Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Moody's, Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü: 'Döviz Rezervi Zayıf'
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürdü, görünümü ise negatif olarak belirledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu karara tepki gösterdi.
Dünya'nın aktardığına göre, Moody's açıklamasında 'not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıtıyor. Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor.' ifadelerine yer verildi.
"Döviz rezervlerinde düşüş, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda daha fazla endişe yaratıyor"
Döviz rezervlerinde düşüşün TCMB'nin şeffaflığı ve bağımsızlığı konusunda daha fazla endişeyi ortaya çıkarttığını belirten Moody's'in açıklamasında, 'Türkiye'nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor. Döviz rezervlerindeki düşüş TCMB'nin uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor' denildi.
"ABD'nin olası yaptırımları baskı oluşturuyor"
ABD ile yaşanan S-400 krizine de dikkat çeken kurum, 'ABD Kongresi'nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımlar da Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturuyor. ABD ile yaptırım boyutunda bir kötüleşme, kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olur.' değerlendirmesini yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tepkili: "Temel göstergelerle bağdaşmıyor"
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Moody's'in kararına tepki gösterdi.
Bakanlık yaptığı açıklamada, 'Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır' diyerek şöyle devam etti:
'Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2.6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Son beş yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye'nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliği Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyretmektedir.'
Bakanlık, açıklamasına 'Bugün de dalgalı döviz kuru, sermaye akımlarının serbestliği ve girişimciliğin teşvik edilmesi ekonomi politikalarımızın merkezinde yer aldığı gibi bunun aksi Türkiye Cumhuriyeti için ne bugün ne de yarın asla söz konusu olmayacaktır' diye devam etti.
Yorum Yazın
Moody da bu kararı verenler hakkında hemen suç duyursunda bulunulmalı iyi e giden ekonomimizi nasıl olur da karlamaya çalışırlar.
Ya şey çok trajikomik: Dünyadaki tüm insanları kendi kitleleri gibi gördüklerinden yalan söylerlerse birilerinin onlara inanacağını zannediyorlar. O herifle... Devamını Gör
Hazine ve Maliye Bakanlığı temel gösterge birimini değiştirsin. Çünkü "Eksi büyüme" diye bir tabir olmadığından dolayı sorun sizden kaynaklanıyor.