Memelerinizdeki Hangi Değişikliklerin Normal, Hangilerinin Kırmızı Alarm Olduğunu Biliyor musunuz?
Yaşla birlikte vücudumuzda bir çok değişim olur. Fakat bunlardan hangisinin bir sağlık sorununu işaret ettiğinizi biliyor musunuz?
Öncelikle göğsümüzdeki normal değişikliklere bakalım;
Çatlaklar
Meme ucunun sarkması
Memeler arasındaki boşluğun genişlemesi
Bu değişikliklerin çoğu, vücudun ürettiği düşük miktarda östrojenin sonucudur. Meme sarkmasıyla birlikte, meme arasındaki boşluğun artması da gözlemlenebilir. Bu da memenizin boyutu, kilonuz ve yaşınızla ilgili bir durumdur.
Peki hangi değişiklere dikkat etmeliyiz?
Sert yumrular
Her ne kadar sert yumrular kanser konusunda oldukça kötü bir üne sahip olsa da, her zaman öyle değildir. İngiltere'deki Ulusal Sağlık Örgütü'ne göre, çoğu zararsızdır. Bunlar çoğunlukla kanserli olmayan doku büyümesi veya sıvı birikimidir. Özellikle regl döneminde ve regl dönemine yakın günlerde bu tarz yumrularla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Kendi el muayenenizi regl dönemi bittikten bir hafta sonra yapmanız tavsiye edilir.
Ama sonradan üzülmektense önlem almak daha iyidir. Erken teşhis edilirse meme kanseri tedavisi daha kolaydır. Bu nedenle, yeni bir yumru fark ederseniz, hemen doktora görünün.
Meme ağrıları
Meme ağrıları özellikle regl dönemi yaklaştığında görülmeye başlar. Kanserli dokular nadiren meme ağrısına neden olur. Bununla birlikte, yine de endişe nedeni olduğunu ve mutlaka tıbbi yardım almanız gerektiğini söyleyebiliriz çünkü Enflamatuar Meme Kanseri (IBC) adı verilen nadir fakat agresif bir meme kanseri türü ağrıya neden oluyor.
IBC'nin ağrı dışında kırmızı nokta görünümü gibi başka belirgin belirtileri de vardır. Ağrı bir haftadan uzun sürerse veya zamanla daha da kötüleşirse, bir doktora danışmak gerekir. Daha önce de söylediğimiz gibi, sonradan üzülmektense önlem almak daha iyidir.
Meme başı akıntısı
Hamile veya emziriyor olmasanız bile, meme başı akıntısı aslında çok fazla şüphe uyandırmamalıdır. Akıntı renksiz, süt gibi, sarı, yeşil, kahverengi veya hatta kanlı olabilir. Eğer bu durumu iki memenizde de gözlemliyorsanız muhtemelen vücudunuzun normal akışı ile ilgili bir durumdur.
Ancak yine de, meme uçlarınızdan düzenli olarak ya da baskı uyguladığınızda sıvı sızdığını fark ederseniz, özellikle de bu durum tek memenizde gerçekleşiyorsa kendinizi mutlaka muayene ettirmelisiniz.
Her iki memenin de birbirinden farklı görünmesi
Mükemmel simetrik memeler oldukça nadir görülür, bu yüzden bu yazıyı okuduktan sonra ilk kez kontrol edecekseniz, birbirlerinden farklı görünüyorlarsa panik yapmayın. Bununla birlikte, memelerinizden birinin büyüklüğü aniden değişirse veya bir bölgesinin son zamanlarda daha kalın olduğunu hissediyorsanız, mutlaka doktorunuzla iletişim kurmalısınız. Meme şeklindeki ani bir değişiklik meme kanseri belirtisi olabilir.
Kırmızı lekeler
Memelerinizdeki kırmızı lekeler genellikle kızarıklık veya geçici cilt rahatsızlıklarıdır. Ancak bunlar aynı zamanda iltihaplı meme kanseri belirtileri de olabilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu kanser türü nadir fakat agresiftir. Meme kanseri vakalarının yalnızca yüzde 2−4'ü iltihaplı meme kanseridir, ancak meme kanseri ile ilişkili ölümlerin yüzde 7−10'u da bu tür yüzündendir.
Güvende olmak için memelerinizi düzenli olarak izlemelisiniz. Kırmızı lekeler görürseniz ve ayrıca bununla birlikte memenizde ağrı hissederseniz, zaman kaybetmemeli, bir doktora görünmelisiniz.
Meme başında içe çekinti.
Meme başı çeşitli nedenlerle içe çekilebilir. Bu duruma meme ucu çekilmesi adı verilir ve meme ucunun arkasındaki dokuların iltihaplanması veya yara nedeniyle oluşur. Bu iltihabın birçok sebebi olabilir, her zaman kanserden dolayı değildir.
Kanser durumunda, kanserli tümör meme arkasındaki kanala saldırır ve içe doğru çeker. Böyle bir durumda başka bir belirti beklemeden doktora başvurmanız sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır.
Bu tarz belirtiler gördüğünüzde ikilemde kalmamak için kendi meme muayenenizi düzenli olarak, reglden 1-2 hafta sonrasında yapmalısınız.
Bir süre sonra kendi memenizi tanıyacağınızdan meydana gelen değişimleri fark etmeniz de kolay olacaktır.
Sizin de bu belirtilerle doktora gidip, aslında yanlış alarm olduğunu öğrendiğiniz oldu mu? Deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir;
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın