki ölümü oldu. Ölenin Albert olduğunu düşünen bir Fransız gazetesi yayınladığı ölüm ilanında ondan 'Ölüm Tüccarı' olarak söz etti. Günümüzde Nobel Barış Ödülü'nün var olma sebeplerinden biri de bu.
7. Antivirüs Yazılımları
Birinin şöhretinin arkasında antivirüs kavramını yaratmış olması, bir kambur balinayla seks yaptığını iddia etmesi ve bir cinayet zanlısı olması varsa ilkinin çok fazla pişmanlığa sebep olacağını beklemezsiniz, ama John McAfee çok da beklendik bir kişiliğe sahip değil. 73 yaşındaki McAfee o kadar özgürlükçü biri ki onun yanında bütün özgürlükçüler Mike Pence kalıyor.
McAfee'nin biraz tuhaf olduğu 1992 yılında çıkıp "Michelangalo" denilen bir virüsün milyonlarca bilgisayarın sabit diskini temizleyeceğini iddia etmesiyle kendini göstermeye başladı.
Bu olay ilk antivirüs yazılımı olan McAfee'nin satışlarında bir patlamaya sebep oldu ama virüsten etkilenen bilgisayarların sayısı hiç de McAfee'nin ilan ettiği gibi olmadı. Bu durum McAfee'nin kendi şirketini 1994 yılında 100 milyonluk dolarlık bir hesaplaşmanın ardından terk etmesiyle sonuçlandı.
Bu günlerde bilgisayarını korumak için McAfee yazılmını kullanan fazla insan yok.
Bu programı kullanmayanlar arasında programın yaratıcısı olan ve yazılımı 'Dünya üzerindeki en kötü yazılım' olarak nitelendiren John McAfee de var. Hatta kendisi artık bu yazılımla bir ilişkisi kalmadığı için halinden memnun.
8. Biber Gazı
İcat edilenler silah olunca mucitlerin icatlarıyla ilgili pişmanlık taşımaması elde değil, 1980'lerde FBI için yasaya uymayanlar üzerinde kullanılabilecek, son derece yoğun bir biber gazı geliştirmesi için işe alınan Kamran Loghman da bu isimlerden biri. Loghman ürettiği şeyin insanlar üzerinde kullanılacağını başından beri biliyordu, yani pişman olmamalı değil mi? Görünüşe göre Loghman aynı şekilde düşünmüyor.
2011'deki Wall Street olayları sırasında röportaj veren Loghman, yıllar önce ortaya çıkardığı biber gazının o şekilde kullanılmasından rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.
Bu konudaki rahatsızlığının sebebiyse şiddet gösteren ve tutuklanmaya direnen insanlar yerine barışçıl eylem yapan insanların üzerinde kullanılmasıydı. Loghman biber gazının yanı sıra polis kuvvetleriyle birlikte onun nasıl ve hangi koşullarda kullanılması gerektiğini belirleyen bir kılavuz da hazırlamıştı. Bu tür kullanım o kılavuzun kesinlikle dışındaydı.
9. Blink Tag
Eğer pişman olduğunuz bir şey yaptıysanız umarız o da 'blink tag' kadar önemsiz bir şeydir. İnternette birkaç yıl boyunca varlığını sürdüren 'blink tag'i görmeyen ya da hatırlamayanlar için kısaca anlatalım, bu standart dışı bir HTML elemanıydı ve uygulandığı metnin yavaşça yanıp sönmesine sebep oluyordu. Mucidi Lou Montulli 2009'da yazdığı bir blog gönderisinde bu fikrin nereden çıktığını anlattı.
Görünüşe göre bu 1994 yazında, Netscape firmasında Lynx isimli bir internet tarayıcısı üzerinde çalışırken ortaya çıktı.
İş arkadaşlarına Lynx'in yalnızca yanıp sönen bir metni destekleyebileceği ve daha fazlasını kaldıramayacağı konusunda şakalar yapıyordu. Tabii bunu söylediği sırada biraz içkiliymiş ve bu fikri hayata geçiren o sırada orada bulunan başka bir mühendis olmuş. İnternetteki en tuhaf icatlardan biri olan bu özelliği daha da ilginç kılan şey Amerikan hükumetinin 'blink tag'i zararsız bulması ama epilepsi krizlerine sebep olabileceğini düşünmesi. 'Blink tag' 2013'de demode olmuş olsa da Montulli'nin 'Ben sarhoştum ve zaten yapan da başkasıydı.' açıklaması hep bizlerle kalacak.
10. Kahve Kapsülleri
Biz de çevreye bu kadar zararlı bir şey icat etseydik biz de bundan pişmanlık duyardık. Bu sefer de söz konusu kişi tek kullanımlık plastik kahve kapsülü fikrini 1990'larda geliştiren John Sylvan. Bu milyarlık fikrin sıkıntısı üretimde kullanılan plastiklerin doğada çözünmeye ve geri dönüşüme elverişsiz olması ve her kapsülün atık haline gelmesi.
Dolayısıyla, bu listedeki diğer bütün vizyonerler gibi Sylvan da işlerin bu noktaya ulaşabileceğini düşünemediğini söylüyor.
Sadece ofislerde kullanılır diye düşündüğü kapsüller her üç evden birinde kullanılıyor. Yine de bu konseptin pratikliği ve kahvenin bağımlılık yapıcı doğası göz önünde tutulduğunda asıl sonucun neden bu şekilde olduğunu anlamak zor değil.
Yorum Yazın
Her türlü icat boktan insanların elinde bir silaha, bir çarpıklığa dönüşebiliyor. İcatları bu hale getiren insanların yok olması dileğiyle :(