onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Elif Ateş
08.12.2021 - 10:23

Zamanın yüzyıl, ay, yıl, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp belirli bir sıra içinde gösterildiği çizelgelere takvim denir. Takvimde belirlenen süreler güneş, ay, dünya gibi bazı astronomik olayların hareketlerine göre düzenlenmiştir. Bazı toplumlarda takvimler hasat zamanı, suların yükselmesi ve çekilmesi gibi doğa olaylarına göre de belirlenmiştir. Birçok uygarlık sosyal, ticari, dini ya da siyasi amaçlı takvim çeşitleri oluşturmuştur. Çok eski zamanlardan günümüze kadar birçok takvim çeşidi kullanılmıştır. Ancak en çok kullanılanı ise Miladi ve Hicri takvim olmuştur. Peki, miladi takvim nedir? İşte miladi takvim yıl sistemi...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Takvimler dört ayrı sınıfa ayrılırlar. Bunlardan ilk Güneş takvimleri olan Şemsi takvimlerdir. Bu takvim, Dünya'nın güneş etrafında gerçekleştirdiği bir tam süre ile bağlantılıdır. Şemsi takvimlerinde yıllar,  mevsimlerin sürelerin ölçümle belirlenmesine göre hazırlanır. Celâli takvim ve Miladi takvim, bu takvimlere örnek olarak gösterilir. Ay takvimleri de denilen Kameri takvimler, Ay'ın Dünya etrafındaki bir dolanımı sırasında görülen devrelerini temel alır. Ay'ın devrelerine dayalı ilk takvimi kullananlar ise Sümerler olmuştur. Günümüzde de bazı dini topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Ay'ın gökyüzünde kolay izlenebilmesinden dolayı ilk takvim olarak bilinmektedir. Ancak mevsimlere uymadığı için bazı yıllara 13. yeni bir ay eklenmiştir. Bu nedenle Ay yerine Güneş- Ay takvimi niteliği kazanmıştır. Bu takvimlere Mezopotamya, Mûsevi, Nesili, Eski Çin Takvimi, On İki Hayvanlı Türk takvimi örnek verilebilir. Miladi takvim hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Miladi takvim, Gregoryen takvimi olarak da bilinir. Jülyen Takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılmıştır. Milat olarak İsa'nın doğduğu yıl alınmıştır. Miladi takvim 4 Ekim 1582 yılında kabul edilmiştir. Başka tarihlerde ise Avrupa'da kabul edilmiş ve başka ülkelere de yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda önceleri Hicri takvim kullanılmaktaydı. Daha sonra ise Rumi takvim kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde ise Miladi takvim kullanımına cumhuriyetin ilanından sonra 1926 tarihinden itibaren başlanmıştır.

Miladi takvimde, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zaman 1 yıl olarak kabul edilir. Günümüze kadar kullanılan takvimler içinde hatası en az olan takvimdir. Neredeyse gerçek ekinoks yılıyla birebirdir.  Yılbaşı 1 Ocak olarak kabul edilir. Aynı zamanda 24 saatlik bir zaman dilimi kullanılmaktadır. 

Dünya'nın Güneş'in etrafındaki tam turunun 365 gün 6 saat sürmesinden dolayı, her sone sonunda 6 saatlik bir süre artmaktadır. Şubat ayının 28 yerine 29 çektiği yıllar olan artık yıllar ile de bu 6 saatlik süre bir güne çevrilmiştir. Artık yıllar her dört senede bir tekrar eder.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın