onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Okuyacak Kitap Çok Ama Zaman Yok' Diyenlerin İmdadına Yetişen Mucize Yöntem

'Okuyacak Kitap Çok Ama Zaman Yok' Diyenlerin İmdadına Yetişen Mucize Yöntem

Kitap okurken bir yandan okuma listemiz bizim okuma tempomuzdan daha hızlı genişliyor, kısıtlı insan ömrüne sığdıracak değerli kitapları seçmekte zorlanıyoruz. Peki daha hızlı okuyup hem kitaplara doymanın hem de hayata ayak uydurmanın bir yolu varsa? Var ve o yolu sizden gizlemiyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ortalama bir okuyucu dakikada 150 ile 200 kelime arasında okuyor.

Bu da dakikada yarım sayfaya tekabül eder. 2 dakikada bir sayfa, toplamda odağın dağılmadığını varsayarsak 2 saatte 60-75 sayfa aralığında bir performansımız olur.

Tabii sürekli risk oluşturan dikkat dağılımını hesaba katmıyoruz.

Bekleyen mesajların stresi, olası Instagram beğenilerini gözden kaçırma korkusu ve daha nicesi okumaya başlandığı an kafamıza üşüşüyor.

Hem dikkati toplasak hem de şu okuma hızını bi' arttırsak hocam...

Hızlı Dizisel Görsel Sunum olarak dilimizede kullanılan Rapid Serial Visual Presentation (RSVP) tekniği önceleri psikoloji alanında araştırma yöntemi olarak benimsenmiş. Uygulamaya göre katılımcılar aynı noktaya uzun süre bakıyor ve bu noktada değişen görüntülerin ya da yazıların kişilerde oluşturduğu etkiler ölçülüyor.

Bu teknik İdeal Tanıma Pozisyonu, yani Optimal Recognition Position(ORP) yöntemi yardımıyla kelimeleri gözün algısına uydurur.

Bu teknik İdeal Tanıma Pozisyonu, yani Optimal Recognition Position(ORP) yöntemi yardımıyla kelimeleri gözün algısına uydurur.

Örneklerle konuşalım, görselin solunda gözün kelimeleri algıladığı nokta sıkça değişirken sağda kelimeler ORP'ye göre ortalanmış ya da kelime uzunsa okumaya uygun halde sıralanmış halde. Bu haliyle kelimeleri art arda gördüğünüzde gözünüz aynı noktaya odaklanacağı için dikkat kaybı yaşamadan daha hızlı okunabiliyor.

Bu yöntemin başlatıcısı sayılan ve en bilinen uygulayıcısı Spritz'in kısa hikayesini kendi yöntemleriyle okuyalım.

Spritz'in desteklediği ve büyük kısmı ücretsiz uygulamalara ekleyeceğiniz metinleri bu örnekte olduğu gibi düzenlenmiş şekilde ve dakikada görüntülenecek kelime hızını performansınıza göre seçerek hızlıca okuyabilmek mümkün. ReadMe! bunlardan biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

ReadMe! uygulaması satın aldığınız ePub formatlı kitapları da kütüphanenize ekleyebilmenize imkan veriyor.

Bu yöntemle aylardır tamamlanamayan fakat son sayfasını görmek için yanıp tutuştuğunuz o kitabın son sayfasını birkaç saatlik okumayla hem odağı yitirmeden hem de keyifle görebilirsiniz.

ReadMe! uygulamasını indirip çevrenizdekileri sollayacak okuma performansı göstermenizi temenni ediyoruz.

iOSReadMe! (Spritz & BeeLine) (ePub & PDF) App Store’da

AndroidReadMe! (Spritz & BeeLine) - Google Play'de Android Uygulamaları

Kitap ya da basılı diğer metinlere ek olarak internette karşılaştığınız ilginç makaleleri ve güncel metinleri de bu yöntemle okuyabilirsiniz.

Kitap ya da basılı diğer metinlere ek olarak internette karşılaştığınız ilginç makaleleri ve güncel metinleri de bu yöntemle okuyabilirsiniz.

İlginizi çeken makalelerle karşılaştığınız fakat vaktinizin olmadığı durumda makale linkini kopyalayıp yapıştırdığınızda Instapaper uygulaması o linkteki metni sizin için kendi bünyesinde tutuyor. Ayrıca metinlerin etrafındaki tüm dikkat dağıtan detayları devre dışı bırakarak sade ve etkili bir okuma deneyimi sunuyor. Sadece bununla da kalmıyor...

Instapaper uygulaması da RSVP yöntemini temel alan Speed Read özelliğiyle karşılaştığınız herhangi bir yazıyı en hızlı şekilde okuyabilmenize olanak sağlıyor.

Hem mobil hem de tarayıcı versiyonunda bu özelliği sunduğu için de erişilebilirlik problemi ortadan kalkıyor. Nerede olursanız olun, yeter ki okuyun!

Tarayıcınız dahil her mecrada hız kazanmak için Instapaper uygulamasını indirmek isterseniz 

AndroidInstapaper on the App Store

iOSInstapaper - Google Play'de Android Uygulamaları

Google ChromeInstapaper

Bitmedi! Sadece iOS üzerinde çalışan ve Spritz'in altyapısını kullanan bir diğer uygulama ise Boba.

Bitmedi! Sadece iOS üzerinde çalışan ve Spritz'in altyapısını kullanan bir diğer uygulama ise Boba.

Boba sizi ikinci bir kaynağa yönlenmekten kurtarıyor, direkt olarak Safari tarayıcıya entegre oluyor ve daha çok haber temelli kaynaklarda hızlı okuma seçeneği sunarak işleri kolaylaştırıyor.

Boba uygulamasını iOS işletim sisteminda kullanmak isterseniz: 

Boba App Store’da

Her güzelin bir kusuru vardır, hızlı okumanın da bir kusuru olabilir.

Olabilir diyoruz çünkü kanıtlanmış bir zararı henüz yok fakat RSVP tekniği üzerine çalışan psikolog Michael Masson dakikada 500 kelime civarındaki bir hızda ciddi anlama problemlerinin doğacağını söylüyor. Kelimeleri görüyor olmak yeterli değil, onları anlayabilmek için gerekli olan süreyi de hesaba katmamız gerekiyor, Masson'a göre.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sonuç olarak, hızınız ne olursa olsun, kontrol hep sizde olsun!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
178
51
50
24
23
22
14
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nadia Wagner

Sıradan güncel bir kitap da bu yöntem olabilir. Ancak usta bir yazarın yaptığı betimleme bile onlarca anlam verirken, hızlı okuyup geçmek mümkün olmuyor. En ... Devamını Gör

Nadia Wagner

Güzel bir sahaf ya da sahaflar bulsam ilk gün lokum götürebilirim bundan sonra tatlı günlerimiz olsun diye 😅. İstanbul' da oturuyorsan bildiğin varsa söyler ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Kücük yaslarda okullarda hizli okuma ve anlama teknikleri ogretilse daha faydali olur ögrencilerimize

Buchanan

ogrencilerimize su an ogretilen seyleri bir arastirin once, bahsettiginiz sey utopik

Evelyn Mchale

Derdiniz kitabı hızlı okumak değil anlamak olsun.