Nereden Geliyor Bu Yemeğin Öyküsü? Ağız Sulandıran Şakşukanın Daha Önce Duymadığınız Tarihi
Nereden Geliyor Bu Yemeğin Öyküsü? Ağız Sulandıran Şakşukanın Daha Önce Duymadığınız Tarihi
Yemek kültürümüzde var olan ama daha önce nereden geldiğini ve hikayesini duymadığınız yemeklerin merak edilen tarihlerini ve öykülerini sizler için yazdık. Patlıcanın en güzel hallerinden biri olan şakşukanın hikayesine gelin birlikte göz atalım 👇
Patlıcanı, biberi, patatesi kızart; üzerine bol sarımsaklı domates sosu dök, soğuk soğuk afiyetle ye! Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan şakşukanın nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sadece Türk mutfağının değil, aynı zamanda Ortadoğu ve Akdeniz mutfağının da en sevilen yemeklerinden biri olan şakşuka, ismini Arapça (شَكْشُوكَةٌ) "karışım"dan almıştır.
İçerisinde bulunan ana malzemelerden domates ve biber sayesinde aslında bu yemeğin yeni dünyanın keşfinden sonra yapıldığı ya da geliştirildiği düşünülmektedir. Bu sebeple şakşukanın en erken kayıtlarına 15. yüzyıldan sonra rastlanmaktadır.
Yemeğin kökeninin nereden geldiği tartışmasında ise Türkiye, Libya, Fas, Tunus, İsrail, Cezayir ve Yemen kendi aralarında bir gastronomi savaşının içinde desek, hiç de yanlış olmaz.
Yemen ya da Tunus menşeili bir yemek olduğu genel kabul olarak görülse de, kimi tarihçiler bu yemeğin orijinalinin Osmanlı mutfağından çıktığını düşünüyor.
Özellikle Ortadoğu ülkelerinde şakşuka, Türkiye'dekinin aksine patlıcansız ve yumurtalı yapılıyor! İşte geleneksel şakşuka tarifi:
Şakşuka, malzemelere erişim kolay ve oldukça ucuz bir yemek olmasından dolayı neredeyse tüm Ortadoğu ülkelerinde çok sevilen ve sıklıkla tüketilen bir yemektir.
Türk mutfağında şakşukanın patlıcanlı yapılmasının en büyük sebebi Osmanlı mutfağı etkisidir. Patlıcanın sıklıkla kullanıldığı Osmanlı mutfağı, şakşukayı kendi damak tadına göre tekrar uyarlamıştır.
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Şakşukadan patlıcanı çıkarıp yumurta eklersen menemen oluyor zaten :D
şakşuka trakya sanıyordum :(