Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kanser Riskini Artıran Meme Dokusu Yoğunluğu Hakkında Her Kadının Mutlaka Bilmesi Gerekenler
Meme dokusu süt bezleri, süt kanalları, destekleyici dokulardan (yoğun meme dokusu) ve yağ dokusundan (yoğun olmayan meme dokusundan) oluşur.
Radyologlar, yoğun olan ve yoğun olmayan doku oranına dayanarak meme dokusunu derecelendirmek için mamografi görüntüleri kullanır.
Yoğunluk seviyeleri genellikle, mamografi raporunuza harfler kullanılarak kaydedilir:
A: Neredeyse tamamen yağ, göğüslerin neredeyse tamamen yağdan oluştuğunu gösterir.
B: Fibroglandüler yoğunluğun dağınık alanlar, bazı dağınık yoğunluk alanlarının olduğunu gösterir ancak meme dokusunun çoğunluğu yoğun değildir.
C: Heterojen olarak yoğun, bazı bölgelerde yoğun olmayan dokuların bulunduğu ancak meme dokusunun çoğunluğunun yoğun olduğunu gösterir.
D: Son derece yoğun, hemen hemen tüm meme dokusunun yoğun olduğunu gösterir.
Genel olarak, memeleri heterojen yoğun veya aşırı yoğun olarak sınıflandırılan kadınların; yoğun göğüslere sahip olduğu kabul edilir.
Kadınların neden yoğun göğüs dokusuna sahip olduğu ya da olmadığının nedeni ise açık değil.
Ancak bazı durumlar yoğun meme dokusuna sahip olma olasılığını artırır.
Genç yaş: Meme dokunuz yaşlandıkça daha az yoğunlaşma eğilimindedir ancak bazı kadınlar her yaşta yoğun meme dokusuna sahip olabilir.
Daha düşük bir vücut kitle indeksi: Daha az vücut yağı olan kadınların obez olan kadınlara kıyasla daha yoğun meme dokusuna sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Menopoz için hormon tedavisi almak: Menopozun belirti ve semptomlarını hafifletmek için hormon tedavisi alan kadınların yoğun göğüslere sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Yoğun meme dokusu, meme kanseri riskini ve tümörün bir mamografi tarafından tespit edilememesi olasılığını artırır.
Mamografide yoğun olmayan meme dokusu koyu ve şeffaf görünür. Yoğun meme dokusu, mamografide düz beyaz bir alan olarak görünür ve bu da tümörün fark edilmesini zorlaştırır.
Uzmanlar ortalama riske sahip kişilerin 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirmesi gerektiğini söylüyor.
Ailesinde kanser tanısı bulunan, yoğun meme dokularına ya da yüksek riske sahip kişilerin daha erken yaşlarda veya daha sık kontrol edilmesi gerekebiliyor.
Yoğun meme dokusuna sahip kişilerde tümör olup olmadığından emin olabilmek için bazen farklı testler de uygulanabiliyor.
3-D mamogram (meme tomosentezi)
Göğüs MR'ı
Göğüs ultrasonu
Moleküler meme görüntüleme
Yorum Yazın
güzel içerik teşekkürler