Görüş Bildir
Haberler
Moody's: Erken Seçimin Kredi Notuna Etkisi Olumsuz

Moody's: Erken Seçimin Kredi Notuna Etkisi Olumsuz

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, erken seçim kararının Türkiye'nin kredi notuna etkisinin olumsuz olacağını söyledi. Kuruluş, ekonominin yıl sonunda yüzde 2,5 büyümesini öngörüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisini değerlendiren raporunda, 'Genel seçimlerin ardından yakın zamanda erken seçimlere gidilecek olması, Türkiye'nin kredi notu açısından negatif' denildi.

Değerlendirmenin gerekçeleri

Kuruluş, değerlendirmenin gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Çünkü politik belirsizlik sürecinin uzaması, dışsal hassasiyetlerin azaltılması, yatırım ortamının geliştirilmesi ve ekonomik büyümenin canlandırılması için uygulanması gereken ekonomi politikalarını geciktirecektir. Jeopolitik risklerin arttığı ve gelişmekte olan piyasalarda riskten daha fazla kaçınıldığı bir ortamda, politika eylemsizliği finansal istikrarsızlığa neden olabilecek dış şoklara ilişkin riskleri artırıyor.”

“Yeni bir koalisyon süreci olası”

Erken seçimin politik çıkmazın çözülmesini sağlayamayabileceğini söyleyen kuruluş, “Anketler farklı sonuçlara sahip olsa da hiçbir parti gelecek seçimlerde tek başına çoğunluğu kazanacak durumda görünmüyor. Bu durum en olası sonuç olarak, yeni bir tur koalisyon görüşmelerinin yapılmasına ve azınlık ya da çok partili bir koalisyonun oluşmasına işaret ediyor” dedi.

“Tabiatı gereği istikrarsız olacak”

Böyle bir hükümetin tabiatı gereği istikrarsız olacağını savunan Moody’s, “Böyle bir durumda büyük olasılıkla parlamento döneminin sonunda 2019'da olması gereken seçimin öncesinde erken seçimlerin yeniden yapılmasını bekleriz. Böyle bir durumda, hassas politika ortamında, hükümetin büyümeyi artırıcı reformları uygulaması, güçlü mali ve parasal politika çıpalarını koruması zorlayıcı olacaktır' açıklamasını yaptı.

Kasım ayına kadar görev yapacak hükümetin reformlar konusunda isteğinin sınırlı olabileceği vurgulanan raporda, politik belirsizlik ortamının, PKK'nın yeniden eylemlerine başlaması ve gelişen piyasalara ilişkin risk algısındaki yükseliş gibi jeopolitik risklerle aynı zamana denk geldiğinin de altı çizildi.

“Liranın üzerinde baskı var”

Raporda Türk lirasına ilişkin ise 'Türk lirası bu yılın başından itibaren dolar karşısında yüzde 24 değer kaybederek dikkate değer baskı altında kaldı. Portföy çıkışlarının artması döviz rezervleri üzerinde baskı oluşturuyor' ifadesini kullanıldı.

“Ekonomi yüzde 2,5 büyüyecek”

Ağustos ayında tüketici güven endeksinin altı yılın en düşük seviyesine gerilediğini anımsatan kuruluş, Türkiye ekonomisinin yılsonunda yüzde 2,5 büyümesin beklediklerini söyledi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0