Görüş Bildir
Haberler
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclisten Geçti mi?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclisten Geçti mi?

Öğretmenlik Meslek Kanunu için meclis detayları takip ediliyor. Türkiye’de bulunan yaklaşık bir milyon öğretmenin merakla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili araştırmalar çoğalmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Öğretmen Meslek Kanunu'nun çıkıp çıkmadığı öğrenilmek isteniyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmen maaşlarında da değişiklikler yapılacak. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu çıktı mı? İşte ayrıntılar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlıklarının tamamladığı bildirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ne zaman çıkacağı merak ediliyor. Kanunun çıkması ile birlikte uzman öğretmen, başöğretmen gibi unvanlarının ve atamaların da meclis gündemine taşınması beklentiler arasında yer alıyor. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılacağı söylenirken Öğretmen Meslek Kanunu'nun ne zaman çıkacağı ve detayları merak ediliyor. Peki Öğretmen Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak, çıktı mı? Öğretmen Meslek Kanunu'nda son durum ne? Öğretmen Meslek Kanununu maddeleri neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Türkiye'de mühendislik, hakimlik ya da diş hekimliği gibi mesleklere ait ayrı yasalarla düzenleniyor olsa da öğretmenlik için böyle bir meslek kanun henüz bulunmuyor.

Kanun teklifi Türkiye'de öğretmenlik kariyeri, öğretmenlerin nitelikleri ve seçimiyle ilgili konuları düzenliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aktardığına göre, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, öğretmenlik mesleğine hazırlığın genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon adı verilen öğretmenlik meslek bilgisiyle sağlanması tamamlanmasını öngörülüyor.

Öğretmenlerin bunun için Türkiye'de öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olması bekleniyor.

Hazırlıklarını tamamlayanlar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından aranan niteliklere göre aday öğretmen olarak kariyerlerine ilk adımı atabiliyor.

Teklif, aday öğretmenlik döneminden sonra kariyer basamaklarını 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üçe ayırıyor.

Teklife göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı bir derece verilecek.

Uzman öğretmen olmak için aday öğretmenlik süreci dahil 10 yıl çalışmış olmak ve ceza almamış olmak gibi ön koşullar var.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuluyor.

Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.

Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor.

Öğretmen Maaşları Yükselecek mi?

Öğretmen Maaşları Yükselecek mi?

10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL eklenecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

Ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması hedefleniyor. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600'e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?
  • Düzenlemeyle birlikte öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve .'başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

  • 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak.

  • 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.

  • Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

  • Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek.

  • Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılacak.

  • Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.

  • Adaylık kaldırma sınavı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek verilecek.

  • Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.

  • Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Çıkacak?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Çıkacak?

Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Öğretmenliğin kariyer mesleği haline getirilmesini öngören, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi' görüşmeleri yaklaşık 14 saat sürdü. Teklif yasalaştıktan sonra 2023 yılında yürürlüğe girecek.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hasan kulaksız

bazı sorunları çözecek gibi, ama hala açıkları var...