onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur? Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur? Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan Müslümanlarda en sık gürülen sorunlardan bir tanesi baş ağrısıdır. Ramazanda oruçluyken baş ağrısına zemin hazırlayan pek çok unsur vardır. Sağlıklı beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve uyku düzenini sağlama gibi yöntemlerle baş ağrısından kurtulunabilir. Peki, oruçluyken baş ağrısı neden olur? Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir? 

Önemli not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini, baş ağrısının farklı nedenlerle de meydana gelebileceğini göz önünde bulundurun ve olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışın.

Kaynak: https://www.okanhastanesi.com.tr/oruc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur?

Oruçluyken Baş Ağrısı Neden Olur?

Ramazan ayında oruç tutarken baş ağrısına zemin hazırlayan pek çok neden bulunmaktadır. Sahurda yenilen yemek, iftar ile sahur arasında yeterince su içmemek, nikotin ve kafein bağımlılarında gözlemlenen yoksunluk hali bu etkenler arasında yer almaktadır. 

İşte, oruçluyken baş ağrısına neden olan faktörler 👇

1. Susuzluk ve Sıvı Kaybı

1. Susuzluk ve Sıvı Kaybı

Beynin çoğunluğu sudan oluşmaktadır. Beyinde su miktarı azaldığında, beyin su eksikliğine dayanabilmek için su kısıtlamasına gider. Susuzluk karşısında kendini korumaya alan beyin histamin salınımı yapar. Beyinde histaminin salınımı ise ağrı ve yorgunluk hissine neden olur.

2. Kan Şekerinin Düşmesi

2. Kan Şekerinin Düşmesi

Oruca bağlı şeker düşüklüğü de baş ağrısının nedenleri arasında yer alır. Açlık yüzünden kan şekerinin aniden düşmesi, iftar esnasında aniden çıkması baş ağrısına neden olabilir.

3. Kafein ve Nikotin Eksikliği

3. Kafein ve Nikotin Eksikliği

Günlük hayatta çok fazla kahve ve çay tüketenler, nikotin bağımlılığı olanlar; oruçluyken nikotin ve kafein yoksunluğu nedeniyle baş ağrısı çekebilirler. Ayrıca sinirlilik, titreme, depresyon gibi rahatsızlıklardan da muzdarip olabilirler.

4. Uyku Düzeninin Bozulması

4. Uyku Düzeninin Bozulması

Ramazan ayında sahur ile bölünen uyku yahut sahur saatine kadar uyumama tercihi, biyolojik saatin değişmesine neden olur. Gün içine sarkan uyku hali ile birlikte uyku düzenin bozulması ise baş ağrısına neden olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Açlık

5. Açlık

Oruç tutan kişiler günün büyük bir bölümünü yemek yemeden ve su içmeden geçirir. Günlük yaşantısında 3 ila 4 öğün yemek yiyen bireyler için açlık halsizlik, gerginlik, stres ve baş ağrısına neden olabilir. Açlığın, yorgunluk hali, kan şekerinin düşmesi, tansiyonun düşmesi ve baş dönmesi gibi etkileri de olabilir.

Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Ramazan ayı boyunca oruç tutarken baş ağrısı yaşamamak için sağlıklı, doğru beslenme, uyku düzenini sağlama, yeterli sıvı tüketme gibi konulara özen göstermelisiniz. İşte oruçluyken dikkat etmeniz gereken bazı konular: 

  • Oruç tutarken uzun süre susuz kalacak beyni beslemenin ve baş ağrısını ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri oruç öncesi bol su tüketmektir. 

  • Oruçluyken baş ağrısı çekmemek için çay ve kahve gibi vücutta sıvı tüketimini artıran içeceklerden, şişkinlik yapacak ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmayı da deneyebilirsiniz. 

  • Vücudun alışık olduğu düzenini bozmamak ve günlük ihtiyaç duyulan uykuyu alabilmek için uyku saatini erkene çekerek baş ağrısından kurtulabilirsiniz. 

  • Oruçluyken kan şekerini dengelemek ve kan şekerinin ani iniş, çıkışlarının önüne geçmek için glisemik indeksi düşük besinler tercih edebilirsiniz. 

  • Glisemik indeksi düşük gıdalar arasında: Elma, üzüm gibi meyvelerin suyu, yulaf, yoğurt yer almaktadır. 

  • Kafein bağımlılığı nedeniyle baş ağrısı çekmemek için iftar ve sahur arasında çay veya kahve tüketebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da çay ve kahvenin su tüketimini artıran etkisidir. Bu etkiyi önlemek için günlük yaklaşık 2 ila 2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. 

  • Oruçluyken açlık nedeniyle baş ağrısı çekmemek için sahurda doğru beslenmeye özen gösterin.

  • Sahurda tok tutan, protein değeri yüksek, yağsız ve sağlıklı besinler tercih edin. 

  • Orucu açarken vücuda bir anda yüklenerek çok yemek yerine iftar ile sahur arasındaki zaman diliminde ara ara atıştırmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede kan şekerinizi bir anda yükselmez ve bir anda düşmez.

Oruçluyken uzun süre geçmeyen baş ağrısını ihmal etmeyin!

Oruçluyken uzun süre geçmeyen baş ağrısını ihmal etmeyin!

Israrlı baş ağrısı, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, kan şekerinin sürekli dengesiz olması, fazla düşük veya yüksek olması gibi durumlarda doktorunuza başvurun! 

Ağrı kesici kullanımı için de doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın! 

Herkese hayırlı Ramazanlar ve sağlıklı günler dileriz.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın