Közlemesinden Kızartmasına Her Haliyle Çok Sevdiğimiz Patlıcanın İlginç Tarihine Çok Şaşıracaksınız
Közlemesinden Kızartmasına Her Haliyle Çok Sevdiğimiz Patlıcanın İlginç Tarihine Çok Şaşıracaksınız
Mangalın en güzel yancısı, imambayıldının hünkarbeğendinin başrolü, babagannuşun tamamlayıcısı; karnıyarığın olmazsa olmazı, Türk mutfağının en leziz sebzelerinden biridir patlıcan... Peki tarihini hiç merak ettiniz mi? İşte patlıcanın leziz mi leziz, bir o kadar eğlenceli tarihi 👇
1. Patlıcan kelimesi etimolojik olarak Türkçeye Arapça ve Farsçadan geçmiştir. Arapça bādincān (بادنجان) , Farsça bādingān (بادنگان) sözcüğü kelimenin kökenini belirtir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Her ne kadar ilk olarak nerede ortaya çıktığına dair kanıtlarımız olmasa da patlıcanın Hindistan, Tayland, Laos, Vietnam ve Çin kökenli olduğu bilinmektedir. Yani patlıcan esasen Asyalı diyebiliriz...
3. Patlıcanla alakalı ilk yazılı kayıt, milattan önce 59 yılında Çin antik literatürüne ait bir kaynakta geçer. Bu kaynak patlıcanın evcilleştirilmesinin ötesinde artık neredeyse her evin bahçesinde yetiştiğini gösterir.
4. Yunanlılar ve Romalılar patlıcanı bilseler de, onu yemeklerde kullanmaları Müslümanların Avrupa'ya yayılmasının bir parçası olarak 7. ve 8. yüzyıllara kadar uzanır. Bununla birlikte İspanyollar, Arap ve Fars tüccarlarla etkileşim sayesinde patlıcanla tanıştılar.
5. Ama elbette patlıcan Avrupa'da kolaylıkla kabul edilmedi. Çünkü görüntüsü -aşağıda görüldüğü üzere- zehirli itüzümüne çok benziyordu!
6. Hatta bu dönemde İtalyanlar, patlıcanın bir insanı delirtebileceğine inanıyordu! İtalyanca patlıcan için kullanılan "melanzana" kelimesi, "delilik elması" demekti...
7. Uzun süren mücadelenin ardından artık 10. yüzyılla birlikte patlıcan Avrupa'da kabul görmeye başladı. Sebebi ise çok basit: Afrodizyak olması!
8. Patlıcanın İngilizcesi olan "eggplant" (yani tam kelime çevirisi olarak yumurtaya benzer bitki) kelimesi ise 18. yüzyıl ile birlikte benimsendi. Çünkü gerçekten ilk hali, yumurtaya benziyordu!
9. Bilinenin aksine patlıcan botanik olarak sebze değil meyvedir! Ancak gastronomik açıdan bizler onu sebze olarak kabul ederiz.
10. Patlıcan, diğer bitkiler arasında en yüksek nikotin seviyesine sahiptir! Her ne kadar yüksek olsa da oranlar çok küçüktür: Bir adet sigara içtiğinizde alınan nikotini karşılamak için 20 ila 40 patlıcan yemeniz gerekir.
Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın