onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ölümle Beklenmedik Şekilde Karşılaşmamak İçin Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler

etiket Ölümle Beklenmedik Şekilde Karşılaşmamak İçin Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler

''Ölüm, yolun sonuna yerleştirilmiş bir aynadır. Arkasındaki sır nedeniyle, öbür tarafı göstermez. Bu tarafı gösterir. Yürünen yolu. Yani yaşamın kendisini.''

İşte böyle çetrefillidir ölüm üzerine düşünmesi.

Kaçması da zordur ölümden; beklenmedik bir zamanda gelir yapışır yakanıza.

Ekşi Sözlük' te açılan öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler başlığı altında, ispatlamazsaniz serefsizsiniz  isimli kişi, ölümden kaçabilmek adına bilmemiz gereken en temel detayları sıralamış.

Not: Bu yazı, yazarının izniyle yayımlanmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Şofben zehirlenmesi

1. Şofben zehirlenmesi

Bu konuda bilgili bilgisiz herkes aynı salaklığı yaptığı için şofbenler banyodan alındı, artık bildiğiniz üzere mutfağa ya da havalandırması uygun yerlere takılması zorunlu hale getirildi. Şofbenler banyodayken her gün bir zehirlenme haberi duyardık. Ben de herkes gibi, insanlar ne salak ya şofbenin ateşine arada bir bak sönerse git hemen kapat bunda ne var ki derdim. Olay öyle gelişmiyormuş. Şofben ortamdaki oksijeni azaltıp önce sizi bayıltıyor, bir süre daha yandıktan sonra oksijen azlığından yarım yanmaya geçerek öldürücü darbesini karbonmonoksitle vuruyormuş.

2. Mantar zehirlenmesi

2. Mantar zehirlenmesi

Şimdilerde pek duymuyoruz. Taşra ve köylerden şehir merkezlerine büyük göçlerin yaşandığı 90' lı yıllarda sıkça duyardık: 'bütün mahalleli acil servise kaldırıldı, topladıkları mantarlardan zehirlenen...'. Ben de yine herkes gibi, insanlar ne salak ya bilmediğin mantarı niye toplarsın ki derdim. Burada da olay öyle gelişmiyormuş.

Örnekleme yaparak anlatırsam: uzun yıllar anadolu'nun bir köyünde yaşamış bir aile şehre göçüyor. Evin büyüğü dede, nine her kimse köyünde belki bir ömür hep mantar toplamış, mantar konusunda bilgisinden kimsenin şüphesi yok. O ana kadar zehirlenen de olmamış. Baharla birlikte tüm mahallenin kadın ve çocukları düşüyorlar bu yaşlı mantar uzmanının arkasına. Torbalar dolusu mantar topluyorlar. O kadar eminler ki, akşam da hepsini pişirip yiyorlar. Sonrası malum acil servis. Salak değiller elbette ama bilmedikleri bir şey var: bazen zehirsiz olarak bilinen mantarlar yetiştiği ortama göre zehirli olabiliyor ya da ancak laboratuvar koşullarında ayırt edilebilen başka bir zehirli türle karıştırılabiliyor. Yıllarca köyde yenen aynı mantarın İstanbul'da zehirli olma ihtimali çok yüksek. Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava.

Örneğin marketten aldığımız kültür mantarı, yetişme ortamı (bknz: kültür) kontrol altına alındığı için zehirsizliği garanti edilebilmektedir. Yine zehirsiz benzer türden başka bir mantar var ki zehirlisinin adına boşuna köy göçüren dememişler. Kısaca aynı tür mantarın zehirli olması (ki zehirli haline biyologlar aynı tür mantar demiyorlar) sizin ne kadar biliyorum demenize ve doğanın insafına kalmış.

3. Hatalı sollama

Öğrendiğim zaman ufkum öyle bir açılmıştı ki, artık ufka bakınca kıçımı görebiliyordum o denli. Malumunuz arabayla geç tanışmış bir milletiz. Hele klimalı arabalar 90' ların sonunda yaygınlaştı. Daha önce sıcak havalarda uzun yolculuklara akşam üstü çıkar, gece boyu direksiyon sallardık. 80 ve 90' lı yılları yaşayanlar bilirler, her gün bir kaza haberi duyar her haberde de hatalı sollama lafını sıkça işitirdik. Yine her zaman olduğu gibi ben de 'ya millet ne salak, yapma işte hatalı sollama adam gibi git' derdim. İşin aslı öyle değilmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2000' lerin başında bir trafik şurası toplanmıştı. Ecevit hükümeti zamanıydı. Hatırlarsınız, radar uygulamasından önce uyarı tabelaları falan konuldu. İşte o şuradan bir trafik uzmanı aynen şunları anlattı ekranlarda 'ölümcül kazaların hemen tamamına yakını hatalı sollama sonucunda meydana geliyor, Ama zannetmeyin ki hatalı sollamayı yapan kişi bunun bir hata olduğunun farkında.

Olay şöyle gelişiyor: Kuşluk vakti ya da akşam vakti, hava tam kararmamış ya da tam aydınlanmamış. Arabaların farlarını yakmayı gerektirecek kadar karanlık ancak farların sürüş yolu üzerine baskın ışık düşürmesini sağlayacak kadar karanlık değil. İşte tam bu vakitlerde kamyonun önünde seyreden araçların farlarının ışık hüzmeleri kamyonun ışık hüzmeleri ile birleşip, aynı David Copperfield gösterisinde olduğu gibi kamyonun önündeki binek aracı tümüyle görünmez hale getiriyor. Uzmanımız, hatalı sollamalarda bu konunun kaza esnasında alın alına ve hiç hız kesmeden çarpışmalar gerçekleştiği tespitinden sonra ortaya çıkarıldığını söylüyor. Yani sollamaya çıkan kişi kendisinden o kadar emin ki, yol düz çok uzakta bir kamyon var dolayısıyla sollamaya çıkabilirim yol boş diye düşünüyor ve hatta hiç bir tedbir almadan doğrudan sollamaya çıkıyor. Çıkar çıkmaz da kamyonun önünde gizlenmiş araçla alın alına çarpışıyor. Çarpışmalar bu şekilde gerçekleştiği için ölü sayısı yüksek ve hatalı sollama istatistiklerde üst sıralarda.

Uzmanın önerisi şu: 'Hava kararmak ya da aydınlanmak üzere iken lütfen trafiği terk edin. Mola verin. Hava tam kararsın ya da aydınlansın öyle devam edersiniz'. Ben bu programdan sonra bu konuya çok dikkat ettim. Hatta bak yol boş ama vınnnnn.. Bu araba nereden çıktı, gördün mü anlatmıştım diye yanımdakilerle birkaç kere konuşmuşluğum vardır.

Bir defasında tam Afyon çıkışında hava kararmak üzereyken trafikten çıktık. 10-15 dk oyalandık. Tekrar yola koyulduk. 500 m ilerde dehşet bir kaza. İlk gelen biziz kaza yerine. Yardım vs bitti. Sonra oturup olay yerini incelemiştim. Öyle kural tanımaz bir kaza değildi. İki araba kafa kafaya girmişler. Bir arabanın arkasında otobüs var. O da zorla durabilmiş ve arabanın birisine arkadan hafifçe geçirmiş. Tipik far hüzme kazası.

Benim önerim de şudur: O saatlerde trafikten çıkın ama çıkamıyorsanız arkanıza kamyon ya da otobüs almayın. Diyelim ki aldınız, bir eliniz selektörde olsun. Karşıdan gelen bir araba varsa mutlaka belli periyotlarda selektör yakın. Bırakın küfretsin, ölmekten iyidir. Son yıllarda bu tip kazalar, yani far hüzmesi-sollama hatalı kazalar azaldı. Bunun bir nedeni, araba farlarında yapılan uluslararası düzenleme. Artık hüzme bırakan eski tip ışıklar düzenleme dışı bırakıldı. Ama yine de siz kamyon önüne gizlenmiş 2000'lerden önce araba ile her an kafa kafaya girebileceğinizi unutmayın derim. 

Ben bu yazdıklarımı, her tanıştığım insana; yolda, belde, savaşta, barışta anlatmaktan bıkmadım. Umarım siz de anlatırsınız. Bir can bir candır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
410
82
42
39
22
21
10
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yusuf agah

Nemrut u öldüren Burnundan giren topal bir sinektir. Ötesi mi var ?

-619

sivrri sinek ti topal mı dilmi bilmem sebebsiz ölüm yok 10 bin de yaşasak sonunda ölcez

Pasif Kullanıcı

Hadi tamam Ekşi Sözlük'ten içerik kaçırmanıza bir şey demedik. 1 HAFTADIR BÜTÜN İÇERİKLER EKŞİ SÖZLÜKTEN LAN !

the-crown

Bu neydi şimdi?