onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Muharrem Ayının Anlamı Nedir? Muharrem Ayı Ne Zaman Başlar?

Muharrem Ayının Anlamı Nedir? Muharrem Ayı Ne Zaman Başlar?

Elif Ateş
24.09.2021 - 08:37

Arapça bir kelime olan muharrem sözlükte haram kılınan, saygı duyulan, yasaklanan, kutsal olan anlamlarına gelmektedir. Savaşmanın yasak olduğu dört aylardan biri muharrem ayıdır. Bu ay İslamiyet öncesi dönemde mü'temir ve mûcib  diye adlandırıldığı bilinmektedir. Bazı kaynaklarda ise muharremin  Cahiliye döneminde nâtık şeklinde anıldığı geçmektedir. Ancak ramazan ayının ismi de bu adla adlandırılmıştır. Muharrem ayı sadece İslam dininde değil, diğer pek çok dinlerde de önemli bir ay olarak kabul edilmiştir. Peki, Muharrem ayı nedir, anlamı? Muharrem ayı ne zaman başlar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kuran-ı Kerim'de muharrem kelimesi ay olarak geçmemektedir. Saldırıya uğrama durumu dışında savaşın haram olduğu aylardan söz edilmiş ve bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir. Hz. Muhammed, muharrem ayını Allah'ın ayı olarak nitelendirmiş, bu aylarda tutulan orucun oldukça önemli olduğunu vurgulamıştır. Hanefi, Şâfi ve Şii mezhebinde muharrem ayının ayrı bir yeri vardır. Ayrıca Anadolu'daki Alevi- Bektaşi geleneğinde bu aylarda yapılacak faaliyetler bir yönteme göre düzenlenmiştir. Aynı zamanda bu aylarda tıraş olmamak ve eğlenceden uzak durmak gerekmektedir. Hz. Hüseyin ve diğer şehitler için ağıtlar, mersiyeler okunur. Sâmî dinleri için önemli olan muharrem ayı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

MUHARREM AYI NEDİR? MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAR?

Muharrem, Hicri takvimde yılın ilk ayı olarak bilinir. Muharrem ayının onuncu gününe âşure denilmektedir. Âşure gününün Yahudilikte, Hristiyanlıkta ve İslamiyet'te özel bir yeri vardır. Aynı zamanda Cahiliye dönemi de denilen İslamiyet öncesi dönemde, âşure gününde Araplar da oruç tutmuşlardır. Ayrıca Muharrem ayının onuncu gününde birbirine savaş açmak yasaklanmıştır.

Hz. Muhammed Medine'ye hicret ettikten sonra, aşure gününde birkaç defa oruç tutmuş ve Müslümanlara da oruç tutmalarını emretmiştir. Ancak ramazan ayının farz kılınmasıyla bu oruç herkesin kendi tercihine bırakılmıştır. Hz. Muhammed muharrem ayının dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Şâfi mezhebinde olanlar bu ayın dokuz ve onuncu gününde oruç tutmanın sevap olacağına inanırlar. Yahudiler ise muharrem ayının onuncu gününde oruç tutarlar. Ancak Hanefi mezhebinde bu ayın sadece onuncu günün de oruç tutulması, Yahudileri taklit etmek olarak görülür ve günah sayılır. Ayrıca Hanefiler ve Malikiler içinde bu ayın onuncu ve on birinci günü oruç tutmak sünnettir.

İslamiyet'in ilk zamanlarında muharrem ayında kurban kesme ibadeti görülse de daha sonraları ay takviminin on ikinci ayında yapılmaya başlanmıştır. Hz. Hüseyin ve ailesinin 10 Muharrem 61'de ( 10 Ekim 680) Kerbala'da şehit edilmesi üzerine bu ay başka bir anlam kazanmıştır. Bundan dolayı İran'da 10 Muharrem'de taziye denilen törenler düzenlenir. Bu yas merasimlerinden ağıtlar söylenir ve maktel-i Hüseyin eserleri sıkça okunur.

Muharrem ayında tutulan Mâtem Orucu'nun temel ilkesi kimsenin kalbini kırmamak, kimse hakkında dedikodu yapmamaktır. Bu matemin amacı kendine eziyet etmek değil, kötülük ve katliamları unutmamak içindir. Muharrem mateminin 12.gününün ardından aşûre günü yapılır. Diyanetin 2021 takvimine göre Muharrem ayı 9 Ağustos Pazartesi gününe denk gelmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın