Görüş Bildir
Haberler
Öğrendiğinizde Kendinizi Aldatılmış Hissedeceğiniz Birbirinden Yaratıcı Dizi-Film Hileleri

Öğrendiğinizde Kendinizi Aldatılmış Hissedeceğiniz Birbirinden Yaratıcı Dizi-Film Hileleri

R.G.
03.06.2021 - 13:01

Beyaz perdede izlerken hayran kaldığımız sahnelerin çoğunda küçük film hilelerine başvurulduğunu biliyor muydunuz? Başta maliyet olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak tercih edilen bu hilelerin arkasında yatan yaratıcılığı duyduğunuzda çok şaşıracağınıza eminim. Küçükken straforu birbirine sürterek kar yağdırmamız gibi aslında! Bir göz yanılmasından ibaret olsa da şaşırtıcı derecede inandırıcı oldukları kesin!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boy mu uzatılacak? O halde minik bir takoz yeter!

Boy mu uzatılacak? O halde minik bir takoz yeter!

Diyelim ki elinizde muhteşem yetenekte iki oyuncu var ancak birinin boyu diğerinden çok kısa ya da halihazırda uzun boylu bir oyuncunuzu olduğundan daha da uzun göstermek istiyorsunuz, ne yaparsınız? Eh! fazla düşünmeye gerek yok; çözüm sihirli bir şekilde boy uzatan takozlar! Sahne çekilirken oyuncunun çıkması için uygun yükseklikte bir takoz parçası bütün sorunu çözer. Yönetmene ise çekim esnasında sadece takozları kadraj dışı bırakmak kalır.

Yollar hep ıslak!

Yollar hep ıslak!

Filmlerde çekilen özellikle kovalamacalı araba sahnelerinde caddelerin hep ıslak olduğunu fark ettiniz mi? Bunun hava şartları yüzünden olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira daha estetik bir görünüm elde etmek için özellikle caddeler ıslak bırakılır ki, kameraman caddeye yansıyan ışıklarla oluşan görüntüyü yakalayabilsin.

Yaz sıcağında lapa lapa yağan karı nereden bulalım?

Yaz sıcağında lapa lapa yağan karı nereden bulalım?

Bir filmde bazen dört mevsimi birden yaşarız. Çekimlerin belirlenen sürede tamamlanması gerektiği için set çalışanlarının karın yağmasını beklemeleri imkansız. Bu sebeple sahnede karın görünmesi için çeşitli hilelere başvurulur. Bu hilelerden biri gerçekten kar yağan bir yere girmek. Ancak tüm ekibi bir ülkeden başa bir ülkeye taşımak çok maliyetli olacağından bu yöntemi es geçebiliriz. Ellerinde gerçek kar olsa bile defalarca tekrarlanan bir sahnede karı erimeden tutamayacakları için set çalışanları, oldukça ucuz bir yöntem olan yapay karı tercih eder.

Kan mı o? Sanmam!

Kan mı o? Sanmam!

İtiraf etmeliyim ki küçükken filmlerde oyuncuların üstüne gerçek insan kanı boca ettiklerini düşünürdüm! Ama tabii ki öyle bir şey yapmıyorlar! Biraz kırmızı meyve suyu, biraz mısır şurubu biraz da kırmızı gıda boyası... Ve elinizde doya doya harcayabileceğiniz litrelerce insan kanı! Game of Thrones'da Daenerys'in koca bir kanlı kalbi mideye indirdiği sahneyi hatırlıyorsunuzdur. Emilia Clarke o sahnede aslında litrelerce yapay kana bulanmış devasa bir jelibon yiyormuş!

Bir de kale mi inşa edeceğiz şimdi?

Bir de kale mi inşa edeceğiz şimdi?

Birçok yapımda görkemli şatolara, kocaman kalelere denk geliriz. Bu sahnelerin bir kısmı elbette gerçek mekanlarda çekilir ancak bazı durumlarda yoktan bir kale inşa etmek gerekir. İşte bu kısımda film yapımcıları temelden kale inşasının maliyetli olacağını bildiğinden çareyi kale içini set olarak inşa etmekte bulur. Peki o filmlerde görkemli yapıları dışardan nasıl mı görüyoruz? Tabii ki gerçeğe uygun olarak boyutlandırılmış bir maket ve doğru çekim açısıyla...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oyuncunun kafasında cam kırılamayacağına göre...

Oyuncunun kafasında cam kırılamayacağına göre...

Özellikle aksiyon sahnelerinde oyuncuların mekanda kırılmadık cam bırakmadıklarını bilirsiniz. Bir nevi aksiyon filminin ilk kuralı gibi: Sahnede bir cam varsa o cam mutlaka kırılır! Tabii gerçek cam kullanmak oyuncular için hayati risk oluşturacağından cam görünümlü farklı materyallere başvurulur. Şekerden yapılan cam eşyalar hem daha güvenli hem de daha leziz bir alternatif olduğu için en yaygın kullanılan yöntem. Şu sıralar ise film setlerinde daha çok ince cam görünümlü plastikler kullanılıyor.

Tanıştıralım, gizli ses efekti yardımcıları: Salatalık ve karpuz!

Tanıştıralım, gizli ses efekti yardımcıları: Salatalık ve karpuz!

Diyelim sahnede oyuncunun ayağının kırılma sesini duymaya ihtiyacınız var. Ya da bir savaş sahnesinde yoğun bir ateş sesi lazım. Böyle seslerin gerçeklerini kaydetmek zor olacağından bu tür durumlarda gerçeklerine çok benzer olan alternatif sesler kullanılır. Yoğun ateş sesi için havai fişekleri, kuşların kanat çırpınması için kitap sayfalarını, ayak kırılma sesi için salatalığı, kafa yarılma efekti için ise karpuzu kullanabilirsiniz.

Abicim sen ateş açıyorsan o arabayı kim kullanıyor?

Abicim sen ateş açıyorsan o arabayı kim kullanıyor?

Bilirsiniz araba sahnelerinde hiçbir zaman sadece araba sürülmez. Arka koltuktan bir şey alınır, yan taraftakiyle sohbet edilir, öndekine ateş açılır, camdan bomba atılır falan! Bütün bunları yaparken oyuncuların bir de araba sürmesini istemek abartı olacağından böyle sahnelerde hiçbir zaman arabayı aktörün kendisi kullanmaz! Bahsi geçen araba çoğunlukla öndeki başka bir araba tarafından çekilir. Komedi ve sitcom türünde ise biraz daha farklı bir yöntem kullanılır. Yeşil perde önünde duran araba bir düzenek sayesinde sağa sola yaslanarak hareket halindeymiş gibi gösterilirken yeşil perdeye giden yol efekti aktarılır. İşin komiği bu yöntem o kadar eskiymiş ki o zamanlar böyle bir düzenek olmadığından arabayı yan taraftan set çalışanları iterek hareket ettirirmiş!

Şu kalabalıktaki abi ne kadar da yanındakine benziyor?

Şu kalabalıktaki abi ne kadar da yanındakine benziyor?

Film çekerken çok fazla figürana ihtiyaç duyulduğu için kalabalık sahnelerde birçok hileye başvurulur. Şu anda birçok filmde CGI ile bu insanların, evlerin hatta ağaçların çoğaltıldığını görebilirsiniz. Ancak teknolojinin henüz bu kadar yaygın olarak kullanılmadığı eski filmlerde ise daha gerçekçi yöntemler kullanılırmış. Örneğin The King's Speech filminde arkadaki kalabalığı oluşturmak için birbirine benzer mankenler kullanılmış. Yani kalabalık bir görüntü elde etmek istiyorsanız birkaç manken ve biraz flu bir görüntü aradığınız çözüm olabilir.

Hobbit'lerin ayağı gerçek değil miymiş?

Hobbit'lerin ayağı gerçek değil miymiş?

Aslında sadece Hobbit ayaklarıyla sınırlandırmamak lazım bu durumu. Plastik makyaj olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde oyuncunun görünüşünde köklü bir değişiklik yapmadan onu farklı şekillere sokabilirsiniz. Kemerli bir burun, yaşlı sarkık bir yüz, yarısı kopmuş bir deri, parçalanmış uzuvlar plastik makyaj uzmanlarının yapabileceklerinin sadece birkaçı!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
57
29
23
9
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kıssadan hisse

bütün sırrı bozdun yaaa

Kal El

Bende gercek saniyordum!! Tisikirlir:))

Bilim Bilimi

Hssnsjdjdjdjfnd

Fidan Bilalova

onedio seni bok goturio