onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Otomobil Almayı Düşünenler İçin 10 Tavsiye

Otomobil Almayı Düşünenler İçin 10 Tavsiye

Koalay
04.05.2015 - 13:59 Son Güncelleme: 04.05.2015 - 17:54

Otomobil Almayı Düşünenler İçin 10 Tavsiye

Sıfır kilometre veya ikinci el bir araba almayı düşünüyorsanız, birtakım detaylara dikkat etmeniz şart. Arabasını yenilemek isteyenlere yardımcı olabilecek 10 öneriyi bir araya getirdik.

1.İsteklerinizi belirleyin

İhtiyaçlarınızı ve amaçlarınızı düşünerek nasıl bir araba istediğinize karar verin. Geniş ve konforlu bir aile arabası mı istiyorsunuz? Yoksa iki-üç kişilik küçük bir araba yeterli mi? Büyük bir bagaj, uzun veya kısa mesafeli kullanım gibi kriterlere göre beklentilerinize en uygun aracı belirleyip işe başlayabilirsiniz.

2.Aracı Kontrol edin

Aracın hasar görüp görmediğini boyası ele verebilir. Kaportanın içi ile dışındaki boya aynı değilse işlemden geçmiş demektir. Şasi ve motor numaralarını mutlaka kontrol edin. Araç çalıntı ise sonradan başınıza büyük bir bela alabilirsiniz. Şasi ve motor numarasında bir değişiklik varsa o araçtan uzak durmanızı öneririz.

Araçlarda düzenli olarak değişen triger setinin değişimi hakkında bilgi alın. Satıcı değişti dese de detaylı bir araştırma yapmanızda fayda var. Kaportada darbe izi ya da pas olup olmadığını kontrol edin. Lastiklerin durumunu ve yedek lastiği inceleyin. Radyatörün içindeki sıvıya göz atın, eğer gereğinden az ise, radyatörde delik veya çatlak olabilir.

Şasisi tamir edilmiş bir aracı kesinlikle tercih etmeyin. Tamir gören bir şasi olası bir kaza halinde sağlam bir araç kadar dayanıklı olmaz. Motorun altında sızıntı olup olmadığına bakın.

3. Test sürüşü yapın

Aracı daha iyi tanıyıp, rahat kullanıp kullanamadığınızı anlayabilmek için mutlaka test sürüşü yapın. Bu sürüş esnasında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle motorun kolay ve gürültüsüz çalışması önemli. Motor ısındıktan sonra araçtan ses gelip gelmediğine dikkat edin. Farklı hızlarda fren yapıp yeniden hızlanın. Böyle bir durumda aracın kolay hızlanması ve sağa sola kaymadan durması lazım.

Dönerken hafif vurma sesleri duyulması, aracın aks, rot başı, rotil ve askı kolları gibi parçalarında aşınma olduğunu işaret eder. Bu tip arabalardan uzak durmanızı öneririz. Bozuk yolda giderken farklı bir titreşim, ses veya koku olup olmadığını kontrol edin. Değişik hızlarla dönüş yapmayı deneyin. Aşırı yatma veya tutukluk oluyorsa, amortisörlerde veya ön takımlarda bir bozukluk var demektir.

4. Temiz ve bakımlı olduğundan emin olun

Araç uzaktan bakınca boyasıyla temiz gibi görünebilir, ancak bu onun sağlam ve hasar görmemiş olduğu anlamına gelmiyor. Küçük çizikler veya sürtünmeler sonucu araç boyanmış olabilir. Ayrıca araçta parça değişimi olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Kalitesiz bir parça kullanımı aracın performansını düşürebilir. Aracın kaza görmemiş olmasına özen gösterin. Aracın tabanı, tavanı ve şasisinde kaza meydana gelmişse o araçtan uzak durun. Ayrıca aracın ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzları ve bakım faturalarını mutlaka inceleyin.

5.Kullanımı kolay olsun

Kullanımı kolay bir araç tercih edin. Vites geçişleri, direksiyonun sertliği, sürüş konforu, koltuk ayarları gibi detayları inceleyerek kullanımı en rahat olanını seçin.

6.Güvenlik donanımlarını kontrol edin

Otomobilin güvenlik donanımlarını kontrol edin. ABS, ESP, Hava yastığı ve emniyet kemerlerinin yeterli sayıda olup düzgün çalıştığından emin olun

7.Sıfır mı ikinci el mi?

Sıfır kilometre araç mı yoksa ikinci el araç mı almalıyım dediğinizi duyar gibiyiz. Yeni araba tabii ki hem teknik özellikleri, hem sağlamlığı hem de güvenilirlik bakımından daha doğru bir seçim olacaktır. Ancak yeni arabaya bütçeniz yetmeyebilir. İki yaşında bir arabayı hem daha uygun fiyata alabilir, hem de modeline göre 2-3 yıl devam eden garantisinden yararlanabilirsiniz.

8.Bütçenize uygun olsun

Alacağınız arabanın bütçenize uygun olmasına özen gösterin. Aylık maaşınız, harcamalarınız ve genel masraflarınızı göz önünde tutarak cebinize uygun bir araba seçin. Yüksek miktarda kredi alıp ödeme güçlüğü çekmek istemezsiniz. Ayrıca araba ücretinin yanı sıra vergisi, trafik sigortası, kaskosu, benzin ve servis masraflarını da düşünmek gerek.

9.Doğru zamanı bekleyin

Araba almak için doğru zamanı kollayın. Piyasayı ve kampanyaları takipte kalarak en uygun zamanı beklerseniz ekonomik bir fiyata araç satın alabilirsiniz.

10. En uygun faiz oranlarına bakın

En uygun faiz oranını araştırın. Kredi almadan araba almanız zor olacaksa, en uygun faiz oranlarını araştırmaya başlayın. Detaylı bakınmadan, hızlı bir kararla yüksek faizli bir kredi almak, sonrasında sıkıntı yaşamanıza yol açabilir.

Arabanızı satın aldıktan sonra ilk iş sigorta yaptırmak olmalı. Zorunlu trafik sigortası yaptırmanız şart. Ancak trafik sigortasının yanı sıra kasko yaptırmanızı da öneririz. Bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun araç sigortası için Koalay.com sizi bekliyor.

Kaynak: https://www.koalay.com/blog/otomobil-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın